Αναπάντητο το αίτημα αγροτών και τραπεζών για παράταση στις εγγυητικές επιστολές για κατασκευή φωτοβολταϊκών

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στις τάξεις των παραγωγών που εξασφάλισαν εγγυητική επιστολή, αλλά δεν πρόλαβαν να την καταθέσουν στον ΔΕΔΔΗΕ, η στάση του ΥΠΕΝ να μην απαντήσει στο αίτημά τους για χορήγηση παράτασης λίγων εβδομάδων, ώστε να μη χάσουν το έργο στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν το φωτοβολταϊκό τους. Ως γνωστόν, η προθεσμία εξέπνευσε στις 4 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) είχε καταθέσει γραπτό αίτημα από τα τέλη Οκτωβρίου στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να δοθεί παράταση έως τις 2 Δεκεμβρίου, για να προλάβουν οι τράπεζες να επεξεργαστούν τα αιτήματα των παραγωγών. Αυτό, διότι οι περισσότεροι εξασφάλισαν την απαιτούμενη ρευστότητα και κατέθεσαν αίτημα στην τράπεζα λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, όταν και τους καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις. Συνεπώς, τα αιτήματα που έπρεπε να επεξεργαστούν οι τελευταίες ήταν πολυάριθμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το αίτημα του συνδέσμου συντάχθηκε και η Πανελλήνια Ένωση Τραπεζών, καταθέτοντας αντίστοιχο αίτημα από πλευράς της. Παρ’ όλα αυτά, και παρά την αρχική αισιοδοξία ότι μια απλή παράταση λίγων εβδομάδων θα ήταν υπόθεση… ρουτίνας, το ΥΠΕΝ για άγνωστους λόγους δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των αγροτών. Πλέον, οι παραγωγοί που επιθυμούσαν να κατασκευάσουν ένα έργο για να τους δώσει μια ανάσα ρευστότητας, χάνουν τους φακέλους τους, που καταλήγουν στα… αζήτητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΣΑΦ αρκετές εκατοντάδες αγροτών που προσπαθούσαν να βάλουν μπρος έργα για «400άρια» ή «500άρια» και είχαν λάβει αρνητική απάντηση λήψης όρων σύνδεσης λόγω αδυναμίας δικτύου, έχασαν την προθεσμία.