Ανοίγει πανιά ο αλιευτικός τουρισμός στην Ηλεία

Τη δυνατότητα υλοποίησης ενός σχεδίου για τον αλιευτικό τουρισμό, προσφέροντας διέξοδο στο εισόδημα των αλιέων και βοηθώντας στην ανάπτυξη του κλάδου, δίνει η εφαρμογή του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας CLLD – Leader «Αλιευτικός Τουρισμός».

Η Αναπτυξιακή Ολυμπίας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Καβάλας, διοργάνωσαν το πρώτο σκέλος της διημερίδας με θέμα: «Αλιευτικός Τουρισμός – Δράση 5: Ενημέρωση και ενίσχυση δεξιοτήτων των επαγγελματιών αλιέων για τη διεξαγωγή αλιευτικού τουρισμού».

Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση, την εμψύχωση και τη συμβουλευτική υποστήριξη των επαγγελματιών αλιέων, σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό. Τη δεύτερη ημέρα έγινε η βιωματική μελέτη του αντικειμένου, με τη συμμετοχή των αλιέων σε πιλοτικό ταξίδι επίδειξης αλιευτικού τουρισμού στην Αγία Πελαγία Κεφαλονιάς, όπου έγινε επίδειξη της εναλλακτικής αυτής καλής τουριστικής πρακτικής που έχει αναπτυχθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια από επαγγελματίες αλιείς.

Βιωματική μελέτη

Στη δράση συμμετείχαν εκπρόσωποι αναπτυξιακών εταιρειών από όλη την Ελλάδα, από 18 περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά και αλιείς από αυτές τις περιοχές, οι οποίοι ενδιαφέρονται ζωηρά για αυτό το σχέδιο που περιλαμβάνει διάφορες δράσεις οι οποίες ξετυλίγονται σιγά-σιγά.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η συντονίστρια στο Leader Αλιείας από την Αναπτυξιακή Καβάλας, Ευαγγελία Λυμπεροπούλου, στη χώρα έχουμε 14.000 km ακτές και ακόμα ο αλιευτικός τουρισμός βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. «Βλέποντας τις τάσεις στη Μεσόγειο, η οποία είναι πάρα πολύ βεβαρημένη σε ό,τι αφορά τη σημαντική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, με άμεση συνέπεια και στο εισόδημα των αλιέων, θεωρήθηκε σωστό να δημιουργηθεί αυτό το πρόγραμμα, προκειμένου να φτιαχτούν κοινές δράσεις, οι οποίες θα έχουν σκοπό την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ύστερα από δύο χρόνια συντονισμού, υλοποίησης και προσπάθειας όλων, διοργανώθηκε η πρώτη πανελλήνια συνάντηση αλιέων, με σκοπό αφενός την ενημέρωσή τους για τον αλιευτικό τουρισμό και τη βιωματική μελέτη του αλιευτικού τουρισμού, αφετέρου τη δικτύωση μεταξύ τους, προκειμένου να κουβεντιάσουν τα προβλήματά τους, να βρούμε όλοι μαζί λύσεις και να τις προωθήσουμε στην κεντρική διοίκηση».

Να σημειωθεί πως μέσα στις δράσεις υπάρχει και ένα ταξίδι βιωματικής μελέτης στη Σαρδηνία, όπου πάλι θα συμμετέχουν αλιείς από όλη τη χώρα, προκειμένου να δουν πώς κάνουν αλιευτικό τουρισμό οι Ιταλοί εδώ και 30 χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, τόνισε πως θα τρέξουν ακόμη περισσότερα προγράμματα, που πραγματικά θα αφήνουν ένα αποτύπωμα για την εκπαίδευση των αλιέων, για να δουν και αυτό το κομμάτι του τουρισμού.

Φιλόδοξο σχέδιο

Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας και πρόεδρος του ελληνικού δικτύου Leader όλων των εταιρειών που υλοποιούν στρατηγικές Leader και στο γεωργικό ταμείο και στο ταμείο θάλασσας και αλιείας, Μιχάλης Σκορδάς, τόνισε πως η ευσυνείδητη αλιεία, μαζί με άλλες δραστηριότητες, όπως είναι ο αλιευτικός τουρισμός, μπορούν να δώσουν μία διέξοδο στο αλιευτικό εισόδημα και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξή του.

Ανέφερε δε πως στο πρώτο σεμινάριο, που είχε γίνει πριν από 11 μήνες, δεν είχε έρθει ούτε ένας αλιέας, ενώ σε αυτό είναι πάνω από 50. «Είμαστε εδώ και θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια, να συμβάλουμε τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες για να μπορέσουν να αναπτυχθούν μέσω διάφορων μηχανισμών. Θέλουμε όλες οι περιοχές να έχουν μία αναπτυξιακή προοπτική», υπογράμμισε.