Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών έναν χρόνο μετά το πρώτο lockdown

Συμπληρώθηκε στις 16 Μαρτίου ένας χρόνος από το πρώτο lockdown στη χώρα μας και στις καταναλωτικές αγορές. Παρά το γεγονός ότι εφαρμόζονται κύματα ανοίγματος και κλεισίματός τους, εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas.

Από στοιχεία σχετικής έρευνας προκύπτει ότι η γεύση κατά 45%, η ασφάλεια των τροφίμων κατά 42% και το κόστος με 40% οδηγούν τις αγορές τροφίμων λόγω του Covid-19 και οι καταναλωτές γνωρίζουν περισσότερο από ποτέ ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν το βασικό συστατικό υγιεινής διατροφής που πρέπει επίσης να είναι εγγυημένα και είναι νόστιμα.

Ήδη με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου 2021 της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζεται ή αύξηση των εξαγωγών σε νωπά φρούτα και λαχανικά κατά 8,6% σε αξία και κατά 5,3% σε ποσότητα  με παράλληλη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 και εκ των εβδομαδιαίων μέχρι σήμερα προσωρινών στοιχείων η πορεία συνεχίζεται με θετικό πρόσημο.

Σε αυτό το τοπίο, οι εξαγωγείς επισημαίνουν ότι εξακολουθούν και παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και πορτοκαλιών χωρίς να υποστούν επεξεργασία και τυποποίηση σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους». Επισημαίνουν ότι «υποχρέωση των εποπτικών εθνικών υπηρεσιών είναι η διαφύλαξη της φήμης των προϊόντων της χώρας μας».

Όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit, Γιώργος Πολυχρονάκης, εάν αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, εφαρμοστούν οι κοινοτικοί κανόνες και επιτηρηθεί σωστά από την ελληνική πολιτεία η όλη διακίνηση, τότε το 2021 (ως δείχνουν και τα μέχρι σήμερα στοιχεία), θα είναι ακόμη μία χρονιά με προοπτικές, όπου μπορούμε να συνεχίσουμε να καταγράφουμε ρεκόρ στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, όπως το 2020, σταθεροποιώντας το επιτευχθέν θετικό ισοζύγιο στα  αγροτικά μας προϊόντα».

Αυξημένη ζήτηση την τελευταία εβδομάδα λόγω του Πάσχα των καθολικών

Όσον αφορά τη διακίνηση την εβδομάδα μέχρι τις 18 Μαρτίου, συνεχίστηκε με αυξημένους ρυθμούς η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων λόγω και του Πάσχα των Καθολικών. Η προσφορά αυτήν τη στιγμή ανταποκρίνεται στη ζήτηση.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +2,6% (61.539 τ. έναντι 60.000 τ.). Επίσης, συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας και από 1/1 έως 18/3/2021 ανήλθε σε 17.348 τόνους έναντι 12.732 τ. αντίστοιχα πέρσι. 

Αλλά και οι τομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 9.539 τ. έναντι 7.559 τ. πέρσι.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 147.079 τ. έναντι 149.019 τ. αντίστοιχα πέρσι, με τις ποσότητες προς τρίτες εκτός ΕΕ-27 χώρες να αντιπροσωπεύουν το 27,52% με 40.478 τ. έναντι 30,0% την αντίστοιχη περίοδο 2019/20 με 44.718 τ.