Αναξιοποίητο το 90% του αιγοπρόβειου γάλακτος στη Δυτική Μακεδονία

Στήριξη των κτηνοτρόφων από τη μεταποίηση ζητούν οι επιστήμονες

Μόνο το 8%-10% του αιγοπρόβειου γάλακτος αξιοποιείται στη Δυτική Μακεδονία ως πρώτη ύλη. Η υπόλοιπη ποσότητα φεύγει χύμα και ανώνυμα και χωρίς επεξεργασία, σε επιχειρήσεις όμορων περιφερειών, με αποτέλεσμα τη διαρκή και διαχρονική αιμορραγία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας και πλούτο που θα μπορούσε να στηρίξει την τοπική ανάπτυξη.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας στη διάσκεψη που διοργανώθηκε για τις επενδυτικές ευκαιρίες πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας και ειδικότερα για τη φέτα και το γίδινο γάλα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργο Αρσένο, στη Δ. Μακεδονία υπάρχουν περίπου 39.000 κωδικοί εκτροφών, παράγονται περίπου 44.000 τόνοι πρόβειου γάλακτος και 11.500 τόνοι γίδινου. Η παραγωγή του αιγοπρόβειου στη Δ. Μακεδονία αντιπροσωπεύει το 7,4% της συνολικής εθνικής παραγωγής.

Όπως είπε, μια σημαντική καινοτομία που ξεκίνησε από τη Φλώρινα ήταν η παραγωγή του παστεριωμένου γίδινου γάλακτος, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Αρσένος, ανέφερε ότι από τις υπάρχουσες μελέτες το σύνολο των κτηνοτρόφων στην Ελλάδα είναι ηλικίας περίπου 50+ ετών και μόλις το 15% των κτηνοτρόφων είναι ηλικίας κάτω των 50. Αυτό σημαίνει, για τον καθηγητή, ότι μόλις φύγει αυτή η γενιά, ειδικότερα στην εκτροφή γιδιών, δεν θα υπάρχουν πλέον κοπάδια στην Ελλάδα.

Μεταποίηση

Για τον κ. Αρσένο, οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να στηριχθούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έρχονται και μέσα από τη μεταποίηση (χρηματοδοτήσεις και αναπροσαρμογές στην τιμή του γάλακτος για να δοθεί υπεραξία στον κτηνοτρόφο).

Όπως τόνισε, η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία δουλεύει με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους, που δεν ξεπερνούν το 7% και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ταλάντωση της αγοράς, με αποτέλεσμα να μετατοπίζει τις απώλειές της προς τον κτηνοτρόφο. «Έτσι, βλέπουμε την τιμή του γίδινου γάλακτος στα 52 λεπτά σε εθνικό επίπεδο και του πρόβειου στα 82-85 λεπτά. Εάν δεν αυξηθούν οι τιμές, δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν νέο να γίνει κτηνοτρόφος», τόνισε.

Α λα ευρωπαϊκά

Σε ό,τι αφορά τα ίδια τα προϊόντα, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διακύμανση της τιμής της φέτας και πως θα πρέπει να τεθεί τιμή βάσης για την πώλησή της στην Ελλάδα, όπως έγινε για την παρμεζάνα στην Ιταλία, και η οποία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι κάτω από τα 5,50 ευρώ για να μπορέσει να επιβιώσει και ο παραγωγός. «Θα πρέπει να δούμε το γίδινο γάλα ως μια σειρά από προϊόντα, όπως τα γαλλικά. Θα πρέπει όλοι μαζί, πανεπιστήμια, σχολές να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα, να δούμε, επίσης, τι θέλει η παγκόσμια γαλακτοβιομηχανία και εάν μπορούμε να στείλουμε πρώτη ύλη», σημείωσε.

Εκτροφές

Ακόμη, ο ίδιος ανέφερε πως και οι επιστήμονες έκαναν λάθος στον τομέα των εκτροφών, παροτρύνοντας τους κτηνοτρόφους να φέρουν γενετικό υλικό από άλλες χώρες, στην πλειονότητά τους άρρωστα ζώα που διέσπειραν ασθένειες. Υπογράμμισε ότι τελευταία γίνονται αθρόες εισαγωγές γιδιών από την Ισπανία, την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο γενετικό υλικό, από πλευράς σωματότυπου, παραγωγής και ποιότητας γάλακτος. «Θα πρέπει να δούμε τα δικά μας ζώα και μακροπρόθεσμη πολιτική για τη γενετική βελτίωση, εάν θέλουμε διαφοροποιημένα προϊόντα από άλλες χώρες», κατέληξε ο κ. Αρσένος.