Ανάσα για τον ηλίανθο οι τελευταίες βροχοπτώσεις

Δυσκολίες στα φτωχά και άνυδρα χωράφια

Σε μία εβδομάδα περίπου ξεκινά η ανθοφορία του ηλίανθου από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών και ιδιαίτερα στις ξερικές καλλιέργειες. Το καλύτερο, ωστόσο, θα ήταν να είχαν πέσει νωρίτερα για να καλυφθούν οι ανάγκες των φυτών που δεν αρδεύονται, διότι οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Πολύ καλή εικόνα, όμως, δείχνουν οι καλλιέργειες, οι οποίες έχουν ποτιστεί και αναπτύσσονται φυσιολογικά χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Όπως μας ενημερώνει ο Βασίλης Πόρρος, γεωπόνος και παραγωγός ηλίανθου από την περιοχή της Ελάτειας Φθιώτιδας, «η μέχρι τώρα ανάπτυξη των φυτών βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Οι παραγωγοί, που έχουν δυνατά χωράφια και μπορούν να τα ποτίζουν με στάγδην άρδευση, σίγουρα θα αναμένουν και μεγάλες αποδόσεις, οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 500 κιλά/στρέμμα. Σημαντικό, βέβαια, ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση παίζουν και οι ορθές λιπάνσεις, καθώς και οι άλλες καλλιεργητικές πρακτικές.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Πόρρος κάνει και για τις ξερικές καλλιέργειες: «Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα φτωχά και άνυδρα εδάφη, λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων κατά το προηγούμενο διάστημα και, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα καλλιέργειες, οι αποδόσεις τους θα είναι μειωμένες».

Καλύτερη, όμως, εικόνα μας περιγράφει για τα ξερικά, αλλά και γόνιμα εδάφη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα μέχρι και αυτό το στάδιο να καλύψουν τις ανάγκες του φυτού σε νερό και κάποια θρεπτικά στοιχεία. «Οι τελευταίες βροχές βοήθησαν αυτή την κατηγορία χωραφιών, που λόγω της γονιμότητάς τους καλύπτουν τις ανάγκες των εδαφών τους σε νερό και θρεπτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη εικόνα. Όλα δείχνουν ότι στην παραγωγή μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 350 κιλά/στρέμμα». Αναφερόμενος στο θέμα της συγκομιδής, ο κ. Πόρρος είπε ότι οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι τιμές, σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπέγραψαν με τις εταιρείες, κυμαίνονται στα 38,5 λεπτά/κιλό.

Περισσότερα τα σιτηρά στον Έβρο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του γεωπόνου Γιώργου Παπαϊωάννου, από την Ορεστιάδα Έβρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ξερικές καλλιέργειες αντιμετώπισαν μεγαλύτερο πρόβλημα σε σύγκριση με τις ποτιστικές. «Υπάρχει ανομοιομορφία στην ανάπτυξη των φυτών. Τα ποτιστικά παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και σίγουρα αναμένουμε καλύτερες αποδόσεις».

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για μικρότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις ηλίανθου σε σύγκριση με τα σιτηρά «λόγω του γεγονότος ότι η γη συγκεντρώνεται σε λίγους αγρότες, 2-3 σε κάθε χωριό. Αυτοί επιλέγουν τις αροτραίες φθινοπωρινές καλλιέργειες, διότι έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής».