«Εάν είχα βρεθεί σε μια τέτοια σχολή από μικρότερη ηλικία, τώρα θα ήμουν καθετοποιημένος!»

Ο 26χρονος σπουδάζει γαλακτοκομία - τυροκομία στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας

avranas-tirokomia

«Ξενερώνω όταν βλέπω κτηνοτρόφους με μεράκι για τη δουλειά να αναγκάζονται να τα παρατήσουν»

Κ αθώς οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κτηνοτροφία παραμένουν αντίξοες, η κατάρτιση πάνω στην τυροκόμηση συνιστά επιλογή «επιβίωσης» για πολλούς επαγγελματίες του κλάδου. Ένας από αυτούς είναι και ο 26χρονος Στέφανος Αβρανάς, ο οποίος σήμερα είναι πρωτοετής φοιτητής στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας, όπου σπουδάζει Τεχνικός Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας. Η ευκαιρία προέκυψε μετά την πρωτοβουλία για την ίδρυση Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, η οποία προς το παρόν είναι ενσωματωμένη ως ειδικότητα στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας, με τον Στέφανο να μοιράζεται στην «ΥΧ» τις εντυπώσεις του από την πρώτη εκπαιδευτική σεζόν του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Ο νεαρός σπουδαστής είναι γέννημα θρέμμα της ευρύτερης περιοχής, καθώς μεγάλωσε στο χωριό Στεφανόβουνο του Δήμου Ελασσόνας. Η παραδοσιακή ενασχόληση της οικογένειάς του ήταν γεωργική, με τη στροφή στο κτηνοτροφικό επάγγελμα να χρονολογείται τα τελευταία χρόνια. «Η οικογένειά μου είναι αγροτική από πάππου προς πάππου. Ανέκαθεν είχαμε εκμεταλλεύσεις όπου βάζαμε καπνά. Η μεγάλη αλλαγή έγινε το 2005, όταν ο πατέρας μου πήρε την απόφαση να ασχοληθεί παράλληλα και με την προβατοτροφία, η οποία σήμερα είναι η κύρια ενασχόλησή μας. Είμαστε λοιπόν σχετικά καινούργιοι κτηνοτρόφοι. Η επιλογή αυτή έγινε με γνώμονα το βιοποριστικό κομμάτι, αφού κακά τα ψέματα ο συγκεκριμένος κλάδος είναι πιο αποδοτικός και παρουσιάζει μεγαλύτερες προοπτικές από τα καπνά, αν και εμένα μου αρέσει ούτως ή άλλως περισσότερο να ασχολούμαι με τα πρόβατα».

«Αποφάσισα να μην μείνω άπραγος μπροστά στις δυσκολίες »

Παρ’ όλα αυτά, η τωρινή συγκυρία για τον κτηνοτροφικό κλάδο δεν είναι η ιδανική, κάτι που γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Στέφανος. Βλέποντας τις τιμές στο γάλα να έχουν πάρει την κατιούσα, και χωρίς ουσιαστική βοήθεια από πουθενά, ο 26χρονος αποφάσισε να ελιχθεί και να κυνηγήσει νέους στόχους. «Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη, και πραγματικά δεν ξέρω πού μπορεί να καταλήξει. Το χειρότερο είναι ότι μας πολεμάνε από παντού. Όταν βλέπω κτηνοτρόφους με μεράκι για τη δουλειά να τα παρατάνε, ξενερώνω. Δεν φταίνε όμως αυτοί που εξωθήθηκαν σε αυτό το σημείο, αλλά τα μεγάλα «κεφάλια», τα οποία επιθυμούν έναν αποδυναμωμένο πρωτογενή τομέα με εξάρτηση από εισαγόμενα προϊόντα. Όσο για εμάς, που μένουμε, η στροφή σε εναλλακτικές λύσεις είναι μονόδρομος, μήπως και μπορέσουμε να σώσουμε τις δουλειές μας και τα όνειρά μας. Από την πλευρά μου, σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να μην μένω άπραγος, αλλά να προσπαθήσω να εμπλουτίσω ουσιαστικά τις ικανότητές μου ως επαγγελματίας. Έτσι, διάλεξα τη συγκεκριμένη ειδικότητα του 2ου ΙΕΚ Λάρισας, η οποία θα μου παρείχε κατάρτιση και πιστοποίηση πάνω στην τυροκόμηση».

«Υπάρχουν γνώσεις που χωρίς αυτές δεν προχωράς»

Διάγοντας την πρώτη του χρονιά στο τμήμα της ειδικότητας Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας στην Ελασσόνα, ο Στέφανος βάζει το δίχως άλλο θετικό πρόσημο στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στην περιοχή. «Στην αρχή ήμουν αρκετά διστακτικός πηγαίνοντας στη σχολή, ωστόσο πλέον μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχω μάθει ήδη πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα πάνω σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Υπάρχουν δηλαδή γνώσεις, όπως αυτές πάνω στο pH και γενικά στις ιδιότητες του γάλακτος, που εάν δεν τις πάρεις δεν μπορείς να προχωρήσεις. Στο να εμπεδώσουμε όλη αυτή την πληροφορία, καθοριστική είναι η συμβολή των καθηγητών μας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί. Πραγματικά θεωρώ ότι αυτή η σχολή είναι το συνώνυμο της γνώσης, και σαφώς έκανα πολύ καλά που τη διάλεξα. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να βρισκόμουν εδώ από πολύ νωρίτερα. Εάν είχε συμβεί, τώρα θα ήμουν καθετοποιημένος!»

Με όχημα την κατάρτιση που του παρέχει η σχολή, ο Στέφανος πιστεύει ότι θα μπορέσει να πετύχει την καθετοποίηση της παραγωγής του, ξεκινώντας τη λειτουργία ενός οικογενειακού τυροκομείου. «Θα ήθελα να ανοίξω ένα μικρό “Τυρομπόξ” στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μου μονάδας, ώστε να φτάνω μέχρι το τελικό προϊόν και να το θέτω σε πρώτο πλάνο. Να τυροκομώ δηλαδή το γάλα που παράγω και να φτιάχνω φέτα, γιαούρτι ή οτιδήποτε άλλο. Κυρίως όμως φέτα, η οποία διαθέτει μεγάλη αγοραστική κοινότητα. Αυτή η επέκταση είναι κάτι το οποίο με ενδιαφέρει πραγματικά, πόσω μάλλον όταν τα τελευταία χρόνια το γάλα έχει καταποντιστεί».

Μεγάλος ανταγωνισμός από τα τυροκομεία

Το έργο του Στέφανου δεν θα είναι εύκολο, λόγω του αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελασσόνα. Ωστόσο, αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η περιοχή είχε τόσο μεγάλη ανάγκη μια τέτοια σχολή. «Στην Ελασσόνα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τυροκομεία, μερικά εκ των οποίων παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Αυτό καθιστά στρατηγικής σημασίας την πρωτοβουλία για την ίδρυση Γαλακτοκομικής Σχολής στην περιοχή. Είναι κάτι που το χρειαζόταν ο τόπος, και που θα βοηθήσει πολλούς νέους στην αγορά εργασίας» τονίζει κλείνοντας ο 26χρονος σπουδαστής.