Ανάκαμψη για τον κλάδο των πουλερικών προβλέπει η Rabobank με το άνοιγμα της εστίασης

Κόστος ζωοτροφών, πανδημία και ασθένειες εξακολουθούν να υφίστανται ως προκλήσεις

Ανάκαμψη για τη βιομηχανία πουλερικών και περιορισμό των παγκόσμιων αποθεμάτων εκτιμούν οι αναλυτές της Rabobank, σε νεότερη έκθεσή τους, με το άνοιγμα των υπηρεσιών εστίασης, αφού το 1/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης στον τομέα σχετίζεται με την τελευταία.

Μετά από ακόμη ένα τρίμηνο προκλήσεων, η βιομηχανία των πουλερικών δείχνει σταδιακά σημάδια βελτίωσης, παρόλο που το εμπόριο παραμένει ανταγωνιστικό, όπως επισημαίνουν. Η πανδημική κρίση και οι επιπτώσεις της, οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές των ζωοτροφών, αλλά και ασθένειες, όπως αυτή της γρίπης των πτηνών στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς και η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ), που αφήνει ακόμη ασταθείς τις αγορές που επλήγησαν, συνεχίζουν να συνιστούν προκλήσεις για τον τομέα.

Τα κράτη που έχουν επιδείξει μία πιο πειθαρχημένη αύξηση της προσφοράς (ΗΠΑ, Μεξικό, Ιαπωνία) βλέπουν ήδη σημαντική βελτίωση των συνθηκών αγοράς. Αντίθετα, σε περιοχές όπως η ΕΕ, η Νότια Αφρική και η Ταϊλάνδη, η υπερπροσφορά εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα.

«Πειθαρχημένη αύξηση της προσφοράς, περιορισμός του κόστους προμηθειών, εστίαση στην αποδοτικότητα της παραγωγής, αλλά και της διαμόρφωσης των ζωοτροφών αποτελούν κλειδιά για τους παραγωγούς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», υποστηρίζει ο ανώτερος αναλυτής της Rabobank, Nan-Dirk Mulder. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι επιπλέον για μεγάλες διακυμάνσεις στη ζήτηση, αναλόγως και των κυβερνητικών αποφάσεων που σχετίζονται με την πανδημική κρίση, προσθέτει, σύμφωνα με το poultryworld.

Θα υποχωρήσουν ελαφρώς οι τιμές των ζωοτροφών

Σιτηρά και ελαιούχοι σπόροι είδαν παγκοσμίως τις τιμές τους να ανεβαίνουν ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σε κομβικές χώρες παραγωγής, ταυτόχρονα με μια «άνευ προηγουμένου και μακροχρόνια ζήτηση» για εισαγωγές από την Κίνα. Με δεδομένο ότι η προμήθεια ζωοτροφών αντιπροσωπεύει το 60%-70% του κόστους παραγωγής, οι προκλήσεις για τους εκτροφείς είναι μεγάλες. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν μία ελαφρά υποχώρηση των τιμών τους από τα τρέχοντα επίπεδα, αν και θα παραμείνουν υψηλές.

Ο ρόλος της ΑΠΧ και οι κινεζικές εισαγωγές

Οι επιπτώσεις της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, από την άλλη, αναμένεται να εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την πτηνοτροφία, αφού σε κράτη, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, η χοιροτροφία ανακάμπτει, αυξάνοντας την παραγωγή χοιρινού κατά 8%-10% και 8%-12% αντιστοίχως, δεδομένα που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν όχι μόνο τους τοπικούς πτηνοτρόφους, αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο.

Ειδικότερα, στην Κίνα η συνεχιζόμενη αύξηση στην παραγωγή χοιρινού, αλλά και κοτόπουλου αναμένεται να μειώσει τις τιμές αργότερα στο έτος, κάτι που θα επηρεάσει και τον όγκο εισαγωγών της.

Εξακολουθούν οι κίνδυνοι για τις αλυσίδες που διαταράχθηκαν από τη γρίπη των πτηνών

Στο άλλο μέτωπο, εκείνο της γρίπης των πτηνών, το πλήγμα που δέχθηκαν παραγωγικές χώρες έχει επηρεάσει προσφορά και εμπόριο σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, όχι μόνο σχετικά με το κρέας των πουλερικών, αλλά και τους νεοσσούς ημέρας και τα αβγά εκκόλαψης. Παράλληλα, έχει οδηγήσει και σε κάπως ανοδική πίεση στις τιμές. Ευρωπαϊκή Ένωση, Ην. Βασίλειο, Ρωσία και Νότια Κορέα έχουν πληγεί από τη νόσο.

Το γεγονός αυτό περιόρισε τον εφοδιασμό σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ρωσία, ενώ ανάγκασε τους Ευρωπαίους εκτροφείς να μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο, ζημιώνοντας τοπικές επιχειρήσεις. Αρνητικά επέδρασαν και οι περιορισμοί που τέθηκαν σε σημαντικούς εξαγωγείς της Ευρώπης, όπως Ολλανδία, Πολωνία, Γαλλία και Ην. Βασίλειο.

Αργότερα, φέτος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση τιμών σε κάποιες περιοχές, εφόσον οι διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού με ζωοτροφές υψηλού κόστους δεν κατορθώσουν επαρκώς να ακολουθήσουν τις αγορές που ανακάμπτουν.