Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Αν. Μακεδονία – Θράκη: Υπερβαίνουν τις 9.200 οι θανατώσεις ζώων λόγω ευλογιάς

Στη «δίνη» του καταρροϊκού πυρετού η Ξάνθη
05/10/2024
2' διάβασμα
an-makedonia-thraki-ypervainoun-tis-9-200-oi-thanatoseis-zoon-logo-evlogias-334073

Μακραίνει ο κατάλογος των κρουσμάτων ευλογιάς στη Βόρεια Ελλάδα. Πλέον, στον επιδημιολογικό χάρτη μπαίνει η Ροδόπη, αλλά και ο Νομός Σερρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που γειτνιάζει με τους νομούς Καβάλας και Δράμας της Ανατολικής Μακεδονίας.

Ειδικά για τις Σέρρες, λέγεται από κτηνοτρόφους πως συνάδελφός τους αγόρασε επεξεργασμένη τροφή για πρόβατα από την Αλεξανδρούπολη και ενδεχομένως το κρούσμα να οφείλεται σε ανεπαρκή απολύμανση στο όχημα μεταφοράς της ζωοτροφής.

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου επιβεβαιώθηκε κρούσμα ευλογιάς στην Ξυλαγανή Ροδόπης, χωρίς να βρεθεί η αιτιολογία. Επιπλέον, αυξάνονται οι εστίες ευλογιάς στον Νότιο Έβρο, που αριθμεί 44 επιβεβαιωμένες, εννέα καταγράφονται στον Βόρειο Έβρο, μία στη Ροδόπη και τρεις στην Καβάλα. Τα ζώα που έχουν θανατωθεί μέχρι τώρα είναι πάνω από 9.200 σε επίπεδο περιφέρειας, όπως μεταφέρει ο διευθυντής στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς. 

Καταρροϊκός πυρετός

Μεγάλο πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό αντιμετωπίζει η Ξάνθη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Δημήτρη Ψεμματά. «Εκδηλώθηκε εδώ και έναν μήνα. Τα ζώα ανεβάζουν πολύ υψηλό πυρετό, εξαντλούνται, έχουμε αποβολές και θανάτους», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο καταρροϊκός συνεπάγεται απώλεια περίπου στο 30% του ζωικού κεφαλαίου, χωρίς όμως να αποζημιώνεται ο κτηνοτρόφος. «Στην Ξάνθη, εκτός της ορεινής περιοχής, εμφανίζεται ο καταρροϊκός σε όλες τις μονάδες, κυρίως σε αιγοπρόβατα, αλλά εκδηλώνεται και σε βοοειδή».

Ο κ. Φωτεινιάς σημειώνει ότι ο καταρροϊκός διαγνώστηκε εδώ και μία εβδομάδα στην Ξάνθη, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί από κτηνοτρόφους για θανατώσεις. «Θεωρούμε ότι ενδεχομένως ο ορότυπος 3 να μην είναι τόσο βαρύς και μονάχα στα ηλικιωμένα ή τα ασθενή ζώα από ταλαιπωρημένα κοπάδια να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό θανατώσεων. Είναι μια ίωση, βέβαια, που ταλαιπωρεί όλο το κοπάδι».

Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν υπάρχει εμβόλιο και οι κτηνοτρόφοι χρειάζεται να τηρήσουν μέτρα απεντόμωσης για να μην έχουμε είσοδο του εντόμου Culicoides. Ελπίζει, τέλος, να πέσουν οι θερμοκρασίες για να πεθάνει το έντομο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: