Άνευ… σαμπάνιας η αυλαία της γαλλικής προεδρίας

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πανδημία του κορωνοϊού και δύο εκλογικές αναμετρήσεις, σημάδεψαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 την γαλλική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην ατζέντα του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας. Η Γαλλία είχε ποντάρει να αφήσει το στίγμα της στην ευρωπαϊκή γεωργία, καθώς προτεραιότητά της ήταν να προωθήσει τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα και να ηγηθεί του θεσμικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, οι Γάλλοι από νωρίς ήθελαν να «τρέξουν» τον κανονισμό για την εφαρμογή αυστηρών προτύπων στις εισαγωγές προϊόντων από τις Τρίτες Χώρες, ενώ στόχος τους ήταν να «κλείσουν» και τα Στρατηγικά Σχέδια των κρατών-μελών για τη νέα ΚΑΠ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όμως ανέτρεψε τα αρχικά σχέδια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Γάλλου υπουργού Γεωργίας, Ζυλιέν Ντενορμαντί, να προχωρήσει γρήγορα τον διάλογο για τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα.

Η αλήθεια είναι ότι πέτυχε να υπογραφεί το κείμενο συμπερασμάτων από τους υπουργούς γεωργίας στο Συμβούλιο.

Συζητήσεις έγιναν και για τα άλλα θέματα, ωστόσο προτεραιότητα έγινε πολύ σύντομα η επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης, η στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών, και η παροχή βοήθειας προς τους Ουκρανούς παραγωγούς.

Πιέσεις επί πιέσεων, οι υπουργοί πέτυχαν η Κομισιόν να εγκρίνει, μεταξύ άλλων:

✱ Έκτακτη και προσωρινή παρέκκλιση για να επιτραπεί η καλλιέργεια εκτάσεων υπό καθεστώς αγρανάπαυσης, διατηρώντας παράλληλα πλήρως τις ενισχύσεις οικολογικού προσανατολισμού για τους αγρότες.

✱ Νέο προσωρινό πλαίσιο κρίσης που θα καλύπτει επίσης τους αγρότες, τους παραγωγούς λιπασμάτων και τον τομέα της αλιείας

✱ Αξιοποίηση του Αποθεματικού Κρίσης.

✱ Αξιοποίηση των χρημάτων της ΚΑΠ (μεταβατικό ΠΑΑ) για ενεργοποίηση νέου μέτρου αγροτικής ανάπτυξης.

Βέβαια, η Γαλλία είχε να διαχειριστεί πολιτικά τα εσωτερικά της, τόσο με τις προεδρικές όσο και με τις βουλευτικές εκλογές. Μέσα στο προεκλογικό κλίμα, η Ντενορμαντί παραιτείται, και τη θέση του αναλαμβάνει ο Μαρκ Φεσνό.