Αναβαθμίζονται μονοπάτια για πεζοπορία σε Μετέωρα και Κόζιακα

Στην σήμανση, βελτίωση της βατότητας, συντήρηση και ανάδειξη 16 πεζοπορικών διαδρομών μοναδικής ομορφιάς στην περιοχή των Μετεώρων και του ορεινού όγκου του Κόζιακα προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επενδύοντας στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού που λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού ενδιαφέρει όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Πρόκειται για 12 υφιστάμενες και 4 νέες διαδρομές που βελτιώνονται, συντηρούνται, αποκτούν σήμανση και πληροφοριακές πινακίδες, ώστε οι πεζοπόροι να προσανατολίζονται εύκολα, να νιώθουν ασφάλεια κατά την περιήγηση και παράλληλα να απολαμβάνουν την ομορφιά του φυσικού τοπίου.

Αναπτύσσεται έτσι ένα νέο είδος τουριστικού πακέτου που συνδυάζει την ευεξία, την απόλαυση στη φύση, την περιήγηση σε τοπία σπάνιου φυσικού κάλλους και σημεία επιστημονικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η πρόσβαση στις επιλεγμένες πεζοπορικές διαδρομές γίνεται εύκολα από το υπάρχον οδικό δίκτυο. Τα πεζοπορικά- ορειβατικά μονοπάτια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μετεώρων, της Πύλης και του ορεινού όγκου του Κόζιακα απευθύνονται σε μια ευρύτερη ομάδα πληθυσμού και όχι αποκλειστικά σε άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση, εξυπηρετούν την δασική αναψυχή, τον ορεινό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό και την προσέγγιση περιοχών ιστορικής αξίας, Συμβάλλουν στην προβολή της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας και αποτελούν σημαντικό εφαλτήριο ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία της φύσης και της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής.
Η μελέτη το έργου παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων και του Ενιαία Φορέα Τουρισμού Π.Ε. Τρικάλων, Βασίλης Γιαγιάκος, παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννη Μπουτίνα και των μελετητών Νίκου και Βασίλη Μάντζιου.

Τα 16 μονοπάτια
Οι 12 υφιστάμενες πεζοπορικές διαδρομές που αποκτούν σήμανση, συντηρούνται και βελτιώνονται, στην Δ.Ε. Καλαμπάκας:
-Καστράκι – Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Ι. Μ. Βαρλαάμ ( 2,1 χλμ)
– Καστράκι – Ι. Ν. Αγίου Πνεύματος (1 χλμ)
– Καστράκι – Ι. Μ. Υπαπαντής (7,8 χλμ)
-Διαρομή Καυκάκια (3,2 χλμ)
-Διαδρομή Καναλάκι (2,7 χλμ)
– Ι. Μ. Μεταμορφώσεως – Ι. Μ. Αγίου Στεφάνου (7,6 χλμ)
-Ι. Μ. Αγίου Στεφάνου – Καλαμπάκα (2,8 χλμ)
-Ι. Μ. Αγίας Τριάδας – Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου (1 χλμ)
-Ι. Μ. Αγίας Τριάδας – Αδράχτι (1,5 χλμ)
– Ι. Μ. Ρουσάνου (235 μέτρα)
-Διάβα – Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής (9,5 χλμ)
– Διάβα – Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη ( 3 χλμ)
Οι 4 προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές, στις οποίες προβλέπεται ακριβής χάραξη, διάνοιξη και σήμανση:
– Μαντάνι του Δαίμονα (2,6 χλμ) στη Δ.Ε. Ασπροποτάμου
-Παλαιοκαρυά (2,3 χλμ) στη Δ.Ε. Πύλης
-Πιαλεία – Μονοπάτια Ασκληπιού / Διαδρομή 1 στη Δ.Ε. Πιαλείων
-Πιαλεία – Μονοπάτια Ασκληπιού / Διαδρομή 2 στη Δ.Ε. Πιαλείων

Πηγή: ertnews.gr