Ανακάμπτει η τιμή της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας

Καλή η ποιότητα, χαμηλή όμως η ποσότητα.
15/09/2024
2' διάβασμα
anakabtei-i-timi-tis-mavris-korinthiakis-stafidas-332008

Ανοδική τάση παρουσιάζει η τιμή της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής, ακόμα και κατά 40%, μείωσης της φετινής παραγωγής, σε συνάρτηση με τη συνεχή πτωτική τάση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η τιμή εκκίνησης που ανακοινώθηκε πριν από περίπου 20 ημέρες στους συνεργαζόμενους παραγωγούς σε Αχαΐα και Ηλεία, από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), για τις παραλαβές ανέβηκε από το 1,80 στο 1,90 ευρώ. Δεν αποκλείεται, δε, για όσους αποφασίσουν να κρατήσουν τη σταφίδα τους μέχρι και τον Νοέμβριο η τιμή να ξεπεράσει ακόμα και τα 2 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μέχρι σήμερα, οι παραγωγοί της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας είδαν το προϊόν τους να απαξιώνεται, να μην υπάρχει καν τιμή διάθεσης και πολλοί από αυτούς να αναγκάζονται να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους για να τα αντικαταστήσουν με άλλες καλλιέργειες, όπως ελαιόδεντρα.

Αν και η τιμή θεωρείται καλή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω του καύσωνα και της ξηρασίας, των λιγότερων καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και του υψηλού κόστους

Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έγιναν σωστοί χειρισμοί, με αποτέλεσμα το προϊόν που έμεινε απούλητο ως απόθεμα να μην αξιοποιηθεί, κυρίως για οινοποίηση, οδηγώντας τις τιμές σε κατάρρευση. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη σταφίδα που, ακόμα και με τις σημερινές τιμές, δεν φαίνεται να αλλάζει το τοπίο.

Μείωση εκτάσεων

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, η καλλιέργεια της σταφίδας έφτανε τα 140.000 στρέμματα, μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στα 100.000 στρέμματα και σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, βρίσκεται στα 70.000 στρέμματα.

Αν και η τιμή θεωρείται καλή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω του καύσωνα και της ξηρασίας, των λιγότερων καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και του υψηλού κόστους. Η ποιότητά της, ωστόσο, θεωρείται πολύ καλή, γεγονός που χαροποιεί τους παραγωγούς, που πέρυσι βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τον περονόσπορο.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο και υπάρχει απώλεια εισοδήματος, οι σταφιδοπαραγωγοί επισημαίνουν την ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος για να μπορέσει να συνεχίσει να παράγει και γι’ αυτό αποτελεί αίτημα η τιμή να οριστεί στα 2,50 ευρώ το κιλό.