Ανακάμπτει το σκληρό σιτάρι, μείωση στην ελαιοκράμβη

Στο «παλιό καλό» σιτάρι επέστρεψαν φέτος οι παραγωγοί. Οι φετινές σπορές ήρθαν σε συνέχεια του θετικού μομέντουμ που είχε διαμορφωθεί από πέρσι στο σκληρό μετά από χρόνια, ενώ και οι αποδόσεις της περσινής χρονιάς κινήθηκαν σε ικανοποιητικό πλαίσιο.
Αντίθετα, στην ελαιοκράμβη, μετά το ιστορικό υψηλό, η φετινή απουσία βροχοπτώσεων σε Θεσσαλία και Μακεδονία έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ανακόπτοντας τις προθέσεις όσων σκέφτονταν να ξαναβάλουν. Επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας είναι η πτωτική τάση της τιμής παραγωγού που εκτός απροόπτου θα σημάνει τον αποχαιρετισμό στα «40άρια» συμβόλαια. Αν και οι υπογραφές ακόμα δεν έχουν πέσει, σε προφορικό επίπεδο αυτό που έχει μεταφερθεί στους παραγωγούς είναι ότι «ξεκινάμε από τα 36 λεπτά/κιλό και βλέπουμε».
Μείωση, μετά το ρεκόρ, για την ασταθή ελαιοκράμβη, εξαίρεση η Θεσσαλία
Μετά το ρεκόρ καλλιεργούμενων εκτάσεων (πάνω από 200.000) το 2020, η κράμβη επιβεβαιώνει και φέτος την αστάθεια που τη χαρακτηρίζει διαχρονικά, καθώς δείχνει να χάνει αρκετά στρέμματα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο γεωπόνος της Euroagro, Γιώργος Κουκογιαννίδης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Στη Θεσσαλονίκη αρκετοί παραγωγοί που πέρσι έβαλαν ελαιοκράμβη, δεν ξαναέβαλαν φέτος. Κυριότερος λόγος ήταν η απουσία βροχοπτώσεων το φθινόπωρο. Επίσης, ορισμένοι δεν πέτυχαν τις αποδόσεις που περίμεναν, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές ήταν κακές. Όταν όμως περιμένεις 450 κιλά και πιάνεις με κόπο τα 300, αυτό παίζει ρόλο. Στο σκληρό σιτάρι η εκτίμησή μου είναι ότι οι φετινές εκτάσεις έχουν αυξηθεί».
Για αντιστροφή του σκηνικού υπέρ του σκληρού σίτου έκανε λόγο στην «ΥΧ» και ο γεωπόνος της «Άλφα Γεωργικά Εφόδια» Σάββας Ενεπέκογλου: «Η τάση είναι υπέρ των σιτηρών και κατά των ενεργειακών. Προφορικά, τα εργοστάσια λένε για συμβόλαια στα 36 λεπτά. Από εκεί και πέρα, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ανομβρία. Όσοι ήθελαν να βάλουν ελαιοκράμβη και δεν τα κατάφεραν, αναγκαστικά στράφηκαν προς τα τέλη Νοεμβρίου, με αρχές Δεκεμβρίου, στο σιτάρι».
Από την ίδια εταιρεία ο γεωπόνος Πέτρος Μάκκας εκτίμησε ότι, αντίθετα με άλλες περιοχές, στη Θεσσαλία δεν θα υπάρξει μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ελαιοκράμβης, ενώ είναι πιθανόν αυτές να αυξηθούν. Σημαντική είναι η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ελαιοκράμβης στη Δυτική Μακεδονία, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων Γιάννης Παπαϊορδανίδης: «Λόγω της απουσίας βροχοπτώσεων εκτιμώ ότι η μείωση φέτος σε Κοζάνη και Φλώρινα φθάνει το 30% με 40%».
Την ίδια εικόνα μετέφερε στην «ΥΧ» και ο παραγωγός από την Καβάλα, Θέμης Καλπακίδης: «Τα τελευταία χρόνια, αρκετός κόσμος είχε στραφεί στην ελαιοκράμβη λόγω του ότι δεν τα έβγαζε πέρα με το σιτάρι. Όμως, φέτος δεν ήρθαν οι βροχές και έτσι ο κόσμος επέστρεψε στο σιτάρι», μας είπε.
