«Αναπόφευκτες και μη αναστρέψιμες» οι αλλαγές στο κλίμα- «Κόκκινο συναγερμό» κρούει η έκθεση του ΟΗΕ

Η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει το κλίμα της Γης με τρόπους «πρωτοφανείς» στα χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, με μερικές από τις αλλαγές να είναι πλέον αναπόφευκτες και «μη αναστρέψιμες», προειδοποίησαν οι επιστήμονες του ΟΗΕ. 

Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, «παραβιάζοντας» από τη μία τον φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 και δημιουργώντας από την άλλη εκτεταμένες καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μόνο οι γρήγορες και δραστικές μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου σε αυτή τη δεκαετία μπορούν να αποτρέψουν μια τέτοια κλιματική διάσπαση, καθώς κάθε κλάσμα ενός βαθμού περαιτέρω θέρμανσης ενδέχεται να επιδεινώσει τις επιταχυνόμενες επιπτώσεις, αναφέρει η κορυφαία αρχή στον κόσμο για την κλιματική επιστήμη, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η έκτη τέτοια έκθεση από την IPCC από το 1988, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και οκτώ χρόνια, αξιοποιώντας το έργο εκατοντάδων εμπειρογνωμόνων και μελέτες από ομοτίμους. Η έκθεση αντιπροσωπεύει την πλήρη γνώση του κόσμου μέχρι σήμερα για τη φυσική βάση της κλιματικής αλλαγής και διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν «κατηγορηματικά» η αιτία των γρήγορων αλλαγών στο κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, της τήξης των πολικών πάγων και των παγετώνων, των καυσώνων, των πλημμυρών και της ξηρασίας.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες είπαν ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβάλλουν επειγόντως νέες πολιτικές, για να μετατοπιστεί η παγκόσμια οικονομία σε συνθήκες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Κυβερνήσεις από 197 χώρες θα συναντηθούν τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη για τη Σύνοδο COP26.

Κάθε χώρα καλείται να προσέλθει στη Σύνοδο με νέα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδο που θα περιορίσει τη θέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, που αποτελεί το στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και ένας στόχος που, όπως τονίστηκε από την IPCC, είναι ακόμα δυνατός, αλλά οριακά.

Εκκωφαντικές οι καμπάνες συναγερμού 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι «[αυτή η έκθεση] είναι ένας κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα. Οι καμπάνες συναγερμού είναι εκκωφαντικές και τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών πνίγουν τον πλανήτη μας και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο».

Ο κ. Γκουτέρες ζήτησε να τερματιστούν οι νέες μονάδες άνθρακα και η νέα έρευνα και ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων, και οι κυβερνήσεις, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις να ρίξουν όλες τις προσπάθειές τους σε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. «Αυτή η έκθεση πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του θανάτου για τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα, πριν καταστρέψουν τον πλανήτη μας», είπε.

Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου από την περίοδο 1850 έως το 1900, αλλά η σταθεροποίηση του κλίματος στους 1,5 βαθμούς Κελσίου είναι ακόμα δυνατή, ανέφερε η IPCC. Αυτό το επίπεδο θέρμανσης θα εξακολουθούσε να δημιουργεί περισσότερους καύσωνες, πιο έντονες καταιγίδες και πιο σοβαρές ξηρασίες και πλημμύρες, αλλά θα αντιπροσωπεύει πολύ μικρότερο κίνδυνο από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο καθηγητής κλιματικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Reading και συγγραφέας της IPCC, Ρίτσαρντ Άλαν,  είπε ότι κάθε κλάσμα του βαθμού θέρμανσης είναι ζωτικής σημασίας. «Προωθείτε μέτρια ακραία καιρικά φαινόμενα στην πρώτη κατηγορία ακραίων γεγονότων [με περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας]», είπε.

Βιώνουμε ήδη την κλιματική αλλαγή

Από την πλευρά του ο καθηγητής κλιματικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Reading και συγγραφέας της IPCC, Εντ Χόκινς , δήλωσε ότι «βιώνουμε ήδη την κλιματική αλλαγή, που συμπεριλαμβάνει συχνότερα και ακραία καιρικά φαινόμενα, και για πολλές από αυτές τις επιπτώσεις δεν υπάρχει καμία δρόμος προς τα πίσω».

Αυτή η έκθεση είναι πιθανό να είναι η τελευταία έκθεση από την IPCC όσο υπάρχει ακόμα χρόνος για να παραμείνει κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, πρόσθεσε ο διευθυντής έρευνας στο Grantham Institute, Imperial College London και συγγραφέας της IPCC, Τζοέρι Ροζτέλ.

«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι όσο πιο κοντά μπορέσουμε να κρατήσουμε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, τόσο πιο επιθυμητό είναι το κλίμα στο οποίο θα ζούμε και δείχνει ότι μπορούμε να μείνουμε στους 1,5 βαθμούς Κελσίου αλλά μόνο – μόνο εάν μειώσουμε τις εκπομπές την επόμενη δεκαετία», είπε. «Εάν δεν το κάνουμε, μέχρι την επόμενη έκθεση IPCC στο τέλος αυτής της δεκαετίας, οι 1.5 βαθμοί Κελσίου θα εξαφανιστούν», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian