Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη μέρα του 11ου Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

22/05/2025
2' διάβασμα
oloklirothike-me-megali-epitychia-i-proti-mera-tou-11ou-synedriou-tis-gaia-epicheirein-gia-tin-anaptyxi-tis-ellinikis-georgias-353755
Πριν από 1 μέρα

Δείτε το βίντεο της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου

Πριν από 1 μέρα

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο Επίκεντρο του 11ου Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Με κεντρικό μήνυμα ότι «το μέλλον της ελληνικής γεωργίας χτίζεται τώρα – και περνά αναπόφευκτα μέσα από την τεχνολογική καινοτομία», ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Η εναρκτήρια τοποθέτηση της διευθύνουσας συμβούλου της NEUROPUBLIC, Ρόζας Γαργαλάκου, έθεσε τον τόνο, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα. «Η ψηφιοποίηση δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος», σημείωσε με έμφαση, απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο που περιλάμβανε θεσμικούς εκπροσώπους, επιστήμονες, αγρότες και φορείς του κλάδου.

Η πλατφόρμα gaiasense, που σήμερα αριθμεί πάνω από 100.000 χρήστες, παρουσιάστηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τεχνολογικής ενδυνάμωσης της παραγωγής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εξέλιξη των τηλεμετρικών σταθμών και στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν στους παραγωγούς. Παράλληλα, αναδείχθηκε το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα», ως μια εθνική προσπάθεια με ευρωπαϊκό αποτύπωμα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Με λόγια που κατέγραψαν την πορεία της ελληνικής γεωργίας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και με ένα σαφές όραμα για το μέλλον, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, κα Ρόζα Γαργαλάκου, άνοιξε το 11ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Μιλώντας ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων, βουλευτών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και ανθρώπων του αγροδιατροφικού τομέα, η κα Γαργαλάκου υπογράμμισε πως «η επόμενη μέρα δεν περιμένει» και πως η τεχνολογία δεν αποτελεί πλέον απλό εργαλείο αλλά τον ίδιο τον πυρήνα της αγροτικής δραστηριότητας.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κρίστοφ Χάνσεν, έδωσε το ευρωπαϊκό στίγμα, μιλώντας για την ανάγκη δίκαιης αμοιβής των παραγωγών και απλούστευσης της γραφειοκρατίας, ενώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ως καθοριστική για τη μετάβαση σε μια πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη, βιώσιμη γεωργία.

Από την πλευρά του, ο Managing Director της NEUROPUBLIC, Ιωάννης Μαυρουδής, παρουσίασε το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα», επισημαίνοντας τη μοναδική τεχνολογική υποδομή της Ελλάδας με χιλιάδες τηλεμετρικούς σταθμούς, UAVs και δορυφορικά δεδομένα. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σύστημα παγκόσμιας εμβέλειας, που θα παρέχει ελεύθερα δεδομένα σε αγρότες και φορείς.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Αναστάσιος Τρυπιτσίδης, αναφέρθηκε στην ιστορία της σύμπραξης συνεταιρισμών, επιχειρήσεων και επιστημονικών φορέων, τονίζοντας ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η βάση για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική γεωργία». Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, ανέδειξε τη συμβολή της GAIA στη στήριξη των παραγωγών και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας ΚΑΠ.

Πριν από 1 μέρα

Μαρία Παπαγεωργίου, Γεωπόνος της COSMOCERT A.E., Agronomist BSc, MSc, PhD Canditate in Animal Welfare: Πρότυπο ευζωίας ζώων «Animal Welfare»

Η Μαρία Παπαγεωργίου, γεωπόνος στη COSMOCERT Α.Ε., αναφέρθηκε, αρχικά, στα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης των κτηνοτροφικών μονάδων σύμφωνα με τα πρότυπα ευζωίας των ζώων. Στη συνέχεια, παρουσίασε το «Animal Welfare», το ιδιωτικό πρότυπο ευζωίας της COSMOCERT, το οποίο έχει βασιστεί στις «Πέντε Ελευθερίες», έτσι όπως αυτές καθορίστηκαν από το Συμβούλιο Ευζωίας των Παραγωγικών Ζώων. Ήδη έχει βρει εφαρμογή σε κτηνοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σε συνεργασία με μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.

Πριν από 1 μέρα

Στ. Κωτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Neuralio A.I. και πρόεδρος του EuroGEO: Transition - Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία αγροτών και πολιτικών ηγεσιών

Ο Στέλιος Κωτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Neuralio A.I. και πρόεδρος του EuroGEO παρουσίασε το Transition, ένα «ψηφιακό δίδυμο» για τον αγροτικό τομέα. Αφού πρώτα μίλησε για την υφιστάμενη κατάσταση, πρότεινε την ενοποίηση των διαθέσιμων ψηφιακών δεδομένων, προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερη αξία για όλα τα μέρη της παραγωγικής αλυσίδας, ακόμα και για την πολιτική ηγεσία.

Το Transition είναι μια πλατφόρμα cloud που συνδυάζει δορυφορικά δεδομένα, πολυεπίπεδα μοντέλα πρακτόρων (agents) και τεχνητή νοημοσύνη σε ένα ενιαίο σύστημα, κάνοντας προσομοίωση σεναρίων, από αλλαγές καλλιεργειών έως ακραίες καιρικές συνθήκες. Σκοπός είναι να γίνονται ρεαλιστικές προβλέψεις, κυρίως από τις πολιτικές ηγεσίες.

Πριν από 1 μέρα

Το όραμα της Ακαδημίας Ελιάς της Μέλισσα-Κίκιζας και η συνεργασία με τη NEUROPUBLIC

Ο Αντώνιος Μαρακάκης, Olive Mill & Contract Farming Manager στη Μέλισσα-Κίκιζας Α.Ε. Μαρακάκης παρουσίασε την Ακαδημία Ελιάς και πώς συνεργάζεται η Μέλισσα-Κίκιζας και η θυγατρική της, Terra Creta, με τους ελαιοπαραγωγούς, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το όραμα της Ακαδημίας είναι να αναπτύξουμε την τοπική παραγωγή του ελαιολάδου, βελτιώνοντας την ποιότητα, αυξάνοντας την ποσότητα και μειώνοντας το κόστος παραγωγής σε βαθμό που θα αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο». Τα εργαλεία που διαθέτει για αυτό τον σκοπό είναι η εκπαίδευση, η γεωργία ακριβείας σε συνεργασία με τη NEUROPUBLIC και το γεγονός ότι «παρέχουμε το Πρωτόκολλο Βιώσιμης Καλλιέργειας, σε κάθε παραγωγό με τον οποίο συνεργαζόμαστε».

Πριν από 1 μέρα

Γιώργος Μαμάης Chief Technology Officer, NEUROPUBLIC Α.Ε: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει άμεσες πρακτικές λύσεις στον Έλληνα παραγωγό

Πρακτικές εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της γεωργίας παρουσίασε ο κ. Γιώργος Μαμάης Chief Technology Officer στην NEUROPUBLIC, ο οποίος κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του επεσήμανε χαρακτηριστικά: “Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καθόλου μακρινή από τη γεωργία. Αντίθετα μπορεί να δώσει άμεσες πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που συναντά  καθημερινά ο Έλληνας παραγωγός”

Πριν από 1 μέρα

To τελευταίο πάνελ της ημέρας συντονίζει η Βικτωρία Αποστολοπούλου, δημοσιογράφος της εφημερίδας ‘’ΥΧ’’

Θέμα του πάνελ: “Επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασιών στον Αγροδιατροφικό τομέα: Ψηφιακές λύσεις και καινοτομία”

Πριν από 1 μέρα

Νίκος Παυλονάσιος: «Για 17 αγρότες που φεύγουν, μόνο ένας νέος εισέρχεται στο επάγγελμα»

Απαισιόδοξος ακούστηκε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών), Νίκος Παυλονάσιος. Στην ερώτηση του κ. Γαργαλάκου «Τι κίνητρα πρέπει να δώσουμε στον νέο αγρότη;» η απάντησή του ήταν η εξής:

«Για 17 αγρότες που φεύγουν, μόνο 1 νέος εισέρχεται στο επάγγελμα. Είναι δύσκολο να πείσουμε νέους να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, γιατί δεν υπάρχει μέλλον. Η κατάσταση είναι δύσκολη έως τραγική. Έχουμε μία ΚΑΠ, που το μόνο που έχει είναι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, χωρίς εργαλεία. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, κλιματική αλλαγή, κόστος παραγωγής, εισαγωγές…

Μας ξέχασε η κυρία Φον ντερ Λάιεν από τον κορονοϊό και μετά.

Στο τελευταίο πρόγραμμα των νέων αγροτών υπήρχαν μόνο 4.000 αιτήσεις, ενώ στο προηγούμενο είχαμε 14.000 εντάξεις.

Το πριμ πρώτης εγκατάστασης πρέπει να φτάσει τα 100.000 ευρώ, με αυτόματη είσοδο σε Σχέδιο Βελτίωσης, με δεκαετή δέσμευση, αλλά το κυριότερο για μας είναι η εκπαίδευση. Δεν είναι εκπαίδευση αυτή που γίνεται τώρα. Θέλουμε προαπαιτούμενη διετή εκπαίδευση. Επίσης, είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση σε αγροτική γη και σε χρηματοδοτικές πιστώσεις για έναν νεοεισερχόμενο αγρότη».

 

Πριν από 1 μέρα

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος - ΕΑΣΘ: Ο παραγωγός χρειάζεται ένα σαφές πλαίσιο

“Η παραγωγική διαδικασία και οι Έλληνες παραγωγοί έχουν να διαχειριστούν εκτός όλων των άλλων προβλημάτων μια Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι  πλήρως γραφειοκρατική. Αντί να απλουστεύουμε διαδικασίες ουσιαστικά πολλαπλασιάζουμε τις δυσκολίες για τους παραγωγούς” είπε ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος Γενικός Διευθυντής της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονικής Α.Ε. (ΕΑΣΘ).

Ο ίδιος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

“Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει στο απόλυτο σημείο να μπορούμε να καθοδηγήσουμε, να συμβουλεύσουμε, να παρακινήσουμε τον παραγωγό,έτσι ώστε να πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα το οποίο χρειάζεται ένας παραγωγός δεν είναι χρηματοδότηση , είναι ένα σαφές  πλαίσιο, που θα διευκολύνει τον αγροτικό κόσμο” .

Πριν από 2 μέρες

Δημήτρης Μόσχος: Η κτηνοτροφία μπορεί να φέρει χρήμα στην Ελλάδα και να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο υπό προϋποθέσεις

«Αυτό που λείπει σήμερα από τη χώρα είναι ο προγραμματισμός, πού θέλουμε να πάμε; Τι θέλουμε να κάνουμε;» Με αυτά τα λόγια απάντησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, στην ερώτηση του συντονιστή, Νίκου Γαργαλάκου, διευθυντή της «ΥΧ». Στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Η κτηνοτροφία έχει επιπλέον προβλήματα, όπως τις ζωονόσους. Αποδεικνύεται ότι η ανθεκτικότητα μπορεί να έρθει μέσω της κάθετης παραγωγής, από τη ζωοτροφή μέχρι το γάλα. Μία τέτοια κάθετη εκμετάλλευση έχει λιγότερες πιθανότητες να πληγεί από ζωονόσους. Αλλά λείπει η εμπιστοσύνη στα συνεργατικά σχήματα.

Η κτηνοτροφία μπορεί να φέρει χρήμα στην Ελλάδα, βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο. Τη στιγμή που η επάρκειά μας στο μοσχαρίσιο κρέας είναι λιγότερο από 20%.

Στην περιοχή μου, στην Καστοριά, έχουμε μεγάλο ζήτημα εσωτερικής μετανάστευσης. Μένουν ακαλλιέργητες εκτάσεις. Η ομάδα των κτηνοτρόφων του συνεταιρισμού χάνει μέλη και μειώνεται ο αριθμός των ζώων».

Για να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, τρία πράγματα πρέπει να γίνουν:

– «Σχέδιο πολιτικής

– Χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης

– Διατήρηση των επιδοτήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιδότηση από την ΚΑΠ αντιστοιχεί στο 37% του εισοδήματος του κτηνοτρόφου, αλλά από την κατάργηση του πρασινίσματος η επιδότηση μειώθηκε κατά 17%. Αυτό στο συνολικό εισόδημα μεταφράζεται σε μείον 6,5%.

Με αυτά τα δεδομένα  εξέλιξη στον κλάδο δεν θα είναι ευοίωνη».

Πριν από 1 μέρα

Γιώργος Κατσούλης-Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ: Για την ανάταξη της ελληνικής γεωργίας,  πρέπει να περάσουμε μέσα από καινούργια, ποιοτικά και αναβαθμισμένα συνεργατικά σχήματα

«Τα συνεργατικά σχήματα μπορούν να είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουν οι προοπτικές του αγρότη» είπε ο Γιώργος Κατσούλης, πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «οι συνεταιρισμοί είναι ένας βασικός μοχλός που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανατάξουμε την ελληνική γεωργία, να περάσουμε μέσα από καινούργια, ποιοτικά και αναβαθμισμένα συνεργατικά σχήματα». 

Πριν από 2 μέρες

Αλ. Αλεξάνδρου: Μετά τα θερμοκήπια η Πειραιώς θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον κλάδο της κτηνοτροφίας

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα οποία η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, παρουσίασε ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Πειραιώς.

«Η ενδυνάμωση του αγροτικού εισοδήματος μπορεί να έρθει με πολλαπλούς τρόπους, εκτός από τα δάνεια. Με αύξηση της υφιστάμενης δραστηριότητας, με επέκτασή της σε ένα άλλο αντικείμενο, αποφυγή ζημιάς, αποφυγή κινδύνων», επισήμανε αρχικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ποιες χρηματοδοτικές υπηρεσίες παρέχει η Πειραιώς:

– «Επενδυτικά δάνεια με διάρκεια 5-15 έτη, που αφορούν παραγωγούς, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις.

– Κεφάλαια κίνησης, δηλαδή ενίσχυση αναγκών σε ταμειακές ροές, για να συνεχίσει ο δικαιούχος να παράγει. Θέλουμε να παρέχουμε ένα μονιμότερο κεφάλαιο κίνησης π.χ. για 3 έτη. Ένα τέτοιο προϊόν είναι η «Αγροκίνηση».

– Χρηματοδότηση προγραμμάτων, για παράδειγμα πάνω από 2.000 επενδυτικά δάνεια έχουν εκδοθεί για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης.

– Πριν 2 χρόνια αποφασίσαμε να στοχεύσουμε στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Γι’ αυτόν τον λόγο ιδρύσαμε το Κέντρο Αριστείας Αγροδιατροφής. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2ο υπό σχεδιασμό μας έργο αφορά στον κλάδο της κτηνοτροφίας.

– Διευκόλυνση της έγκαιρης πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως 2,5 δισ. ετησίως.

– Συμβουλευτική και οικονομική καθοδήγηση, καθότι δεν θέλουμε να ξαναγεμίσει η Ελλάδα με κακά δάνεια.

– Για τα υφιστάμενα δάνεια 700 συνεταιρισμών και 20.000 αγροτών, που έχουν μεταβιβαστεί στην PQH, αναζητούμε βιώσιμη λύση με βάση τον νόμο 5184/2025 του ΥΠΑΑΤ.

– Χρηματοδότηση προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας με επιτόκιο 5,5%, μέσω μιας πιστωτικής κάρτας».

Πριν από 2 μέρες

Ο κ. Τσιφόρος παρουσίασε  σημαντικά στοιχεία της έρευνας που αφορά στις τελευταίες εξελίξεις παραγωγής και οικονομικών μεγεθών στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή γεωργία κατά το διάστημα της τελευταίας εξαετίας

Ενδεικτικά σύμφωνα με την έρευνα για ορισμένα προϊόντα της  εγχώριας παραγωγής παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τα εξής στοιχεία:

-στα δημητριακά η μεταβολή την περίοδο 2024 -23 είναι σχεδόν αρνητική σε όλα τα προϊόντα, με εξαίρεση τη βρώμη και τη σίκαλη. Στο ρύζι  η παραγωγή μειώθηκε κατά 11% το 2023 και κατά 34% το 2024.  

-στο  βαμβάκι το 2024 βλέπουμε μια αύξηση της τάξεως του 10,6% σε εκκοκκισμένο προϊόν.

-στα πρωτεϊνούχα φυτά έχουμε μια μικρή αύξηση στα ενεργειακά μια ακόμα μεγαλύτερη στον καπνό σαν ζαχαρότευτλα ήταν η έκπληξη εκεί είδαμε μια άνοδο στους 13.000 τόνους περίπου και “δεν το περιμέναμε να πω την αλήθεια και αυτό είναι ευχάριστο γιατί επιτέλους είχε σχεδόν καταρρεύσει” ειπε ο κ. Τσιφόρος.

– στα κηπευτικά το 2023 είχαμε μείωση 14,6 ενώ αντίστοιχη αύξηση έχουμε στα κηπευτικά το 2024 έχουμε λοιπόν μια βελτίωση σε όλες τις κατηγορίες έχουμε βελτιώσει αυτές και στα φρούτα και στα σταφύλια

-στο κρασί, αν και η παραγωγή των σταφυλιών ανέβηκε το 2024 και έφτασε περίπου στο επίπεδο που ήταν το 2022, στους 220.000 τόνους , η παραγωγή κρασιού δεν τα πήγε καλά παρουσίασε μια οριακή μεταβολή περίπου 1,4%

 -σημαντική άνοδο είχαμε στα ελαιοκομικά  προϊόντα και στις επιτραπέζιες ελιές και αυτό αποτυπώνεται στη συνέχεια στην αξία της φυτικής παραγωγής

-στο κρέας το 2024 έχουμε μεγάλη μείωση σε ορισμένα προϊόντα στην παραγωγή  (στο χοιρινό κρέας και στο βόειο κρέας η μειωση είναι 11%  και  9% αντίστοιχα  και στο αιγοπρόβειο στο 8%).

-αυτό που πήγε καλά ήταν το κρέας κοτόπουλου , παρουσιάζοντας  μια μικρή άνοδο συν 1,4% το 2024 γιατί και η τιμή του είναι πιο ελκυστική σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες προϊόντων.

Πριν από 2 μέρες

Ο Ν. Γαργαλάκος, Διευθυντής της εφημερίδας ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ συντονίζει το 3o πάνελ του Συνεδρίου

Πριν από 2 μέρες

Γιατί έχουν αποτύχει οι διακρατικές συμφωνίες μετάκλησης εργατών γης εξήγησε ο Βορίδης

Στη συνέντευξή του, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει ανάγκη για εργατικό δυναμικό, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από την εσωτερική αγορά. Ειδικά για τους εργάτες γης, αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από την εσωτερική αγορά.

