Αναλυτικός κατάλογος επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο ανά προϊόν και εκτροφή

Μετά από αναμονή σχεδόν ενός χρόνου από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε το μέτρο, πλησιάζει η στιγμή που οι αγρότες θα δουν το πολυπόθητο… χρώμα του χρήματος από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης (Diesel).

Στα θετικά της υπόθεσης είναι ότι από τα 60 εκατ. ευρώ που είχε οριοθετηθεί το κονδύλι, το τελικό ποσό ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πληρωμές για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ημέρες από τον υφυπουργό Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλο για πληρωμή την, Πέμπτη 25/8.

Αυξάνονται οι δικαιούχοι κατ’ επάγγελμα αγρότες

Ενώ αρχικά ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΑΤ εξέταζαν τη δυνατότητα να εντάξουν τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή, τελικά αποφασίστηκε να ληφθούν υπόψη μόνο οι δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021 και του 2022. Αυτό διότι κρίθηκε από τους αρμοδίους ότι τα επιπλέον τεκμήρια θα καθιστούσαν τη διαδικασία των ελέγχων ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Έτσι, προτιμήθηκε η εν λόγω λύση που θα απλοποιήσει τη διαδικασία, ωφελώντας περισσότερους αγρότες, παρόλο που, όπως παραδέχτηκε κυβερνητική πηγή στην «ΥΧ», «με τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το μέτρο, ορισμένοι θα ευνοηθούν, ενώ άλλοι ίσως να αδικηθούν». Υπενθυμίζεται ότι η στήριξη αφορά αποκλειστικά επαγγελματίες αγρότες, φυσικά πρόσωπα δηλαδή που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

Τα ποσά της επιστροφής ανά καλλιέργεια

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι, όπως είναι εύλογο, ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της επιστροφής ανά δικαιούχο. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 24 Αυγούστου (Β’, Φ. 4485), το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει του πίνακα που συνοδεύει την απόφαση και περιλαμβάνει τα είδη των καλλιεργειών και τα λίτρα εκτιμώμενης κατανάλωσης ανά στρέμμα καλλιέργειας ή ανά ζώο εκτροφής.

Δεδομένου ότι ο ΕΦΚ ορίζεται στα 41 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και η επιστροφή θα αφορά το 50% της εκτιμώμενης ποσότητας λίτρων που καταναλώνεται, το ποσό της επιστροφής προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ΕΦΚ (0,41) επί τα λίτρα που αντιστοιχούν ανά καλλιέργεια διά δύο. Έτσι, για παράδειγμα, αν ένας παραγωγός έχει δηλώσει στο ΟΣΔΕ ότι καλλιεργεί 60 στρέμματα βαμβάκι, το ποσό που προκύπτει ως επιστροφή ΕΦΚ ανέρχεται σε 60 x 6,15 = 369 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας ελαιοπαραγωγός με 30 στρέμματα ελαιώνες θα λάβει ενδεικτικά 30 x 1,84 = 55 ευρώ. Ένας προβατοτρόφος με 100 κεφάλια θα λάβει ως επιστροφή το ποσό των 59 ευρώ. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πώς διαμορφώνεται η επιστροφή του ΕΦΚ σε ευρώ ανά στρέμμα για ορισμένες βασικές καλλιέργειες και εκτροφές.