Ανοιχτή η μαροκινή αγορά για τα θεσσαλικά προϊόντα

Ο απολογισμός επιχειρηματικού ταξιδιού της περιφέρειας στην Καζαμπλάνκα
27/05/2025
4' διάβασμα
anoichti-i-marokini-agora-gia-ta-thessalika-proionta-353986

«Η αγορά του Μαρόκου είναι μια καλή διέξοδος για τα ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα όταν οι πολιτικές με εμπάργκο αρχίζουν να επεκτείνονται στη διεθνή αγορά», τόνισε ο πρέσβης του Μαρόκου στην Ελλάδα, Μοχάμεντ Σμπίχι

Ισχυρές βάσεις συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μαρόκου τέθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι της επιχειρηματικής αποστολής εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θεσσαλικών επιχειρήσεων στην Καζαμπλάνκα, καθώς άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, όπως είναι αυτή της Βόρειας Αφρικής.

Από τις 3 έως τις 7 Μαΐου, η αποστολή βρέθηκε στην πρωτεύουσα Ραμπάτ και στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέντρο του Μαρόκου, την Καζαμπλάνκα, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Δημήτριο Τσέτσιλα, και τον δήμαρχο Αλμυρού, Δημήτριο Εσερίδη.

Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο ταξίδι της περιφέρειας και είχαν b2b συναντήσεις με τη Γενική Συνομοσπονδία Μαροκινών Επιχειρήσεων, αλλά και με τον μεγαλύτερο ιδιωτικό διανομέα που εφοδιάζει το λιανικό εμπόριο στο Μαρόκο ήταν οι: Κρανιώτης Ευάγγελος (ΑΣ Μελιβοίας «Η Αθανάτη»/Κάστανο, Φρούτα, αντιδήμαρχος Αγιάς), Αβραμούλης Δημήτριος (Τυροκομείο, Λάρισα), Μπίζιου Στέλλα (Τυροκομείο, Λάρισα), Γκόλτσιος Αθανάσιος (Τσάι Ολύμπου, Αρωματικά, Λάρισα), Μυλωνάς Χρήστος (Αρωματικά, Αλμυρός), Δεσποτόπουλος Ιωάννης (Μέλι, Αλμυρός), Σενκό Ιωάννης (Μέλι, Λάρισα), Χριστέλλος Αγαπητός (Ελαιόλαδο, Αλμυρός), Χρυσικός Χρήστος (Ελαιόλαδο, Αλμυρός).

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον πρέσβη του Μαρόκου στην Ελλάδα, Μοχάμεντ Σμπίχι, οι Μαροκινοί επιχειρηματίες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φέτα, το μέλι και τα αρωματικά φυτά, ενώ ο ίδιος τόνισε πως «η αγορά του Μαρόκου είναι μια καλή διέξοδος για τα ελληνικά προϊόντα, ιδιαίτερα όταν οι πολιτικές με εμπάργκο αρχίζουν να επεκτείνονται στη διεθνή αγορά».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, ανέφερε ότι για πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια στοχευμένη και οργανωμένη επιχειρηματική αποστολή στο εξωτερικό και τόνισε ότι στόχος της περιφέρειας είναι αντίστοιχες αποστολές να πραγματοποιηθούν και σε άλλα κράτη, με τα οποία η Θεσσαλία έχει κοινά στοιχεία και ενδιαφέροντα. Εξέφρασε, επιπλέον, την επιθυμία η περιφέρεια να συμμετάσχει σε αγροτικές και άλλες εκθέσεις που γίνονται στο Μαρόκο.

Οι εκθέσεις

Ταυτόχρονα, στη συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Τσέτσιλας, έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δράσεις προώθησης του αγροδιατροφικού κλάδου που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με έναν προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, με δεκάδες θεσσαλικές επιχειρήσεις ωφελούμενες (από 150.000 που ήταν το συνολικό ποσό του 2023).

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την υποστήριξη της συμμετοχής των θεσσαλικών επιχειρήσεων σε εκθέσεις, σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια, η περιφέρεια για το 2025 δαπάνησε 400.000. Για το πρόγραμμα προώθησης θεσσαλικών ΠΟΠ/ΠΓΕ οίνων στην Αγγλία τη χρονιά 2025-2026 συνολικά 800.000 ευρώ (180.000 η συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εταιρειών). Για το ειδικό πρόγραμμα εξωστρέφειας για επιχειρηματικές αποστολές και άλλες δράσεις άλλες 500.000. Και επειδή πρέπει να γίνεται καταγραφή και αποτύπωση όλων αυτών των δράσεων, υπήρξε έρευνα από την πλευρά της περιφέρειας, στην οποία συμμετείχαν οι θεσσαλικές επιχειρήσεις που έδωσαν το «παρών» σε διάφορες αγροδιατροφικές εκθέσεις (οι περισσότερες σε διεθνείς).

Στην έρευνα, οι εταιρείες δήλωσαν ικανοποιημένες από τη συνεργασία τους με την περιφέρεια σε ποσοστό σχεδόν 70% (δεν υπήρξε αρνητική απάντηση), το 62,5% έκλεισε εμπορική συμφωνία κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ το 90% δήλωσε ότι προσδοκά να κλείσει συμφωνίες τους επόμενους έξι μήνες με πελάτες που συνάντησαν στην έκθεση που συμμετείχαν.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: