Αναβίωσε ο Πηλιορείτικος Γάμος στην Πορταριά

Η μαγεία της Πορταριάς ξεδιπλώθηκε το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Αυγούστου, με την αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος του Ορμινίου. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γευτούν παραδοσιακό μπακλαβά και τσίπουρο και να χορέψουν με τους ρυθμούς των εθίμων του γάμου. Έτσι, η ιστορία του τόπου αναβίωσε με παραδοσιακό τρόπο, υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών!

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, εγκαινιάστηκε το ιερό τέμπλο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πορταριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου και με την παρουσία τοπικών φορέων.

Το έθιμο

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση των εθίμων του γάμου στο Πήλιο. Ο Πηλιορείτικος Γάμος άρχιζε οχτώ ημέρες πριν την Κυριακή της τελέσεως του μυστηρίου, με το κόψιμο του νυφικού που γινόταν στο σπίτι της νύφης. Το νυφικό δεν ήταν άσπρο, όπως το σημερινό, ήταν η ίδια η πηλιορείτικη φορεσιά (φούστα, τραχηλιά, κοντογούνι, ζώνη, μαφέσι). Στη συνέχεια γίνονταν τα αλευρώματα, έθιμο κατά το οποίο ο γαμπρός με τα Μπρατίμια πήγαιναν στο σπίτι της νύφης και ανάπιαναν το προζύμι, από το οποίο θα γίνει η κουλούρα του γάμου. Βέβαια, το αλεύρι δεν έπεφτε από το κόσκινο, αν δεν ασημώνονταν. Στο τέλος, με το ίδιο αλεύρι άσπριζαν τον γαμπρό και τη νύφη, για να ασπρίσουν και να γεράσουν.

Την Παρασκευή, οι Κερατζήδες (αγωγιάτες) με τα άλογα στολισμένα και τα όργανα μετέφεραν την προίκα στα γραφικά καλντερίμια του χωριού, με κατάληξη στην κεντρική πλατεία, όπου γινόταν το κόψιμο του νυφικού.

Ακολουθούσαν οι τελετές κεράσματος του πρώτου μπράτιμου από τη νύφη και η εντολή ότι άρχιζε ο γάμος, το ξεκίνημα της νύφης, η γαμήλια πομπή, η επιστροφή της νύφης και του γαμπρού, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού από τα μπρατίμια, τα ταξίματα της νύφης, το γέμισμα της στάμνας με νερό από την κεντρική βρύση, το σπάσιμο της στάμνας και, τέλος, το ψώνισμα του γαμπρού με τα απαραίτητα για το άνοιγμα του νέου νοικοκυριού.