Έρχονται αποζημιώσεις μελισσοκόμων από τον ΕΛΓΑ για Θεσσαλία και Έβρο

Συνάντηση ΥφΑΑΤ Χρήστου Κέλλα με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.
11/07/2024
2' διάβασμα
erchontai-apozimioseis-melissokomon-apo-ton-elga-gia-thessalia-kai-evro-326251

Τα προβλήματα του κλάδου της μελισσοκομίας από τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν πρόσφατα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.

Στη συνάντηση, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν στους μελισσοκόμους εντός των επόμενων ημερών. Συγχρόνως, θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως είπε, ώστε να αρθούν αδικίες, που τυχόν προέκυψαν, αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ώστε να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, διεξοδικά οι λεπτομέρειες και οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν αναφορικά με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, για να αντιμετωπιστεί κάθε δυσλειτουργία, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Παράλληλα, αναλύθηκαν τρόποι και εργαλεία για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων εισαγόμενου μελιού. Επιπλέον, το προεδρείο της Ομοσπονδίας των μελισσοκόμων έθεσε το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ανεπάρκεια στις διαθέσιμες τροφές των μελισσών.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι θα δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να εξετάσουν το θέμα και να αναζητήσουν τα κατάλληλα εργαλεία ενίσχυσης των παραγωγών.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τους φίλους μελισσοκόμους. Όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου, ο γενικός γραμματέας και εγώ προσωπικά  είμαστε στο πλευρό των μελισσοκόμων. Διορθώνουμε, βελτιώνουμε, «τρέχουμε» ζητήματα που τους αφορούν, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παράγουν και να ενισχύουν την εθνική οικονομία, με ένα προϊόν σημαντικής διατροφικής αξίας και μεγάλης σπουδαιότητας για τη χώρα. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Ομοσπονδία των μελισσοκόμων, ώστε να ικανοποιούμε κάθε δίκαιο αίτημα των παραγωγών»,  δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο υφυπουργός.