Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Στο επίκεντρο η νέα ΚΑΠ και η ανθεκτικότητα του αγροδιατροφικού τομέα

Οι στρατηγικές προκλήσεις και ευκαιρίες της νέας ΚΑΠ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης ΑΕ (ΖΜΘ).
Η ημερίδα, με θέμα «Κοινή Αγροτική Πολιτική, Ατζέντα 2025-2030», συγκέντρωσε σημαντικούς θεσμικούς εκπροσώπους, επιστήμονες, γεωπόνους, παραγωγούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου προτάσεων για το αγροδιατροφικό μέλλον της Θράκης. Η εκδήλωση σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη λειτουργίας ενός σύγχρονου think tank – του Παρατηρητηρίου Ιδεών της ΖΜΘ.
Οι συζητήσεις κάλυψαν ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως ο σχεδιασμός της ΚΑΠ για την περίοδο 2025-2030, η μετάβαση σε ένα ανθεκτικό και βιώσιμο αγροδιατροφικό μοντέλο, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2028-2034.
Η ΖΜΘ ανοίγει δρόμους για την περιφερειακή ανάπτυξη
Τη σημασία της μεταποίησης για την τοπική οικονομία και την εθνική αυτάρκεια υπογράμμισε στην ομιλία του ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ΖΜΘ, ενώ ανακοίνωσε και την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Ιδεών, ενός κόμβου διαλόγου και πολιτικής τεκμηρίωσης για τον αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση και την τοπική επιχειρηματικότητα.
«Η μεταποίηση προσθέτει πραγματική αξία στα πρωτογενή προϊόντα, μετατρέποντάς τα σε εμπορεύσιμα αγαθά υψηλής ποιότητας. Δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενισχύει την τοπική οικονομία και συμβάλλει στην εξωστρέφεια, δίνοντας τη δυνατότητα εξαγωγών και διεθνούς αναγνώρισης. Επίσης, συνδέει την καινοτομία με την παράδοση, αξιοποιώντας τεχνολογίες για την παραγωγή σύγχρονων, ασφαλών και βιώσιμων προϊόντων. Παράλληλα, ενισχύει την αυτάρκεια και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολιτόπουλος.
Ενίσχυση της σύνδεσης παραγωγής και μεταποίησης
Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, στάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της νέας ΚΑΠ, τονίζοντας: «Η νέα ΚΑΠ φέρνει σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις. Η Θράκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει, αρκεί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και να ενισχύσει τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση. Η ΖΜΘ αποτελεί πρότυπο αυτής της σύνδεσης». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται για το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034, στις ενισχύσεις για επενδυτικά μέτρα και χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και στην ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών μέσω τεχνολογίας».
Από την πλευρά του ο Νικόλαος Μπήλιος, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ΖΜΘ, υπενθύμισε ότι η εταιρεία ήταν η πρώτη που εφάρμοσε συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού βυνοποίησης στην Ελλάδα, ήδη από το 2006. Το 2014, με την ίδρυση του πρώτου ελληνικού βυνοποιείου, πέτυχε, όπως είπε, την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής.
«Η ΖΜΘ ως πρωταγωνιστικός πυλώνας της αυτοδύναμης ελληνικής επιχειρηματικότητας αποτελεί μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια. Ήταν το 2006, όταν πρώτοι εμείς στη ΖΜΘ εφαρμόσαμε τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού βυνοποίησης στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή. Αυτή η πρωτοβουλία δημιούργησε νέα δεδομένα για την ελληνική γεωργία και τη ζυθοποιία, καθώς διασφαλίζει την προμήθεια κριθαριού βυνοποίησης, που είναι το βασικό συστατικό για την παραγωγή της μπύρας μας. Το 2014 ιδρύσαμε το πρώτο βυνοποιείο ελληνικών συμφερόντων, επιτυγχάνοντας την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγικής μας διαδικασίας μέσω της Βύνης Θράκης», ανέφερε ο κ. Μπήλιος.
Στήριξη από την Αυτοδιοίκηση
«Η περιφέρεια στηρίζει κάθε προσπάθεια που ενισχύει τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση. Η ΖΜΘ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η τοπική παραγωγή μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία, θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή δυναμική», επεσήμανε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της απασχόλησης νέων επιστημόνων και, ευρύτερα, ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και στην ανάγκη για στοχευμένες επενδύσεις που θα διασφαλίζουν ότι η υπεραξία της παραγωγής παραμένει στον τόπο όπου δημιουργείται.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, υπογράμμισε πως «η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που ενισχύει την αγροτική οικονομία και την κοινωνική συνοχή» και πρόσθεσε ότι «η δυναμική της ΖΜΘ είναι εμβληματική».
Επιστημονική τεκμηρίωση και καινοτομία
Η γεωπόνος – ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ Σίσσυ Ευθυμιάδου, σημείωσε τη σημασία της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της διασύνδεσης έρευνας και παραγωγής, επισημαίνοντας: «Η επιστημονική τεκμηρίωση και η διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή είναι το ‘‘κλειδί’’ για την επιτυχία κάθε αγροτικής πολιτικής. Η Θράκη έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης».
O πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νικόλαος Αγγελίδης, ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε σήμερα στην προσπάθεια ενημέρωσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη σύνδεση της ελληνικής γεωργίας με τον επιχειρηματικό κόσμο, σε έναν εμβληματικό χώρο, τις εγκαταστάσεις της ΖΜΘ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο –θα τολμούσα να πω– brand name της Θράκης, και όχι μόνο, στον τομέα των τροφίμων και ποτών, τη δική μας ΒΕΡΓΙΝΑ».
Στην ημερίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών, εκπρόσωποι δημάρχων Θράκης, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ν. Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγών, γεωπόνων και τοπικών επιχειρήσεων.