Αναπτύσσεται συνεχώς η αμπελοκαλλιέργεια

13/05/2025
3' διάβασμα
anaptyssetai-synechos-i-abelokalliergeia-352797

Για τους οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα αποστάγματα της Θεσσαλίας, που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και ταυτότητας της περιφέρειας και ενισχύουν δυναμικά την τοπική οικονομία, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης «Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας» (ΕΝΟΑΘΕ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Κώστας Τσιλιλής (φωτό), στο 3ο Φεστιβάλ Οίνου, το οποίο διοργάνωσε η ΕΝΟΑΘΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας, των Επιμελητηρίων Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Λάρισας, καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιλιλή, «η αμπελοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία έχει βαθιές ρίζες. Πολύτιμο συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί το πλούσιο μωσαϊκό μικροκλιμάτων και εδαφικών χαρακτηριστικών της Θεσσαλίας, που προσφέρει μοναδικά terroirs, ικανά να δώσουν κρασιά και αποστάγματα με αυθεντικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη ταυτότητα. Όπως πολύτιμο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι, επίσης, και η επένδυση στις γηγενείς ποικιλίες, που ενισχύει τη μοναδικότητα της Θεσσαλίας, αναδεικνύει τον πλούτο της αμπελουργικής της κληρονομιάς και απαντά στις σύγχρονες τάσεις των καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν διαφορετικότητα, αυθεντικότητα, τοπικότητα και ιστορίες με ψυχή».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιιών Αποσταγμάτων Θεσσαλίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου, καθώς «σήμερα, μια νέα γενιά παραγωγών εξελίσσει την πλούσια παράδοση του τόπου, φέρνει καινοτομία και σύγχρονη αντίληψη, παντρεύοντας αρμονικά το παλιό με το νέο, το τοπικό με το παγκόσμιο.

Η ανάπτυξη του κλάδου είναι εμφανής: Νέες φυτεύσεις αμπελώνων και δημιουργία δεκάδων μικρών και δυναμικών οινοποιείων και αποσταγματοποιείων έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν την εικόνα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και δίνοντας υπεραξία στη γη και στους ανθρώπους της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ζήτηση για θεσσαλικά σταφύλια να ξεπερνά, πλέον, την προσφορά και οι αμπελοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας να συγκαταλέγονται σήμερα στους καλύτερα αμειβόμενους της χώρας».

Τα ελληνικά αποστάγματα κερδίζουν έδαφος στο εξωτερικό

Ο κ. Τσιλιλής δήλωσε αισιόδοξος και για το τσίπουρο, «ένα απόσταγμα-πρεσβευτή της θεσσαλικής γης και κουλτούρας, το παραδοσιακό κέρασμα της φιλοξενίας μας, που μεταφέρει το άρωμα, τη γεύση και την αυθεντικότητα του τόπου μας πέρα από τα σύνορα. Πάνω από το 60% της ελληνικής παραγωγής εμφιαλωμένου τσίπουρου παράγεται στη Θεσσαλία. Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια», όπως τόνισε, «είναι να κάνουμε γνωστό το τσίπουρο στο εξωτερικό, όπως έγινε και με το ούζο». Και κατέληξε: «Η ελληνική παραγωγή αποσταγμάτων παρουσιάζει υψηλό βαθμό εξωστρέφειας: Το 66% της συνολικής παραγωγής κατευθύνεται σε διεθνείς αγορές, με μικρή συμβολή ακόμα του τσίπουρου. Τα ελληνικά αποστάγματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στην προβολή της χώρας και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: