Αναβιώνουν και φέτος τα πασχαλινά έθιμα της Αρναίας

Με γιορτές, χορούς, αλλά και ήθη και έθιμα της λαϊκής μας παράδοσης υποδέχονται το χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου οι κάτοικοι της Αρναίας Χαλκιδικής.

Μέσα από έναν τριήμερο εορτασμό, με κέφι, γλέντι, αλλά και σκωπτική διάθεση, παρουσιάζεται στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες της Αρναίας, η ιστορική, θρησκευτική και πολιτισμική κληρονομιά του τόπου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρείας Αρναίας, Χρήστο Ζυγούρη, τα έθιμα λαμβάνουν χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες, τόσο την Κυριακή του Πάσχα, όπου προσφέρονται κόκκινα αβγά, αλλά και παραδοσιακά τσουρέκια, όσο και τη δεύτερη και τρίτη ημέρα του Πάσχα.

Στις δύο αυτές ημέρες αναβιώνουν το «Ζύγισμα του Άη Γιώργη» και η «Κούνια» στην κεντρική πλατεία του χωριού και τα έθιμα –κατάλοιπα της Τουρκοκρατίας– «Κούτσμανους», στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία και «Σουσαρίτσα» στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής.

Δευτέρα του Πάσχα

«Το έθιμο που κάνουμε τη Δευτέρα του Πάσχα, η ‘‘Κούνια’’, κρατάει από τα παλιά χρόνια, όταν τα ελεύθερα κορίτσια έκαναν κούνια, προκειμένου να τα δουν τα παλικάρια και να γίνει κάποιο συνοικέσιο. Το ‘‘Ζύγισμα’’ είναι χιουμοριστικό και γίνεται για να δούμε πώς πήγε ο καθένας μας από κιλά στη διάρκεια της Σαρακοστής. Τα δώρα είναι δύο κατσαρόλες. Αυτός που έχει πολλά κιλά παίρνει τη μικρή και ο πιο αδύνατος τη μεγάλη για να τρώει περισσότερο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζυγούρης.

Από την τουρκοκρατία

Όλα τα έθιμα είναι σημείο αναφοράς για την Αρναία και την παράδοσή της. Ειδικότερα τα δύο που κρατούν από την τουρκοκρατία είναι συνδεδεμένα με γιορτές και τελετουργίες. «Το ‘‘Κούτσμανους’’, που πιθανώς να προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του Τούρκου Αγά Κουτσμάν Αλή, ήταν ένα σκάρφισμα των Ελλήνων για να εκπαιδεύσουν τους νέους στα όπλα και να τα συντηρούν, ώστε να είναι έτοιμοι για την Επανάσταση.

Έτσι, στις μέρες μας, γίνεται αναπαράσταση του εθίμου, όπου πολλοί κάτοικοι παίρνουν τα άλογά τους, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, και κάνουν σκοποβολή επί κόκκινου αβγού». Στη συνέχεια, ακολουθούν ο ομώνυμος πολεμικός χορός Κούτσμανος και αγώνες ιπποδρομίας.

Έπειτα, παιδιά δημοτικού και γυμνασίου διαγωνίζονται στη «Σουσαρίτσα». «Τα παιδιά κρατούν κόκκινα αβγά, τα τυχερά από το βράδυ της Ανάστασης, και προσπαθούν να τα ρίξουν όσο πιο μακριά μπορούν στο γρασίδι χωρίς να σπάσουν», καταλήγει ο κ. Ζυγούρης.