Αναγεννητική Γεωργία: Επιτακτική ανάγκη ή τάση της εποχής;

Παρά την πτώση της τιμής και, συνεπώς, τη μείωση της καλλιεργήσιμης έκτασης του ελληνικού βαμβακιού κατά την τελευταία διετία, το έντονο ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια για το συγκεκριμένο εγχώριο προϊόν εξακολουθεί να υφίσταται. Το γεγονός αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε τρεις παράγοντες:
- Κατά την καλλιέργειά του τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας και ιχνηλασιμότητας.
- Εφαρμόζονται φιλοπεριβαλλοντικές μέθοδοι παραγωγής.
- Απαγορεύεται αυστηρά η παιδική εργασία, κάτι που, δυστυχώς, συμβαίνει στις περισσότερες χώρες παραγωγής βαμβακιού.
Επιπλέον, οι παράγοντες αυτοί πιστοποιούνται μέσω της σειράς των εθνικών μας προτύπων ολοκληρωμένης διαχείρισης (AGRO 2.1, 2.2 & 2.4) και «αναγνωρίζονται» από το BCI. Ουσιαστικά, λοιπόν, ο εκάστοτε αγοραστής ελληνικού βαμβακιού έχει μια διαβεβαίωση ότι αγοράζει ένα προϊόν ασφαλές, βάσει των κριτηρίων των συγκεκριμένων προτύπων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού βαμβακιού από όλα τα μέλη της αλυσίδας παραγωγής του, ώστε να πιστοποιηθούν βάσει αυτών των προτύπων και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες της σύγχρονης αγοράς. Συνεπώς, ένα μεγάλο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής βαμβακιού ετησίως είναι πιστοποιημένο. Ωστόσο, αρκεί μόνο αυτό για να δοθεί νέα ώθηση στο προϊόν;
Η βιομηχανία της μόδας, που συνδέεται άμεσα με τον αγροτικό τομέα, καθόσον αποτελεί έναν από τους κυριότερους προμηθευτές της σε πρώτη ύλη, βρίσκεται ήδη στη διαδικασία μιας μεγάλης αλλαγής. Στρέφεται, λοιπόν, στη μετατροπή της σε «ηθική, βιώσιμη και πράσινη», πιεζόμενη από τις εκφρασμένες ανάγκες και ανησυχίες του καταναλωτικού κοινού, σχετικά με τη φιλοπεριβαλλοντική και συνάμα βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, μέσω αειφόρων καλλιεργητικών πρακτικών και πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο.
Ίσως αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία δύο-τρία χρόνια σχετικά με την εφαρμογή της Αναγεννητικής Γεωργίας στο βαμβάκι και την αντίστοιχη πιστοποίηση.
Τι είναι, όμως, η Αναγεννητική Γεωργία;
Είναι μια εναλλακτική προσέγγιση για τη γεωργία και τη διαχείριση τόσο της γης όσο και της ζωικής παραγωγής, εστιάζοντας στην αποκατάσταση και στην ενίσχυση της υγείας των οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα συμβάλλει και προάγει τη βιώσιμη παραγωγή προϊόντων. Επιπλέον, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών βόσκησης, με στόχο τη δέσμευση άνθρακα, ενώ καθιστά την αγροτική εκμετάλλευση ανθεκτικότερη στις κλιματικές αλλαγές.
- Ποιες είναι οι βασικές αρχές της Αναγεννητικής Γεωργίας;
- Βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους.
- Βελτίωση της ποιότητας και της διαχείρισης του νερού.
- Προστασία της βιοποικιλότητας.
- Δέσμευση άνθρακα.
- Οικονομική βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης και κοινωνικά υπεύθυνη διαχείριση.
Ο φορέας πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD), ανταποκρινόμενος στις ανάγκες και τις ανησυχίες του σύγχρονου καταναλωτικού κοινού, για καθαρό περιβάλλον και βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο, δημιούργησε ένα νέο ιδιωτικό πρωτόκολλο εφαρμογής και πιστοποίησης Αναγεννητικής Γεωργίας.
Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, προσδοκώντας να δώσει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και να διασφαλίσει την αξιοπιστία του σήματος της TÜV HELLAS (TÜV NORD), απευθύνεται σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, με τρεις επιλογές πιστοποίησης και διαφορετικά επίπεδα συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα:
Επιλογή 1: Ατομικό πιστοποιητικό που αναφέρεται σε μεμονωμένους παραγωγούς/κτηνοτρόφους.
Επιλογή 2: Πιστοποιητικό Ομάδας, που αφορά ομάδα παραγωγών/κτηνοτρόφων.
Επιλογή 3: Πιστοποιητικό Τύπου Chain of Custody, που αφορά τις επιχειρήσεις όλης της αλυσίδας παραγωγής. Επιπρόσθετα, το πρωτόκολλο έχει δομηθεί στους εξής τέσσερις πυλώνες: α) Πρακτικές Αναγεννητικής Γεωργίας, β) βιοποικιλότητα, γ) κτηριακή υποδομή, εξοπλισμός, ενέργεια και ρύποι, δ) κοινωνική υπευθυνότητα και οικονομική βιωσιμότητα.
Γιατί να επιλέξει κάποιος το πρωτόκολλο της TÜV HELLAS (TÜV NORD):
- Η Αναγεννητική Γεωργία σταδιακά εισάγεται ως κριτήριο επιλεξιμότητας.
- Η εφαρμογή της προωθείται από πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.
- Σε αυτό το ιδιωτικό πρωτόκολλο περιλαμβάνονται και συνδυάζονται απαιτήσεις πρακτικών Αναγεννητικής Γεωργίας, κοινωνικά υπεύθυνης διαχείρισης και οικονομικής βιωσιμότητας, συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει κάποιου άλλου είδους πιστοποίηση.
- Παράλληλα, αναγνωρίζεται η συμμόρφωση με παρόμοιες απαιτήσεις άλλων συναφών προτύπων, ώστε να αποφεύγεται η επικάλυψη κατά την επιθεώρηση.
- Το συγκεκριμένο ιδιωτικό πρωτόκολλο καλύπτει όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας, μέχρι το τελικό προϊόν.
- Η εφαρμογή του είναι δυνατή σε όλες τις καλλιέργειες, ετήσιες και πολυετείς, και ιδίως σε βαμβάκι, ελιά και αμπέλι.
Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοφιλία του βαμβακερού υφάσματος και την παγκόσμια τάση στη βιομηχανία ένδυσης για την προμήθεια βιώσιμου βαμβακιού, η Αναγεννητική Γεωργία ενδέχεται να αποτελέσει το επόμενο «εργαλείο» που, στο μέλλον, θα ενισχύσει τη φήμη του ελληνικού βαμβακιού. Είναι μείζονος σημασίας να αντιληφθούμε τα οφέλη της Αναγεννητικής Γεωργίας και για την Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτόν, η TÜV HELLAS (TÜV NORD) προτείνει τη δημιουργία ενός Εθνικού Προτύπου Αναγεννητικής Γεωργίας μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με σαφείς προδιαγραφές και διαφανή διαδικασία πιστοποίησης. Αυτό θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της Αναγεννητικής Γεωργίας, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και θα αναβαθμίσει το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
της Ειρήνης Καρατάσιου, Επιθεωρήτριας Αγροδιατροφικού Τομέα TÜV HELLAS (TÜV NORD)