Ανδρέας Χριστοφόρου: Από την Κύπρο στη Θεσσαλονίκη για την εκπαίδευση στην κτηνοτροφία

Από τη Λάρνακα της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη και από την αναζήτηση της κατάλληλης σχολής στο ΙΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και την κατεύθυνση της διαχείρισης συστημάτων εκτροφής αγροτικών ζώων βρέθηκε ο 20χρονος Ανδρέας Χριστοφόρου πριν από δύο χρόνια. «Κατάγομαι από την Κύπρο, αλλά αυτήν τη στιγμή ζω στη Θεσσαλονίκη, καθώς βρίσκομαι στο δεύτερο έτος του ΙΙΕΚ της ΑΓΣ.

Η οικογένειά μου διαθέτει την πτηνοτροφική επιχείρηση Παραδεισιώτης στην Κύπρο, η οποία αφορά όλη τη γραμμή παραγωγής από την εκτροφή, την επεξεργασία μέχρι τη διανομή των πουλερικών. Σκεπτόμενος τι θα κάνω στο μέλλον και θέλοντας να γίνω ένα χρήσιμο στέλεχος στην επιχείρηση, αναζήτησα την κατάλληλη σχολή. Τόσο οι συνεργάτες της επιχείρησης στην Ελλάδα όσο και άλλοι γνωστοί μου, μου πρότειναν τη συγκεκριμένη σχολή», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Ανδρέας.

Ο λόγος της επιλογής

Η δυνατότητα πρακτικής άσκησης και η καθημερινή επαφή με τα ζώα ήταν από τους σημαντικότερους λόγους για την επιλογή του Ανδρέα. Όπως εξηγεί, «το ΙΙΕΚ υπερέχει σε πολλά πράγματα σε σχέση με αντίστοιχες σχολές.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η πρακτική, που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε, γιατί καθημερινά έχουμε κοντά μας τα ζώα και το αγρόκτημα. Μπορούμε, δηλαδή, να έχουμε μία ζωντανή και άμεση επαφή με το αντικείμενο που ασχολούμαστε.

Μαθαίνουμε για τις διαφορετικές εκτροφές, τη διαχείρισή τους, αλλά και την αντιμετώπιση των εκάστοτε προβλημάτων. Ενδιαφέροντα μαθήματα ήταν αυτά της τεχνητής σπερματέγχυσης, καθώς και τα μαθήματα λογιστικής. Μέσω αυτών, μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε όσο καλύτερα γίνεται την επιχείρησή μας και σε οικονομικό επίπεδο.

Επίσης, επισκεπτόμαστε τις εγκαταστάσεις της σχολής για να μάθουμε κάθε φορά κάτι καινούργιο, ενώ ως αποκορύφωμα της πρακτικής που μας προσφέρει η σχολή είναι ότι μπορούμε να δουλέψουμε ως συνεργάτες και να μάθουμε από κοντά όλη τη διαδικασία εκτροφής της γαλοπούλας μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή. Παράλληλα, έχουμε μάθει και για τα αβγά και έχουμε εξασκηθεί και στο γαλακτοκομείο».

Σπουδές στο εξωτερικό

Αν και ο Ανδρέας δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συνεχίσει τις σπουδές του, υπάρχει η σκέψη να φύγει για σπουδές στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο Wageningen. Όπως τονίζει, «η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε βοηθά να μάθεις πώς λειτουργούν άλλες χώρες και να επισκεφτείς μεγάλες μονάδες του εξωτερικού για να δεις τη λειτουργία τους».