Χρειαζόμαστε να φέρουμε ανθρώπους να δουλέψουν. Έχουμε κάνει δύο διακρατικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές. Η Αίγυπτος έχει δώσει έναν κατάλογο 5.000 ανθρώπων. Μόνο 173 άνθρωποι ήρθαν, δεν δούλεψε αυτό. Ο λόγος είναι ότι οι Έλληνες εργοδότες ήθελαν να έχουν έλεγχο στο ποιοι έρχονται. Ορίσαμε σημείο επαφής την ΕΘΕΑΣ, ώστε να γίνεται επιλογή προσώπων. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Με την υποστήριξη της ΕΘΕΑΣ θεωρώ ότι μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Υπάρχει, βέβαια, και η κανονική διαδικασία μετάκλησης εργατών γης».

Θέλοντας να εξηγήσει περαιτέρω για ποιο λόγο έχουν αποτύχει αυτές οι συμφωνίες ο κ. Βορίδης είπε: «Δεν θεωρώ ότι το μείζον είναι το ζήτημα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Θα κάνουμε κάτι για αυτό, αλλά δεν είναι το μείζον. Ανησυχώ, διότι έχουμε 12.000 αιτήσεις για μετακλήσεις που κάθονται και περιμένουν στο προξενείο της Ινδίας (σ.σ. αφορούν εργάτες από το Μπαγκλαντές) και 1.200 στην Αίγυπτο. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα στα προξενεία».

Στη συνέχεια είπε ότι «έχουν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις με την Ινδία για διακρατική συμφωνία, αλλά αν δεν λύσουμε τα προβλήματά μας, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

«Υπάρχουν σκέψεις για να γίνει πιο απλή η διαδικασία», κατέληξε ο κ. Βορίδης παραθέτοντας κάποιες επιλογές, αλλά χωρίς να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης.

Πριν από 2 μέρες

Βασ. Ζόραπας - Προϊστάμενος Τμ. Υδρολογίας, Διεύθυνση Υδατικών Πόρων και Γεωθερμίας, ΕΑΓΜΕ: Είμαστε από τις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση στην ΕΕ σε αρδευτικό νερό

«Είμαστε από τις χώρες με τον υψηλότερη κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την κατανάλωση του αρδευτικού νερού. 

Αυτό όμως δικαιολογείται και λόγω της γεωγραφικής θέσης δηλαδή ο ευρωπαϊκός Nότος προφανώς έχει μεγαλύτερες ανάγκες άρα είναι λογικό οι χώρες αυτές να έχουν και μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω του κλίματος και βέβαια η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών κάνει αναγκαίες μεγαλύτερες ποσότητες σε αρδευτικό νερό. Θεωρώ ότι παρόλα αυτά όμως η χώρα μας υστερεί στο θέμα των υποδομών» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο κ. Βασίλειος Ζόραπας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της λειψυδρίας ο κ. Ζόραπας τόνισε χαρακτηριστικά: “H λειψυδρία, όπως ακούμε άλλωστε παντού, μας απειλεί. Tα επόμενα  δύο – τρία χρόνια θα είναι πολύ κρίσιμα όσον αφορά τα υπόγεια νερά. Θα πρέπει όλοι μας είτε ως απλοί πολίτες είτε ως καλλιεργητές να χρησιμοποιήσουμε το νερό με σύνεση και ευαισθησία” 

Πριν από 2 μέρες

Δρ. Αθανάσιος Πότσης - Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ: Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

