Αναπτυξιακός νόμος: Έρχεται η προκήρυξη νέων καθεστώτων

makedonia-thraki-anaptixiakos-nomos
  • Άμεσα τροποποιητικές βελτιώσεις υπέρ των επενδυτών
  • Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική στην κορυφή των επενδυτικών νομών στη Βόρεια Ελλάδα

Τη μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις από τον αναπτυξιακό νόμο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας κατέχουν η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Η μέχρι τώρα διασπορά των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 δείχνει να είναι μικρή, καθώς παρατηρείται να είναι συγκεντρωμένη σε χώρους τουριστικής ανάπτυξης και βιομηχανικής δραστηριότητας. Οι υπόλοιποι νομοί κυμαίνονται στα ίδια μεταξύ τους επίπεδα, με εξαίρεση προς το δυσμενέστερο, όμως, τους νομούς Γρεβενών και Δράμας, σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, καθώς φάνηκε ότι η επίδραση του νόμου ήταν αρκετά περιορισμένη.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΜΑΘ για την πορεία εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου στη Μακεδονία και τη Θράκη. Όπως σημειώθηκε, οι επενδύσεις που ενισχύθηκαν αφορούσαν κυρίως σε ΑΠΕ, μεταποίηση, δίκτυα διανομής – logistics, ξενοδοχεία, θερμοκήπια κ.ά.

Μακεδονία – Θράκη

Όπως τονίζει η γενική διευθύντρια Ιδιωτικών Επενδύσεων Μακεδονίας Θράκης, Φωτεινή Πρεφτίτση, «μέχρι σήμερα στον νέο νόμο 4399/2016 έχουν προκηρυχθεί τα τέσσερα από τα οκτώ καθεστώτα ενίσχυσης και αναμένονται τα υπόλοιπα».

Η διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του τομέα Μακεδονίας Θράκης έχει αξιολογήσει, και είναι σε φάση δημοσίευσης, συνολικό ενισχυόμενο ύψος επένδυσης 235 εκατ. ευρώ, με επιδοτήσεις άνω των 16 εκατ. και συνολικό ύψος φοροαπαλλαγών 60 εκατ. ευρώ και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, που χρησιμοποιείται τελευταία, ίση με 7,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς στις Νέες Ανεξάρτητες ΜμΕ, έχει καταρτίσει τους οριστικούς πίνακες για τα επενδυτικά σχέδια με συνολικό ενισχυόμενο ύψος επένδυσης 40 εκατ. ευρώ και επιδοτούμενο ποσό 17 εκατ. ευρώ. Οι διαδικασίες για την αξιολόγηση του καθεστώτος ενίσχυσης μηχανολογικού εξοπλισμού αναμένονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων περισσότερα από 50 επενδυτικά σχέδια με συνολικό ενισχυόμενο ύψος επένδυσης τα 300 εκατ. ευρώ και ύψος φοροαπαλλαγών τα 60 εκατ., ενώ κατά τη β΄ φάση των υποβολών αναμένονται άλλα τόσα επενδυτικά σχέδια.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι εκταμιεύσεις, οι οποίες το 2017 ανήλθαν στο ποσό των 20 εκατ., ενώ αναμένονται μέσα στο 2018 να υπάρξουν επιδοτήσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ. Στα έως τώρα υποβληθέντα σχέδια το 20% αφορά τον τομέα του τουρισμού, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως παραγωγή βιοκαυσίμων, λιπασμάτων, δομικών προϊόντων, επεξεργασία και εμπορία φυσικών πετρωμάτων, προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, χαρτοποιία, είδη διατροφής και μεταποίηση.

Βελτιώσεις

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης, ανακοίνωσε τρεις βελτιωτικές τροποποιήσεις, με στόχο να καταστεί πιο φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της χώρας. Οι βελτιώσεις πρόκειται να θεσμοθετηθούν άμεσα, μέσω σχετικών τροπολογιών.

Όπως ανακοίνωσε, η πρώτη αφορά τη φορολογική απαλλαγή, την οποία μπορεί κάποιος να λάβει όχι όταν γίνει η ολοκλήρωση της επένδυσης, αλλά με το που φτάνει στο 50%. Η δεύτερη, αντί να λαμβάνει κάποιος 25% τον χρόνο, θα παίρνει το 1/3, δηλαδή θα λαμβάνει το σύνολο της φοροαπαλλαγής σε τρία αντί για έξι χρόνια, ενώ η τρίτη αφορά τις μεγάλες επενδύσεις μείζονος μεγέθους, δίνοντας ανώτερο όριο 7 εκατ. ευρώ, αντί 5 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα, ενώ παίρνουν φορολογική απαλλαγή στο 50% και σε τρία αντί για έξι χρόνια.

Συγκρίνοντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του Ν.4399/2016 με τον προηγούμενο νόμο, που διήρκεσε από το 2011 μέχρι το 2014, παρατηρείται ότι ο αριθμός των επενδύσεων είναι ήδη υψηλότερος. «Έχουμε 1.500 επενδύσεις έναντι 1.276. Το ύψος των επενδύσεων ήταν συνολικά 6 δισ. ευρώ και τώρα είναι 4,3 δισ. ευρώ. Επίσης,  στον προηγούμενο νόμο είχαμε 6.100 θέσεις εργασίας σε όλη τη διάρκειά του, τώρα έχουμε ήδη 11.200 θέσεις εργασίας, με τον μέσο όρο νέων θέσεων εργασίας σήμερα να είναι στο 7,5% από το 4,8% που ήταν πριν», τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης.

Νέες προκηρύξεις

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα, Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου αρχίζει το νέο καθεστώς των επιχειρηματικών συσσωματώσεων (clusters), στα μέσα Οκτωβρίου θα βγει το νέο καθεστώς για την καινοτομία και μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα λεγόμενα funds (ταμεία συμμετοχών), τα οποία θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρήζουν αναδιάρθρωσης να τους δοθούν κεφαλαιακές ενισχύσεις μέσα από τα συγκεκριμένα funds. «Ελπίζουμε έως τα τέλη Νοεμβρίου να έχουν οριστικοποιηθεί οι δικαιούχοι των επιμέρους ταμείων και το αργότερο έως τις αρχές του 2019 να απευθυνθούν στα funds», κατέληξε.