Αναβίωσε στα Καλά Νερά το έθιμο αγιασμού των αλόγων

Με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, αλλά και τουριστών, αναβίωσε στην παραλία των Καλών Νερών Μαγνησίας ο αγιασμός των αλόγων, ανήμερα της γιορτής της Αναλήψεως.

Τον αγιασμό των αλόγων τέλεσε, όπως κάθε χρόνο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση της ευρύτερης περιοχής. Το έθιμο τήρησε μεγάλος αριθμός ιππέων, αλόγων, αλλά και αμαξών στο πλαίσιο της εκδήλωσης που τα τελευταία χρόνια τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε με την άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως σε άμαξα, στη συνέχεια τελέστηκε αγιασμός και φωτισμός των αλόγων. Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών δώρων, παρέλαση αλόγων, παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και Μπελεγρίνου Μηλεών και λαϊκό πανηγύρι, με τη συμμετοχή της γνωστής ερμηνεύτριας του παραδοσιακού τραγουδιού Χαράς Βέρα.

Το έθιμο

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στον χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. «Να αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά». Οι περισσότεροι, μάλιστα, έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια, τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο νερό της θάλασσας. Χαρακτηριστικό, όμως, ήταν ότι, και μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όλοι κατέβαζαν τα ζώα τους, τα γίδια και τα πρόβατα παραλιακά για να πλυθούν στο νερό της θάλασσας.

Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά εκείνα ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν. Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτήν τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά.

Ήταν, δε, τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με τον χρόνο που πλέον ο αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.