Ανδ. Λυκουρέντζος: Το Σάββατο 26/6 η πρώτη αποτίμηση του ΕΛΓΑ των ζημιών σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Αύριο, Σάββατο 26/6, αναμένεται να διεξαχθεί μία πρώτη αποτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης Κυριακής (20/6) σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος βρίσκεται με τον Σπ. Λιβανό σε περιοδεία στη Θεσσαλία, αύριο, Σάββατο 26/6, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του στην περιοχή, με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων. «Όπου χτύπησαν τα καιρικά φαινόμενα, η καταστροφή ήταν πρωτόγνωρη», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Οργανισμού, αναφορικά με τα φαινόμενα και τη χρονική συγκυρία που εκδηλώθηκαν, τονίζοντας ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον κανονισμό, ακολουθώντας τη σειρά: εκτίμηση, πόρισμα, πληρωμές.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συγκέντρωσης δηλώσεων από τους παραγωγούς. Τα φαινόμενα που έπληξαν τις περιοχές Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά και Φαρκαδόνας έφεραν ισχυρούς ανέμους και έντονη χαλαζόπτωση, ξυπνώντας μνήμες «Ιανού» σε πολλές τοπικές κοινότητές τους. Η «υπερκυτταρική καταιγίδα» (super-cell), όπως χαρακτηρίστηκε, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, αλλά και πάγιο κεφάλαιο.

Παραγωγοί των περιοχών αυτών αναφέρουν ολοκληρωτική καταστροφή σε βαμβάκι, μηδική, καλαμπόκι και αθέριστα σιτηρά, τα οποία μετά το πέρασμα των φαινομένων έμοιαζαν να έχουν θεριστεί, ενώ δεν γλύτωσαν ούτε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, πιπεριάς, πεπονιού και καρπουζιού, όπως και θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες.