Ανησυχία παραγωγών από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, σε επιφυλακή ο ΕΛΓΑ

Των Γεωργίας Μπόχτη, Γιώργου Ρούστα

Ανάστατοι είναι οι Θεσσαλοί αγρότες, λόγω των τελευταίων συνεχών βροχοπτώσεων, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν ποιοτικά και ποσοτικά τις παραγωγές τους, κυρίως βαμβάκια, σιτηρά και ψυχανθή.

Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα που φέρνουν στο προσκήνιο οι αιτήσεις περί αποζημιώσεων. Και όσο οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συνέχιση των βροχοπτώσεων και το επόμενο διάστημα, τόσο θα αυξάνεται η απογοήτευση στις τάξεις των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, Πέμπτη, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού στη Λάρισα, παρουσία δύο ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο συνολικής εκτίμησης των ζημιών. Την ίδια ώρα, οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Καρδίτσας κάνουν λόγο για αδυναμία βλάστησης των βαμβακιών, καθώς έχουν σχηματιστεί λίμνες στα χωράφια και οι επανασπορές θεωρούνται δεδομένες.
Γι’ αυτό καλείται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε αυτοψίες, καθώς ο χρόνος πιέζει.

Επιπρόσθετα, οι βαμβακάδες ζητούν μείωση του πλαφόν στα κιλά που απαιτούνται για τη χορήγηση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης την επόμενη περίοδο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα 304 κιλά που προβλέπονται για τον Νομό Καρδίτσας και τα 334 για τον Νομό Λάρισας, δύσκολα θα παραχθούν. Ακόμη, στον ΕΛΓΑ Λάρισας έχουν καταφθάσει αιτήματα εκτιμήσεων των ζημιών στα ψυχανθή, στα κεράσια και στην επαρχία Φαρσάλων στα σανοδοτικά φυτά και στη μηδική.

Να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης σε καρπίδια που σκίζονται από βροχοπτώσεις, ενώ για τη χορήγηση ενίσχυσης λόγω επανασπορών στο βαμβάκι απαιτείται πολιτική απόφαση, όπως συνέβη το 2006.

Αυτοψία ΕΛΓΑ στην Κεντρική Ελλάδα

Επιστρέφουν από τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ που έκαναν αυτοψία σε περιοχές των ανωτέρω περιφερειών που επλήγησαν τις τελευταίες μέρες από ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η εικόνα που έχει ο ΕΛΓΑ δείχνει πολλές και μεγάλες καταστροφές και μένει πλέον να δουν στον Οργανισμό ποιες καλλιέργειες μπορούν να καλυφθούν και ποιες να ενταχθούν σε άλλο καθεστώς αποζημίωσης.