Για σχεδόν παντελή απουσία της ελαιοκράμβης από τα χωράφια φέτος, έκανε λόγο στην «ΥΧ» και ο γεωπόνος από τη Λοκρίδα Φθιώτιδας, Τάσος Σουλτανόπουλος.
Ο Νίκος Ουγιάρος, 30χρονος παραγωγός από τον Πλατύκαμπο της Λάρισας, παραμένει σταθερός στο σκληρό σιτάρι, αλλά δεν παύει να διερευνά τις εναλλακτικές: «Γνωρίζω και από συναδέλφους ότι ειδικά πέρσι η ελαιοκράμβη είχε προτιμηθεί από κάποιους παραγωγούς. Ωστόσο, επειδή δεν γνωρίζω την καλλιέργεια και επειδή πιάνω ικανοποιητικές αποδόσεις, επέλεξα και φέτος το σιτάρι. Πέρσι ξεπέρασα τα 500 κιλά κατά μέσο όρο. Έδωσε και ο συνεταιρισμός τιμή παραγωγού στα 26 λεπτά, γεγονός πολύ σημαντικό».
Ομαλή η εξέλιξη της καλλιέργειας, ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες
Χωρίς ανησυχία εξελίσσεται η ανάπτυξη των σιτηρών στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με γεωπόνους και παραγωγούς, με κυρίαρχο στοιχείο την πρωιμότητα. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι τα όποια προβλήματα πρώιμης ανάπτυξης από τις υψηλές θερμοκρασίες αφορούν μια μειοψηφία παραγωγών που προχώρησαν σε σπορά νωρίς το φθινόπωρο.
Ο γεωπόνος Σάββας Ενεπέκογλου είπε: «Αν εξαιρέσουμε τη Δυτική Μακεδονία όπου έκανε κάποιες πάχνες και χιόνισε, στις υπόλοιπες περιοχές δεν έκανε παρά ελάχιστο κρύο, με αποτέλεσμα το σιτάρι να βρίσκεται πιο μπροστά από το αναμενόμενο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έρθει νωρίτερα, τόσο η αζωτούχος λίπανση όσο και η φυτοπροστασία με μυκητοκτόνα. Πάντως, δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό μέχρι στιγμής». Στη συνέχεια εμφανίστηκε περαιτέρω καθησυχαστικός: «Ούτως ή άλλως, σε περιοχές όπως το Κιλκίς και τις Σέρρες οι σπορές έγιναν αργά, μέσα στον Δεκέμβριο, οπότε τα χωράφια μόλις έχουν πρασινίσει. Αντίθετα, στα Φάρσαλα που κάνει ζέστη, τα φυτά έχουν αναπτυχθεί».
Πρόωρη ανάπτυξη των σιτηρών, αλλά και της ελαιοκράμβης λόγω υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών υπάρχει και στη Θεσσαλία, σύμφωνα με γεωπόνους και παραγωγούς. Όπως είπε ο Bασίλης Γιαννάκος, από τον Παλαμά Καρδίτσας: «Πλέον, η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά. Μετά τον “Ιανό”, η θερμοκρασία ανέβηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για την εποχή. Αν αυτό συνεχιζόταν, ενδεχομένως να υπήρχαν προβλήματα στην καρποφορία. Ευτυχώς, στη συνέχεια, οι θερμοκρασίες επανήλθαν στα φυσιολογικά δεδομένα του χειμώνα».
Ο συνάδελφός του από τον Πλατύκαμπο, Νίκος Ουγιάρος, μας είπε ότι παρά την αστάθεια του καιρού η καλλιέργεια εξελίσσεται χωρίς σημαντικά προβλήματα: «Μας έριξε πολύ νερό, με αποτέλεσμα η επιφανειακή λίπανση να πάει πίσω. Επίσης, υπήρξαν πολλές αυξομειώσεις στη θερμοκρασία που δεν βοηθούν. Πάντως τώρα είμαστε ακόμα στην αρχή και το φυτό είναι στο “αδέρφωμα”, οπότε δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα».
Ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις για όσους έσπειραν νωρίς εξέφρασε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος από τη Λοκρίδα Φθιώτιδας, Τάσος Σουλτανόπουλος: «Στα σιτηρά παρατηρείται πρόωρη ανάπτυξη λόγω θερμοκρασίας, ιδιαίτερα σε όσα σπάρθηκαν τον Οκτώβριο. Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στα στάχυα. Το θετικό είναι ότι οι περισσότεροι παραγωγοί έσπειραν από τον Νοέμβριο και μετά», σημείωσε.