Αμύνταιο: Σε λειτουργία από φέτος ο εξοπλισμός θρυμματισμού βιομάζας

Τις εγκαταστάσεις της ΔΕΤΕΠΑ επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Ιωάννης Κιοσές, παρουσία του Δημάρχου Αμυνταίου, Άνθιμου Μπιτάκη, του Προέδρου της ΔΕΤΕΠΑ και Αντιδημάρχου, Ιορδάνη Μπάντη, του Διευθυντή της ΔΕΤΕΠΑ, Κων/νου Κυριακόπουλου  και προσωπικού της ΔΕΤΕΠΑ.

Σκοπός της επισκέψεως ήταν η επίδειξη της λειτουργίας εξοπλισμού για τον θρυμματισμό βιομάζας, κόστους 360.000€ προ ΦΠΑ με χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο του Ν. Φλώρινας κατά 100%. Ο εξοπλισμός παραλήφθηκε από τη ΔΕΤΕΠΑ μέσα στο καλοκαίρι και έχει δώσει τη δυνατότητα περισυλλογής πάσης φύσεως υπολειμματικής βιομάζας (αγροτικά υπολείμματα, υπολείμματα ξυλείας κτλ) και επί τόπου θρυμματισμού στο χώρο καύσης, απομειώνοντας έτσι το κόστος προμήθειας καυσίμων των μονάδων βιομάζας και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της Τηλεθέρμανσης με βιομάζα του δήμου Αμυνταίου.

Με τον εξοπλισμό θρυμματισμού που πρόσθεσε η ΔΕΤΕΠΑ στις εγκαταστάσεις της έχει παράξει μια ποσότητα βιομάζας περίπου 5.000 τόνων αποτελούμενη από υπολείμματα ξύλων και καλαμποκιού, γεμίζοντας τις αποθήκες, με σκοπό την πλήρη ετοιμότητά για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο. Η ενσωμάτωση της τοπικής αγροτικής βιομάζας, έχει βαρύνουσα σημασία για το Δήμο Αμυνταίου, όπως αναφέρουν, καθώς αξιοποιεί την αγροτική παραγωγή και τονώνει την τοπική οικονομία. Η τιμή της Τ/Θ ασφαλώς και θα παραμείνει αμετάβλητη, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης τόνισε “θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αντιπεριφεριάρχη Φλώρινας για την αμέριστη στήριξή του στο έργο της Τηλεθέρμανσης, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία της μετάβασης της Τ/Θ στη μεταλιγνιτκή εποχή, χρηματοδοτώντας αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημά από τα κονδύλια του τοπικού Πόρου που διαχειρίζεται η ΠΕ Φλώρινας, αρωγός στην προσπάθεια μας για την επίτευξη μια καθαρής και οικονομικής θέρμανσης προς τους κατοίκους μας”.

Πηγή: ertnews.gr