«Ανάπτυξη Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών»: Ανοίγει σύντομα το σύστημα υποβολής φακέλων για συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης

Καινοτόμες πρακτικές υδροπονίας παρουσιάστηκαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
04/04/2025
4' διάβασμα
anaptyxi-thermokipiakon-kalliergeion-anoigei-syntoma-to-systima-ypovolis-fakelon-gia-symmetochi-sto-programma-enischysis-350116

Ανοίγει το επόμενο διάστημα το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την κατάθεση φακέλων σχετικά με το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών», όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, σε ομιλία του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χθες, Πέμπτη 3/4. Με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Παραγωγή υδροπονικών κηπευτικών: Διατροφική αξία και επιπτώσεις στο περιβάλλον», που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του ΓΠΑ, στο πλαίσιο του έργου «econutri», ο κ. Σταμενίτης παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα της ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Ο ίδιος ανέφερε: «Προχωράμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο δίνει νέες ευκαιρίες στους παραγωγούς, προσφέρει λύσεις και το οποίο είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα αφορά 600 εκατ. ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Το 50% της χρηματοδότησης προέρχεται από το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, το 35% χρηματοδοτείται από την Τράπεζα Πειραιώς και το 15% θα προέρχεται από ιδιωτική συμμετοχή».

Όπως σημείωσε ο κ. Σταμενίτης, το πρόγραμμα «προβλέπει 50% επιδότηση για τους παραγωγούς όλης της χώρας, 60% επιδότηση για περιοχές που έχουν πληγεί από θεομηνίες, όπως Daniel, και από πυρκαγιές και 65% επιδότηση για τους νέους αγρότες στη Θεσσαλία, τον Έβρο και το Βόρειο Αιγαίο. Η πρόσκληση έχει υπογραφεί και το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει σύντομα για την υποβολή φακέλων, με γρήγορες διαδικασίες, όπως έχει δηλώσει και ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας.

Όσον αφορά το θέμα της ημερίδας, την υδροπονία, ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι «η υδροπονία και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι πολύ σημαντικά και δυναμικά εργαλεία, που μπορούν να ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή, να στηρίξουν την επισιτιστική ασφάλεια και να βοηθήσουν σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό τομέα, όπως το κόστος παραγωγής, η αποδοτικότητα των καλλιεργειών και η ανθεκτικότητά τους. Το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας είναι να πετύχουμε μία ανθεκτική γεωργία και, για να το κάνουμε, αυτό απαιτείται να ανοίξουμε νέους δρόμους, δίνοντας νέες προοπτικές στους παραγωγούς μας».

Στρατηγική επιλογή οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, επεσήμανε ότι «η ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση και αυτό φαίνεται και από το φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί για τα θερμοκήπια. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την αυτάρκεια, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές».

Και πρόσθεσε: «Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αποτελούν μία στοχευμένη και σύγχρονη απάντηση στην κλιματική κρίση, καθώς προσφέρουν ένα βιώσιμο αγροτικό μοντέλο, που υπερέχει έναντι των παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών».

Σύγχρονες λύσεις μέσω της υδροπονίας

Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα έρευνας που αποδεικνύουν τα οφέλη της υδροπονίας, καθώς και τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους παραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Σάββας, καθηγητής στο ΓΠΑ, αναφέρθηκε στην ποιότητα και την ασφάλεια κατανάλωσης των υδροπονικών κηπευτικών, τονίζοντας ότι είναι πολλά τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που βελτιώνονται μέσω της υδροπονίας. Επίσης, παρουσίασε το διαδικτυακό εργαλείο Nutrisense, το οποίο, όπως εξήγησε, είναι ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων για τους παραγωγούς κηπευτικών σε υδροπονικά θερμοκήπια, όσον αφορά τη θρέψη-υδρολίπανση των καλλιεργειών.

Εκτός από τα παραπάνω, καθηγητές τόσο του ΓΠΑ όσο και των Πανεπιστημίων Πατρών και Θεσσαλίας παρουσίασαν καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής κηπευτικών σε θερμοκήπια, με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.