Αναβάλλεται εκ νέου η απόφαση για την γλυφοσάτη

Παράταση στην κυκλοφορία του μέχρι και δύο χρόνια προτίθεται να δώσει η ΕΕ

Αναβάλλεται εκ νέου η απόφαση για την γλυφοσάτη

του Νίκου Λάππα

Ένα νέο κείμενο για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του glyphosate ή για την επέκταση της ισχύουσας κατά 1 ½ έως 2 ακόμη έτη, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Υ.Χ.» από τις Βρυξέλλες.

Κατά την ίδια πηγή, η επέκταση της ισχύουσας άδειας για ένα σύντομο διάστημα, θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να σταθμίσουν τις επιπτώσεις μετά και από την δημοσίευση της αξιολόγησης που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Αρχή Χημικών (ECHA).

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου που παρατηρήθηκε στις 18-19 Μαΐου, στην αρμόδια επιτροπή. Το αρμόδιο όργανο, μετά την αρνητική τοποθέτηση της Γαλλίας και Ιταλίας και της αποχής της Γερμανίας, Ελλάδας, Σουηδίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας και Λιθουανίας, δεν μπόρεσε να λάβει θετική απόφαση στήριξης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Να τονισθεί ότι η Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας για εννέα ακόμη έτη του glyphosate, και συνεπώς του σημαντικότερου ζιζανιοκτόνου της παγκόσμιας Γεωργίας roundup, που παράγει η εταιρία Monsanto.

Οι οργανώσεις των ευρωπαίων αγροτών COPA-COGECA, που στηρίζουν την κυκλοφορία του roundup και όλων των άλλων παρόμοιων ζιζανιοκτόνων δήλωσαν:

«Η ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια τροφίμων (EFSA), στηριζόμενη στα πορίσματα της επιστήμης, κρίνει το σκεύασμα ως ασφαλές. Είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην λαμβάνει όλα τα παραπάνω υπόψιν της και να αποδέχεται διαδικασίες που ίσως οδηγήσουν ακόμη και στην πιθανή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το εν λόγω ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται ευρύτατα και είναι απαραίτητο στην καλλιέργεια σιτηρών, την αμπελουργία, την ελαιοκαλλιέργεια, τα φρούτα».

Αντίθετες ήταν οι απόψεις των σπουδαιότερων περιβαλλοντικών ευρωπαϊκών οργανώσεων. Όπως δήλωσε αποκλειστικά στην «Υ.Χ.» η Αγγ. Λυσιμάχου, συντονίστρια του δικτύου PAN-Europe.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αρκετά κράτη μέλη αρνούνται να συμφωνήσουν με την ανανέωση της άδειας αυτού του φυτοφαρμάκου και δεν μπορεί η Κομισιόν να έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται. Η γλυφωσάτη έχει συσχετιστεί με εμφάνιση καρκίνου σε ανθρώπους, με προβλήματα παραγωγής και ενδοκρινικές αρρώστιες στα ζώα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Ύπαιθρο Χώρα που κυκλοφορεί