Ανοδικά τον Δεκέμβριο η μεταποίηση, φόβοι για κάμψη λόγω πανδημίας

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI, καθώς συνεχίστηκε με έντονο ρυθμό η αύξηση της ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Οι αυξημένες παραγγελίες σε συνδυασμό με τις ανεκτέλεστες του προηγούμενου διαστήματος, λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των προσλήψεων στον κλάδο της μεταποίησης με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020. Πάντως, λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης «Ομικρον» σε βασικές χώρες εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, η IHS Markit, η οποία καταρτίζει τον σχετικό δείκτη, εκτιμά ότι θα μετριαστεί η ανοδική πορεία της ελληνικής μεταποίησης το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η IHS Markit, ο δείκτης PMI στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 59 μονάδες από τις 58,8 μονάδες τον Νοέμβριο. Η συνολική αύξηση ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, λόγω της βραδύτερης μείωσης των αποθεμάτων προμηθειών και της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και των επιπέδων απασχόλησης.

Πάντως, τα προβλήματα που προκαλεί η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία προκαλούν ελλείψεις και ανατιμήσεις, συνεχίστηκαν και τον Δεκέμβριο και δεν έλειψαν τα φαινόμενα της μη πραγματοποίησης παραγγελιών ή της διστακτικότητας πραγματοποίησης αυτών λόγω των υψηλών χρεώσεων.

Καταγράφηκε ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης προσλήψεων από τον Φεβρουάριο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο είχαν καταγραφεί φαινόμενα ακύρωσης παραγγελιών από ελληνικές μεταποιητικές μονάδες λόγω των υψηλών τιμών. Οι συνεχιζόμενες αναφορές για ελλείψεις υλικών και για συνωστισμό στα λιμάνια οδήγησαν σε ακόμα μία σημαντική αύξηση των τιμών εισροών, μολονότι με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο. Οι εταιρείες εξακολούθησαν να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, όπου αυτό ήταν εφικτό, με συνέπεια οι τιμές πώλησης να αυξηθούν με αξιοσημείωτο ρυθμό.

Σε μια προσπάθεια να μην έχουν σημαντικές ελλείψεις σε πρώτες ύλες, οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις επιδίωξαν να δημιουργήσουν αποθέματα, με συνέπεια να καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2021 η ταχύτερη αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2000.

«Οι κατασκευαστές ήταν σε γενικές γραμμές αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος, καθώς οι προσδοκίες έφτασαν σε υψηλό έξι μηνών. Ωστόσο, η πρόσφατη εμφάνιση και η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης “Ομικρον” της COVID-19 είναι πιθανό να μετριάσει το κλίμα κατά την είσοδο στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε βασικές αγορές εξαγωγών», σχολίασε η αρμόδια οικονομολόγος της IHS Markit, Σιάν Τζόουνς.

Πηγή: kathimerini.gr