Ανησυχία για τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Ευρώπη
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια μη μεταδοτική, ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από έντομα και προσβάλλει μηρυκαστικά όπως πρόβατα και αγελάδες αλλά όχι χοίρους ή άλογα.
Το πρώτο ξέσπασμα της νόσου, που μεταδίδεται από σκνίπες, καταγράφηκε στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο του 2023, πριν εξαπλωθεί στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά μεταξύ των ζώων της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον όπως σημειώνει το Euractiv.
Η Ολλανδία κατέγραψε τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2.909 μολυσμένες περιοχές, σύμφωνα με την Ολλανδική Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων. Αριθμός αυξημένος κατά 650 από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.
Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 1.885 κρουσμάτων στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Friedrich Loeffler (FLI), το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο ζωικών ασθενειών. Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023, η χώρα είχε μόλις 23 κρούσματα.
Η γαλλική πλατφόρμα παρακολούθησης επιδημιών ζώων, ESA, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ανέφερε ότι στο Βέλγιο εντοπίστηκαν 515 κρούσματα μεταξύ 1ης Ιουνίου και 11 Αυγούστου, με τα 436 να αναφέρονται σε μόλις μια εβδομάδα!
Ο ιός δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά στα ζώα προκαλεί υψηλό πυρετό, στοματικά έλκη και πρησμένα κεφάλια.
Η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Δανία εντόπισαν τα πρώτα τους κρούσματα τον Αύγουστο, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος για τα πρόβατα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντική πτώση στην παραγωγή γάλακτος και στις αγελάδες, αν και σε αντίθεση με τη γρίπη των πτηνών, τα μολυσμένα ζώα δεν χρειάζεται να σφάζονται.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης υπερβολική σιελόρροια, πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας και της γνάθου και αποβολές σε ζώα σε εγκυμοσύνη, σε αναλογίες που ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση και από φάρμα σε φάρμα.
Και μολονότι κάποια στελέχη της νόσου έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ευρώπη εδώ και χρόνια και έχουν βρεθεί εμβόλια, δεν είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα εκστρατεία εμβολιασμού για να μειώσει τη διάδοση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.