Αναμονή για τη νέα ΚΥΑ που θα ορίζει τις θέσεις εργατών γης

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’, αρ. φύλλου 527) σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου η ισχύς της από 05/02/2021 απόφασης, με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών (μετακλητών εργατών γης) για τα έτη 2021 και 2022 στον αγροτικό τομέα.

Επί της ουσίας, η εν λόγω απόφαση ορίζει τις «θέσεις» εργατών που μπορεί ο κάθε αγρότης-εργοδότης να δεσμεύσει, ανάλογα με τις προβλέψεις της απόφασης για την περιφερειακή ενότητα στην οποία ανήκει.

Όπως εξήγησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, «εδώ και αρκετούς μήνες περιμένουμε τη νέα ΚΥΑ, που θα ορίζει τον αριθμό των εργατών που θα μπορούμε να απασχολήσουμε στις εκμεταλλεύσεις μας για την επόμενη διετία. Στην Κρήτη οι θέσεις έχουν εξαντληθεί, επομένως η παράταση της ΚΥΑ δεν προσφέρει κάτι. Δεδομένου ότι την προηγούμενη φορά η απόφαση είχε δημοσιευθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, υπάρχει ήδη σημαντική καθυστέρηση για την έκδοση της νέας ΚΥΑ».

Το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Για την αντιμετώπισή του, η κυβέρνηση έχει συνάψει δύο διακρατικές συμφωνίες με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο, με την τελευταία να ψηφίζεται πρόσφατα από τη Βουλή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα και βελτίωση της κατάστασης με την εύρεση εργατών, ένα πρόβλημα που απασχόλησε και κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.