Ανεκόπη η πτωτική πορεία στις τιμές των αζωτούχων λιπασμάτων

Φρένο στην πτωτική εξέλιξη των πρώτων υλών των αζωτούχων λιπασμάτων μπήκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πίνακα της εξέλιξης τιμών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) και της Κομισιόν.

Για πρώτη φορά, μετά από ένα δωδεκάμηνο με σχεδόν συνεχή πτώση των τιμών στην τιμή του διφωσφορικού αμμωνίου (DAP) και της ουρίας και μειώσεις άνω του 40% για το DAP και άνω του 50% για την ουρία, σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο του 2022, τον Ιούλιο του 2023 σημειώθηκε αύξηση της τιμής των παραπάνω πρώτων υλών σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023. Για το μεν DAP η αύξηση είναι οριακή (4 δολάρια/τόνο), για την ουρία όμως η τιμή αυξήθηκε κατά 47 δολάρια μέσα σε έναν μήνα (από 287,5 σε 334,6, δολάρια/τόνο), ξεπερνώντας μάλιστα αρκετά τον μέσο όρο της τιμής του τριμήνου Απρίλιος 2023-Ιούνιος 2023, που είχε διαμορφωθεί στα 310 δολάρια/τόνο.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του πανεπιστημίου του Ιλινόι, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου η τιμή της ουρίας έπεσε στα 473 δολάρια/τόνο ή κατά 5% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία για περισσότερο από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του τμήματος αγροτικών και καταναλωτικών οικονομικών του ίδιου πανεπιστημίου, τα δεδομένα αυτά θεωρούνται αρκετά ενθαρρυντικά ενόψει τις επικείμενης καλλιεργητικής περιόδου (2024). Σε λίγες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον Αύγουστο, όπου θα φανεί αν η εξέλιξη του Ιουλίου αποτελεί μια πρόσκαιρη… παραφωνία ή μια αναζωπύρωση των τιμών, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά πάντως την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, προβλέπεται ότι έως το 2025 η Ινδία, ηγέτιδα χώρα στην παραγωγή ουρίας, θα έχει αυξήσει την παραγωγή της με επιπλέον 6,5 εκατ. τόνους ετησίως από πέντε νέα εργοστάσια.