Ανακατασκευή δρεζίνας για την ανάδειξη της παλαιάς γραμμής Τεμπών – Ραψάνης

Οι πολλές και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Λάρισας παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, πλήθους μελών του Κέντρου και φίλων του σιδηροδρόμου.

Από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες είναι αυτή που σχετίζεται με την ανάδειξη της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τεμπών – Ραψάνης, στην Κοιλάδα των Τεμπών και την ανακατασκευή μιας παλαιάς δρεζίνας, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία στο δίκτυο, προκειμένου μελλοντικά μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικού χαρακτήρα να επισκέπτονται την Κοιλάδα.

Ο πρόεδρος του Κέντρου, Γιάννης Μάνθος, τόνισε πως οι δράσεις του Συλλόγου αφορούν την παράδοση της δρεζίνας στο «εγκαταλειμμένο και προδομένο από όλους» παλιό δίκτυο στην Κοιλάδα, στην ανάδειξη του καταφυγίου και στην παραχώρηση, έπειτα από δωρεά, μιας πλατφόρμας, που με μοντελισμό απεικονίζει το δίκτυο του ΟΣΕ (σιδηροδρομικός σταθμός, τούνελ κ.λπ.).

Μεγάλοι και μικροί απόλαυσαν μια σύντομη βόλτα με τη δρεζίνα, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο ανακαινισμένο καταφύγιο που βρίσκεται στην περιοχή και λειτουργούσε από τους σιδηροδρομικούς ως διοίκηση του Σταθμού στην περίοδο των πολέμων. Καταφύγιο που, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί και σχέδια από τον κατασκευή του ΣΣ Λάρισας το 1958, τα οποία δώρισε στο Κέντρο ο ιστορικός ερευνητής Ν. Παπαθεοδώρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στη Λέσχη, εκεί όπου θα φιλοξενείται πλέον η πλατφόρμα που δώρισε η οικογένεια Βασιλακόπουλου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας, στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.