Ένα οικολογικό και πολυεθνικό μοναστήρι που εκθέτει τα προϊόντα που καλλιεργεί

Οι μοναχές του συμβάλλουν και στη διατήρηση παραδοσιακών σπόρων

Ανατολή Λάρισας: Ένα οικολογικό και πολυεθνικό μοναστήρι που εκθέτει τα προϊόντα που καλλιεργεί

Σε ένα παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον, στην «καρδιά» του Κισσάβου, βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς, ένα οικολογικό και πολυεθνικό μοναστήρι, καθώς στις εκτάσεις του οι 15 μοναχές και 5 δόκιμες από διάφορες χώρες έχουν προχωρήσει σε καθετοποίηση της παραγωγής.

Σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στον ορεινό όγκο Κισσάβου (Όσσας), η μοναστική κοινότητα λειτουργεί κοινοβιακά, μοιράζοντας το 24ωρο μεταξύ εργασίας και προσευχής. Ακολουθίες, νυχθημερόν, εναλλάσσονται με τη φιλοξενία και την εργασία καθώς επίσης και με τη διακονία της φύσης και της κτίσης. Ένα οικολογικό αγρόκτημα, με αρμονική συμβίωση φυτών και ζώων, κυρίως γαλακτοπαραγωγής, είναι η πηγή της χαράς, της δοξολογίας προς τον Δημιουργό, που τα έπλασε όλα «λίαν καλώς». Οι καρποί της φροντίδας του μεταποιούνται σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και επεξεργασίας και διατίθενται προς πώληση στο εκθετήριο της Μονής, για την εξασφάλιση του «επιούσιου» και της συντήρησης της Ιεράς Μονής.

Αναλυτικότερα, στη Μονή εκτρέφονται βοοειδή, πρόβατα, αίγες, αγριογούρουνα, κότες, κουνέλια και μελίσσια. Ενώ οι μοναχές δεν καταλύουν κρέας, διαθέτουν κάποια είδη κρέατος προς πώληση. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του εισοδήματος της Μονής προέρχεται από την πώληση διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριά, γιαούρτια, κεφίρ κ.ά.), τα οποία παρασκευάζουν οι μοναχές με γάλα από τις αγελάδες και τα αιγοπρόβατά τους.

Παράλληλα με την εκτροφή ζώων, στη Μονή ο επισκέπτης θα διαπιστώσει μία ευρεία ποικιλία από οπωροφόρα δένδρα, κηπευτικά, θεραπευτικά και μυρωδικά βότανα, όλα χωρίς γενετικά τροποποιημένα σπόρους, τεχνητό λίπασμα ή χημικές ουσίες. Αυτά παρέχουν τροφή για την μοναστική κοινότητα και πρώτες ύλες για πολλά και διάφορα προϊόντα, όπως μαρμελάδες, σαπούνια, έλαια θεραπευτικά και κρέμες, τα οποία οι μοναχές διαθέτουν στο εκθετήριο της Μονής. Οι μοναχές προσφέρουν συμβουλές από την εμπειρία τους σε όσους ενδιαφέρονται, ενώ το αγρόκτημά τους αποτελεί πρότυπο για όσους επιχειρούν να καλλιεργήσουν οικολογικά. Γι΄αυτό και κάθε χρόνο, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, λαμβάνει χώρα η πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων και Φυτών.