Ανοίγει ο δρόμος για xιώτικη μαστίχα και σαμιώτικο κρασί

Δύο εξαιρετικά προϊόντα από το Βόρειο Αιγαίο περιλαμβάνει η λίστα των 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύονται στην αγορά της Κίνας, το σαμιώτικο κρασί και τη μαστίχα Χίου.

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει την προστασία της ονομασίας προέλευσης ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος. Σε προηγούμενη προσπάθειά τους να διεισδύσουν στην αγορά της Κίνας αντιμετώπισαν έντονα το πρόβλημα της απομίμησης από ρητίνες προερχόμενες από Ιράν και Ιράκ, χαμηλότερης ποιότητας, που είτε ήταν αναμειγμένες με μαστίχα είτε δημιουργούνταν χημικά αντίγραφα του προϊόντος. «Τώρα, όποιος εμπορεύεται τη μαστίχα Χίου στην αγορά της Κίνας, πρέπει να διαθέτει τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά. Επίσης, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα μαστίχα Χίου».

Ο ίδιος τονίζει ότι, πλέον, μπορούν να δραστηριοποιηθούν με όρους αγοράς και όχι παραεμπορίου και εξηγεί ότι αντιμετωπίζουν την κινεζική αγορά ως λειτουργικό τρόφιμο (τρόφιμο ή μέρος τροφίμου), είτε φαρμακευτικά είτε παραφαρμακευτικά.

Επίσης, σημειώνει ότι στη Νότια Κορέα πωλούν 20 τόνους μαστίχα που προορίζονται για φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα. «Ανέβηκε η παγκόσμια ζήτηση, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλες τις παραγγελίες, αλλά με δεδομένο ότι στοχεύουμε στην αύξηση της παραγωγής, η κινεζική αγορά μας ενδιαφέρει γιατί παρουσιάζει τεράστια δυναμική».

Το κρασί των προέδρων

Σημαντική χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, Ιωάννης Σκούτας, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη αγορά με οινικό ενδιαφέρον που βαίνει αυξανόμενο. Μιλώντας για βήμα καταξίωσης του σαμιώτικου κρασιού, προσθέτει ότι πραγματοποιούσαν εξαγωγές στην Κίνα εδώ και 6-7 χρόνια, αλλά προσέκρουσαν σε κινέζικη εταιρεία στο Πεκίνο που είχε αναγνωρίσει το Samos ως δικό της σήμα εντός Κίνας. «Εδώ και χρόνια ξεκινήσαμε αλληλογραφία με το Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων στο Πεκίνο, με τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης» εξηγεί, ικανοποιημένος για την επίλυση του προβλήματος.

Το διάσημο Samos Grand Cru χαρακτηρίζεται ως «κρασί των ηγετών» γιατί επιλέγεται σε επίσημα δείπνα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Μεταξύ των ηγετών που το απόλαυσαν είναι ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ανέφερε ότι «ο φυσικός γλυκύς οίνος εδώ και χρόνια κατέχει το 21% της γαλλικής αγοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία», προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη συμφωνία «αποτελεί ένα πετράδι αναγνώρισης του κρασιού και στην Κίνα».