Μετρώντας τις πληγές και σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα των πυρόπληκτων αγροτικών περιοχών

08/07/2024
5' διάβασμα
metrontas-tis-pliges-kai-schediazontas-tin-epomeni-mera-ton-pyroplikton-agrotikon-periochon-325863

Σημαντικό είναι το πλήγμα που δέχτηκαν από την καταστροφική μανία των πρόσφατων πυρκαγιών του Ιουνίου οι αγρότες σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Σημείο αναφοράς αποτελεί ο Δήμος Ερυμάνθου, όπου οι πληγείσες εκτάσεις καλύπτουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά είναι ελαιώνες, αμπέλια, βοσκότοποι, εκατοντάδες ζώα, οικίες, αποθηκευτικοί χώροι και διάφορες άλλες καλλιέργειες. Μέσα από ένα οδοιπορικό στις πυρόπληκτες περιοχές, η «ΥΧ» καταγράφει όλα τα δεδομένα από την καταστροφική μανία της φωτιάς, έτσι όπως αυτή εκδηλώθηκε.

Χάρη στο πρόγραμμα Elaio Support Tech, το οποίο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου και σε συνεργασία με την εταιρεία Eleology SA, στελέχη του πανεπιστημίου κατέγραψαν τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτής της καταστροφής, ώστε να προβούν στα επόμενα βήματα. Εμείς συνομιλήσαμε με τον υπεύθυνο του προγράμματος, καθηγητή Γιώργο Ζακυνθινό, ο οποίος έθεσε τους προβληματισμούς του για τη μεγάλη καταστροφή και μίλησε για τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παρθούν για τους αγρότες της περιοχής, ώστε οι τελευταίοι να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα και τις περιουσίες τους.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος, που παρέχει και συμβουλευτική στους παραγωγούς, επισκεφθήκαμε πυρόπληκτες περιοχές με ελαιώνες. Ιδιαίτερα στα σημεία γύρω από την Αγ. Βαρβάρα είχαμε μεγάλες ζημιές. Η επίσκεψη είχε ως αντικείμενο την εκτίμηση του βαθμού της θερμικής βλάβης, την καταγραφή των μεγεθών και των ηλικιών των δέντρων που επλήγησαν, μια εκτίμηση του στρες υγρασίας μετά το συμβάν και την παρουσία άθικτων κορμών στους πυρόπληκτους ελαιώνες. Η ζημιά ήταν πραγματικά μεγάλη και χρειάζεται άμεση στήριξη των παραγωγών», συνόψισε ο κ. Ζακυνθινός.

 

Μέτρα ανακούφισης

Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, ότι η χρονιά αυτή είχε ένα καλό επίπεδο παραγωγής, το οποίο θα απέφερε σημαντικό εισόδημα στους αγρότες. «Οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει να αποζημιωθούν για την ηρτημένη εσοδεία και τα διαφυγόντα εισοδήματα. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να είναι συνάρτηση της ηλικίας των δέντρων και των εξόδων των καλλιεργητικών πρακτικών».

Επιπλέον, ο κ. Ζακυνθινός ανέφερε ότι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος θα ήταν μια πρώτη ενίσχυση και, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς, και η επιδότηση στην αγορά φυτωριακού υλικού, όπου αυτό χρειάζεται. «Όμως, πάνω από όλα, χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις διαχείρισης κοπής και απομάκρυνσης των καμένων κλαδιών κορμών ή και ολόκληρων των δέντρων», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους παραγωγούς, η παρότρυνση του καθηγητή είναι να αξιολογήσουν τους ελαιώνες το συντομότερο δυνατό, με βάση την έκταση της ζημιάς. «Μην κλαδεύετε τα κατεστραμμένα δέντρα μέχρι να εμφανιστούν κάποια σημάδια αναγέννησης. Εάν τα δέντρα είναι εμβολιασμένα, βεβαιωθείτε ότι η εκ νέου ανάπτυξη που σχηματίζει το νέο δέντρο συμβαίνει πάνω από την ένωση του εμβολίου».

«Το επόμενο διάστημα, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε στη ζωή τα δέντρα που μπορούν να ξαναδώσουν καρπούς, αλλά η ανάγκη για νερό είναι άμεση», τονίζει η γεωπόνος Άσπα Αντωνάτου

«Χάσαμε το μεγαλύτερο ποσοστό του ελαιώνα μας»

Η «ΥΧ» συνομίλησε και με τη γεωπόνο Άσπα Αντωνάτου, μέλος του υπό σύσταση Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Χαλανδρίτσας. Η τελευταία περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την καταστροφή που έχει βιώσει η περιοχή, αλλά και ο ελαιώνας της οικογένειάς της, καθώς και οι υποδομές, κυρίως σε αρδευτικά συστήματα, τα οποία έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

«Η καταστροφή για τους αγρότες της περιοχής μας ήταν μεγάλη, με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωική και φυτική παραγωγή. Προσωπικά, εγώ και η οικογένειά μου χάσαμε το μεγαλύτερο ποσοστό του ελαιώνα μας, όπως και τον αρδευτικό μας εξοπλισμό. Το επόμενο διάστημα, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε στη ζωή τα δέντρα που μπορούν να ξαναδώσουν καρπούς, αλλά η ανάγκη για νερό είναι άμεση. Για τον λόγο αυτόν, αγοράσαμε τον εξοπλισμό χωρίς να περιμένουμε τις αποφάσεις της πολιτείας, γιατί συνήθως είναι χρονοβόρες και με μεγάλη γραφειοκρατία».

 

Αρωγός στους πληγέντες ο Δήμος Ερυμάνθου

Στηρίζοντας σε πρώτη φάση τους πληγέντες κτηνοτρόφους της περιοχής, ο Δήμος Ερυμάνθου ξεκίνησε τη συγκέντρωση ζωοτροφών, ώστε να προσφέρει μια άμεση βοήθεια στα ζώα που έχουν ανάγκη. «Οι βοσκότοποι είναι ελάχιστοι και οι ανάγκες σε ζωοτροφές είναι μεγάλες», υποστηρίζουν στελέχη του δήμου. Παράλληλα, συνεργεία του δήμου ξεκίνησαν να καταγράφουν τις καταστροφές της προηγούμενης εβδομάδας, ούτως ώστε οι πληγέντες να ενισχυθούν άμεσα και να καλύψουν τις ανάγκες τους για το επόμενο διάστημα.