Αναγκαία συνθήκη για τον σύγχρονο επαγγελματία αγρότη η Συμβουλευτική

Με τις απόψεις προέδρων πετυχημένων συνεταιριστικών παραδειγμάτων, που έχουν εμπειρία από την εφαρμογή της συμβουλευτικής, ενός πετυχημένου γραφείου στην ακριτική Φλώρινα, αλλά και του πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρο Κίντζιο, συνεχίζεται το αφιέρωμα της «ΥΧ» στον θεσμό της Συμβουλευτικής. Αξίζει να τονιστεί, μεταξύ άλλων, η περιγραφή για τις ικανότητες που πρέπει να διαθέτει ένας σύγχρονος πάροχος συμβουλευτικής, όπως καταγράφεται από τον πρύτανη του πανεπιστημίου.

Σπύρος Κίντζιος
Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Η συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιτυχημένη δραστηριοποίηση του σύγχρονου επαγγελματία αγρότη τόσο λόγω του υψηλού και συνεχώς εξελισσόμενου επιπέδου της τεχνολογίας όσο και της αναγκαιότητας προσαρμογής και συμμόρφωσης στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της νομοθεσίας γενικότερα, καθώς και των επιμέρους απαιτήσεων της αγοράς. Γεννάται, βέβαια, το εξής ερώτημα: Ποιος είναι ο καταλληλότερος να επιτελέσει το έργο του γεωργικού συμβούλου;

Οπωσδήποτε αποτελεί απαραίτητο εφόδιο η κατοχή πτυχίου γεωπόνου. Για παράδειγμα –και όσον αφορά μία αντιπροσωπευτική πτυχή συμβουλευτικής υποστήριξης της εφαρμογής νέων τεχνολογιών– οι μελλοντικοί γεωργικοί σύμβουλοι που είναι απόφοιτοι του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν διδαχθεί και μπορούν να συμβάλουν με επάρκεια στην εφαρμογή, τόσο τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας, όσο και τηλεπισκόπησης προς όφελος της ελληνικής γεωργίας. Αρκετοί από τους αποφοίτους μας δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά, στους τομείς αυτούς.

Στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 της ΚΑΠ, η ΕΕ θέτει ως προτεραιότητες αφενός την ανάπτυξη της εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας και αφετέρου την υποχρεωτική δραστηριοποίηση του μέτρου των γεωργικών συμβούλων. Μένει ο σωστός σχεδιασμός για να έχουμε σύντομα, στους παραπάνω τομείς, θετικά αποτελέσματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, πολυπληθής ομάδα καθηγητών και ερευνητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία (ΛΚΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΕΠΕ) ανέλαβε πολύ πρόσφατα, μετά από διεθνή διαγωνισμό, την κατάρτιση για την Ελλάδα, του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ της νέας προγραμματικής περιόδου».

Αναστάσιος Γιακμογλίδης
Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βύσσας

«Τα μέλη του συνεταιρισμού Βύσσας λαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες από συνεργαζόμενους γεωπόνους, καθώς ακολουθούμε ολοκληρωμένη διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγοί πρέπει να ξέρουν τι λιπάσματα και τι φυτοφάρμακα θα ρίξουν, αλλά και τι είδους.

Γνωρίζουμε, λοιπόν, πόσο σημαντικό και θετικό είναι οι αγρότες να δέχονται αυτές τις συμβουλές. Κατ’ αρχάς, μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς παράγουμε πιο καθαρά προϊόντα, όσον αφορά τη χρήση χημικών, και οι παραγωγοί είναι περισσότερο ενημερωμένοι. Σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα, αν δεν εφαρμοστεί το Μέτρο 2 της συμβουλευτικής, γιατί τα δεδομένα τρέχουν και οι καλλιεργητικές ανάγκες αλλάζουν, ενώ κάθε χρόνο οι αγορές ζητούν άλλα πράγματα.

Ένας αγρότης δεν μπορεί να είναι ενημερωμένος για όλα και αν δεν υπάρξουν σύμβουλοι να τον καθοδηγήσουν για το τι πρέπει να κάνει και με ποιον τρόπο, τότε θα μείνει στάσιμος. Επίσης, θεωρώ ότι οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητες στην αγροτική παραγωγή. Χωρίς τη νέα τεχνολογία επέρχεται η στασιμότητα. Κάθε καινούργια τεχνολογία που δημιουργείται και έχει θετικά αποτελέσματα είναι προς όφελος του αγρότη. Ως συνεταιρισμός, έχουμε εγκαταστήσει εδώ και δύο χρόνια μετεωρολογικούς σταθμούς και πλέον παρακολουθούμε τις καλλιέργειες μέσω αυτής της τεχνολογίας, η οποία καταγράφει τα περιβαλλοντικά και κλιματικά δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνουμε την κατάλληλη συμβουλή με βάση τις ανάγκες της καλλιέργειας».

Χρήστος Παρασχούδης
Πρόεδρος Συνεταιρισμού «Θρακών – Αμνός»

«Ως πρόεδρος έχω επισκεφθεί κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς-πρότυπα, όπως, για παράδειγμα, τον Friesland Campina στην Ολλανδία. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο πρόεδρος τέτοιων συνεταιρισμών έχει πίσω του και 15-20 συμβούλους. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το βασικό σε έναν συνεταιρισμό, μια Διεπαγγελματική Οργάνωση, μια Ομάδα Παραγωγών δεν είναι ποιος είναι ο πρόεδρος. Είναι να υπάρχουν άτομα εξειδικευμένα με γνώσεις να δίνουν τις ιδέες, τις σωστές κατευθύνσεις, ώστε να πηγαίνεις μπροστά. Είναι γεγονός ότι το Μέτρο 2 της συμβουλευτικής θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί ένα άλλο ζήτημα σχετίζεται με το κόστος τέτοιων υπηρεσιών.

Όταν εγώ αναζήτησα στην αγορά τέτοια άτομα στη Θεσσαλονίκη, τα ποσά που μου ζητήθηκαν ήταν δυσθεώρητα, δεν μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούμε σε κάτι τέτοιο. Αλλά χωρίς αυτούς, χωρίς εξειδικευμένα άτομα, γεωπόνους, ζωοτέχνες, επιστήμονες που να γνωρίζουν πώς να προοδεύσει μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση, δεν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Ελπίζω, ως μέλος του κλαδικού συνεταιρισμού, να αντιληφθούμε τα οφέλη της ομαδικής προσπάθειας και να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε από κοινού όλοι οι συνεταιρισμοί την επόμενη μέρα με την αξιοποίηση τεχνογνωσίας και επιστημονικού δυναμικού στους συνεταιρισμούς μας».

Βασίλης Τσαγαλάς
Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού

«Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα είναι πολύ σημαντική, αρκεί να είναι εμπεριστατωμένη. Ο αγρότης μέχρι σήμερα είχε μάθει να καλλιεργεί με έναν τρόπο αρχαίο, θα έλεγα, εφάρμοζε δηλαδή ό,τι είχε μάθει από τον πατέρα του, καθώς το μορφωτικό του επίπεδο δεν ήταν υψηλό. Τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να αλλάζει το επίπεδο των αγροτών. Βλέπουμε αγρότες να ενημερώνονται περισσότερο για την καλλιέργεια, αλλά και να εμπιστεύονται περισσότερο ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το αγροτικό αντικείμενο. Επίσης, τους ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία που έχουν κυκλοφορήσει. Ανέκαθεν, οι νεότεροι έψαχναν για ό,τι καινούργιο υπάρχει στον αγροτικό τομέα.

Σήμερα, αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο λόγω της ευφυούς γεωργίας και των νέων σκευασμάτων. Υπάρχουν, όμως, και μεγαλύτεροι αγρότες, οι οποίοι είναι δεκτικοί στις νέες τεχνολογίες, στις νέες καλλιεργητικές μεθόδους καμιά φορά περισσότερο και από τους νεότερους αγρότες. Οι αγρότες, λοιπόν, εμπιστεύονται σήμερα περισσότερο την έννοια της συμβουλευτικής. Το Μέτρο 2 θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να τρέξει από ιδιωτικές δομές, για να υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση.

Ένας συνδυασμός νέων τεχνολογιών με τη συμβουλευτική είναι ό,τι καλύτερο για τον αγρότη και πιστεύω ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις καλλιέργειες με την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο μία τέτοια συνδυαστική κίνηση, καθώς οι νέες τεχνολογίες σαφώς και βοηθάνε. Ως συνεταιρισμός, προχωρήσαμε πριν από λίγο διάστημα στην εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών στις καλλιέργειες για να λαμβάνουμε συμβουλές ακριβείας».

Ελευθερία Στεργίου, Αναστάσιος Στεργίου, Δέσποινα Στεργίου
Αγροτική Καινοτομία και Ανάπτυξη Φλώρινας

«Η προκήρυξη του Μέτρου της Συμβουλευτικής καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων στον αγροτικό κλάδο και, παρόλο που έχει καθυστερήσει αρκετά, δεν θα πρέπει να στερηθεί των αναγκαίων πόρων.

Η μετάβαση στην ψηφιακή πλέον γεωργία έχει ανάγκη τη συμβουλευτική μέσω ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και λειτουργικού συστήματος που θα αντεπεξέλθει στις εξελίξεις του αγροτικού τομέα, όντας καταιγιστικές στα προπύλαια της νέας ΚΑΠ.

Όσον αφορά την εφαρμογή του Μέτρου, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να ενεργοποιηθούν, ώστε να τεθούν οι σωστές βάσεις για την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργατών ικανών να παρέχουν τις κατάλληλες ανά περίπτωση συμβουλές, ώστε να βελτιωθεί η αγροτική παραγωγή και οικονομία.

Έχοντας τη βάση της εταιρείας μας σε μια ακριτική περιοχή της Ελλάδας, στον Νομό Φλώρινας, είμαστε κοινωνοί ζητημάτων, προβληματισμών και δυσκολιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως η ακαταλληλότητα εδάφους, η αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, η μη ύπαρξη σύγχρονων αρδευτικών συστημάτων σε μεγάλο μέρος του γεωγραφικού δικτύου κ.ά. Γι’ αυτό θεωρούμε πως είναι επιτακτικής σημασίας η προκήρυξη και υλοποίηση του Μέτρου 2, προκειμένου μέσω αυτού του έργου να αποκτήσει η Συμβουλευτική τις δομές και το εκπαιδευτικό υλικό που χρήζει αναγκαιότητας για τον αγροτικό κλάδο.

Η ανάγκη, λοιπόν, για την υλοποίηση του Μέτρου της Συμβουλευτικής γίνεται πια επιτακτική, όχι όμως ως ακόμα ένα μέτρο, αλλά ως ένα απαραίτητο μέσο που θα φέρει τα μέγιστα αποτελέσματα στον παραγωγό και στην εκμετάλλευσή του, βελτιώνοντας την παραγωγή και μειώνοντας το κόστος».