Ανακοινώθηκαν οι δύο πρώτες άδειες για καλλιέργεια κάνναβης

Αναμένονται ακόμα 12 μέχρι το τέλος του χρόνου

Ανακοινώθηκαν οι δύο πρώτες άδειες για καλλιέργεια κάνναβης

Σε δύο νεοϊδρυθείσες εταιρείες, την BIOMECΑΝΝ ΑΕ, που εδρεύει στη Λάρισα και την BIOPROCANN ΑΕ, η οποία εδρεύει στην Κόρινθο, δόθηκαν οι πρώτες άδεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα αδειοδοτηθούν ακόμη 12 επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας, μαζί με τα δύο πρώτα, 185 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν περίπου 770 θέσεις εργασίας. Τα παραπάνω ανακοίνωσαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, οι δύο πρώτες επενδύσεις που αδειοδοτήθηκαν ανέρχονται σε 22 εκατ. ευρώ και αναμένεται πως θα δημιουργήσουν 117 θέσεις εργασίας. Η πρώτη παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης υπολογίζεται στον επόμενο ενάμιση χρόνο, ενώ η παραγωγή θα κατευθύνεται προς το εξωτερικό. Η άδεια θα έχει ισχύ πέντε χρόνια, και όπως σημείωσε ο ίδιος, «είμαστε πολύ αυστηροί σε ό, τι αφορά τα δικαιολογητικά που ζητάμε και κάθε χρόνο θα γίνεται έλεγχος ότι δεν έχει αλλάξει η εικόνα που αδειοδοτήσαμε».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης προανήγγειλε την αλλαγή του πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και της απόκτησης υψηλής προστιθέμενης αξίας από τα προϊόντα κάνναβης.  

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σημείωσε πως «έχουμε κάνει το πρώτο βήμα ενός πλαισίου, που έγινε με διυπουργικό συντονισμό και αφορά την ιατρική κάνναβη και είναι σημαντικό και για τους ασθενείς στη χώρα μας, αλλά και για τους ντόπιους και ξένους επενδυτές».