Ανέλαβε και επίσημα στο ΥπΑΑΤ ο Μάκης Βορίδης – KAΠ και μεγέθυνση της οικονομίας οι προτεραιότητες

Ανέλαβε και επίσημα στο ΥπΑΑΤ ο Μάκης Βορίδης - KAΠ και μεγέθυνση της οικονομίας οι προτεραιότητες

Μέσα σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού και χωρίς πλατειασμούς περαιώθηκε την Τρίτη (9/7) η τελετή παράδοσης – παραλαβής της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ όπου ο απελθών υπουργός Στ. Αραχωβίτης παρέδωσε στον Μάκη Βορίδη.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και ενώπιων υπηρεσιακών στελεχών, αγροτοσυνδικαλιστών και δημοσιογράφων, ο κ. Αραχωβίτης οριοθέτησε την επόμενη ημέρα στον αγροτικό τομέα και τα κυριότερα ζητήματα που χρήζουν επίλυση. Ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης, ζήτησε τη συνδρομή των στελεχών του υπουργείου και των απερχόμενων Γενικών Γραμματέων για να διασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση στη Βάθη. Ως πρώτη και σαφή προτεραιότητα έθεσε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη Νέα ΚΑΠ.

Πολιτικός πολιτισμός και οικονομία λόγου

Η όλη διαδικασία δε διήρκεσε πολύ και χαρακτηρίστηκε από σύντομες τοποθετήσεις. Πρώτος μίλησε ο απελθών υπουργός Στ. Αραχωβίτης. Ο ίδιος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για τον αγροτικό τομέα την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η οποία όπως είπε επηρεάζει το αγροτικό εισόδημα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε άλλα σημαντικά ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά όπως, μεταξύ άλλων, η έλλειψη χρηματοδότησης, η ανάγκη ενίσχυσης μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων και στήριξης των συνεργατικών σχημάτων.

Από την πλευρά του ο απελθών υφυπουργός Β. Κόκκαλης δήλωσε υπερήφανος για το έργο που συντελέστηκε επί των ημερών του ενώ προέτρεψε τη νέα ηγεσία να εργαστεί πάνω στο μοντέλο που εφαρμόστηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ , δηλαδή το τρίπτυχο οργάνωση – εκπαίδευση – κατοχύρωση επαγγέλματος.  Η πρώην υφυπουργός Ο. Τελιγιορίδου καλωσόρισε την καινούρια ηγεσία σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΥπΑΑΤ μπορεί να είναι ένα καθοριστικό υπουργείο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΠ, η πρώτη και κύρια προτεραιότητα της ΝΔ

Εν συνεχεία τοποθετήθηκε η νέα υφυπουργός Αλιευτικής πολιτικής, Φωτεινή Αραμπατζή επισημαίνοντας την κομβική σημασία του χαρτοφυλακίου της αλιείας. Η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο μομέντουμ για τον αγροτικό τομέα της χώρας, όπου, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ενόψει και της Νέας ΚΑΠ: «ο σχεδιασμός και το χτίσιμο στρατηγικών συνεργασιών, καθώς και η βέλτιστη και τάχιστη αξιοποίηση του προγράμματος για την αλιεία».

Στη συνέχεια ο νέος υφυπουργός για θέματα της ΚΑΠ, Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε δύο βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥπΑΑΤ: Πρώτον, τη στήριξη του μικρού και μεσαίου αγρότη με ταυτόχρονη προσέλκυση νέων αγροτών και δεύτερον την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής.  

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης. Αφού ευχαρίστησε άπαντες για την παρουσία τους, μίλησε για «μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει συντελεστεί» ενώ ζήτησε τη συνδρομή των Γενικών, καθώς και των υπηρεσιακών στελεχών για να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στα ζητήματα της αγροτικής πολιτικής. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει απόλυτη επίγνωση των προκλήσεων για την ελληνική γεωργία.

Στη συνέχεια επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με το γεγονός ότι δεν θεωρείτο εκ των επικρατέστερων για το εν λόγω υπουργείο, μεταφέροντας στο ακροατήριο μια ιστορία από τις αρχές του επαγγελματικού του βίου, όπου όπως είπε βοηθούσε στην επιχείρηση του πατέρα του, στην πώληση γεωργικών ψεκαστικών μηχανημάτων. Πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής αλλά και τη γνωριμία που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ κατέστη σαφές ότι η τοποθέτησή του κ. Βορίδη στο υπουργείο αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με στόχο τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της Νέας ΚΑΠ.  

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, ενώ πιθανότατα θα τον συνοδεύσει ο υφυπουργός ΚΑΠ Κ. Σκρέκας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ και παρασκήνιο από την πρώτη του νέου υπουργικού επιτελείου, στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί την Παρασκευή 12/7