“Πρώτον είμαστε σε θέση σήμερα ως χώρα να υλοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και δεύτερον και σημαντικό είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Ο αγρότης μπορεί με τις νέες τεχνολογίες να ανοίγει μια εφαρμογή, να λαμβάνει πληροφορίες, να βλέπει σημαντικές μετρήσεις για την παραγωγή του” ανέφερε μεταξύ άλλων, κατά τη συζήτηση ο Δρ, Αθανάσιος Πότσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Πότσης πρόσθεσε: “Η Ελλάδα υλοποιεί αυτή τη στιγμή ένα πρόγραμμα επενδύσεων 200 εκατομμυρίων ευρώ όπου ανεβάζουμε τους δικούς μας μικροδορυφόρους, οι οποίοι κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Σε δύο χρόνια θα έχουμε το ελληνικό διαστημικό σύστημα το οποίο θα αποτελείται από 13 δορυφόρους, που θα είναι εξοπλισμένοι με υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν χαρτογράφηση, νύχτα και μέρα, με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Παράλληλα στη χώρα μας έχουμε 50 μικρομεσαίες εταιρείες και πάνω από 3.000 επιστήμονες και τεχνικούς οι οποίοι δουλεύουν στο κομμάτι της διαστημικής τεχνολογίας. Το θέμα είναι πώς μπορούμε σε όλη αυτή την υποδομή, σε όλη αυτή την τεχνολογία και σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχουμε κάνει, να κρατήσουμε Έλληνες επιστήμονες στη χώρα”.

Πριν από 2 μέρες

Υβ Μαντρ - Πρόεδρος του FARM EUROPE: «Το 2025 η Ευρώπη έχει ραντεβού με τον εαυτό της»

«Η ενίσχυση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ευρώπης προϋποθέτει τη διατροφική αυτάρκεια και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», είπε αρχικά στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος του FARM EUROPE, Υβ Μαντρ. Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα έως το 2050 πρέπει να στοχεύσουμε στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής κατά 25%. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ξεκάθαρες και συγκλίνουσες πολιτικές. Το επόμενο διάστημα, η Ευρ. Επιτροπή θα καταθέσει νομοθετικές προτάσεις για την ανθεκτικότητα των υδάτων, τη βιοοικονομία, τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μετά το ’27 και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Η γεωργία είναι η βάση για όλους τους άλλους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο πρέπει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια στη γεωργία 62 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Στο τέλος, ο κ. Μαντρ επέμεινε στη σημασία της υιοθέτησης εργαλείων «γεωργίας ακριβείας, όπου η Ελλάδα έχει ήδη το προβάδισμα, με την εγκατάσταση σταθμών συλλογής δεδομένων σε όλη τη χώρα, ένα επίτευγμα που πρέπει να εμπνεύσει και τα άλλα κράτη. Θεωρώ ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της γεωργίας σε διπλή κατεύθυνση τόσο περιβαλλοντικά όσο και από πλευράς κερδοφορίας των αγροτών».

Πριν από 2 μέρες

Α. Λυκουρέντζος - Πρόεδρος του ΕΛΓΑ: Σε δικαστική διένεξη έχει «μπλέξει» το έργο της ψηφιακής εκτίμησης των αγροτικών ζημιών

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μίλησε πρώτα για ένα γενικότερο ζήτημα που τον απασχολεί: «Στη χώρα μας δεν έχουμε ιδρύσει ακόμα τη διαδικασία, όπου θα συγκροτηθεί ένας θεσμικά οργανωμένος διάλογος για όλα τα σημαντικά ζητήματα. Έχουμε την ικανότητα να μιλάμε για τους ίδιους αριθμούς και τα ίδια προβλήματα, άρα περιττεύουν οι πολιτικές τοποθετήσεις. Είναι πίστη μου βαθιά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μη συζητάει και να καταλήγει σε συμπεράσματα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συναίνεσης. Είναι αναγκαίο αυτό να αποτελέσει κατάκτηση της πολιτικής σκηνής».

Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή, ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στο πώς θα ψηφιοποιηθεί το εκτιμητικό έργο των αγροτικών ζημιών από τον ΕΛΓΑ:

«Είκοσι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, το 2019, πήγα στο γραφείο του τότε Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να υπάρξει μία υποδομή για αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των ζημιών, με ακρίβεια και δικαιοσύνη. Έτσι, σχεδιάστηκε, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας ένα έργο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εξοπλίσει τον γεωπόνο-εκτιμητή με φορητό υπολογιστή, με τον οποίο ο εκτιμητής θα μπορεί να πάει επί τόπου και να φορτώσει με φωτογραφίες το σύστημα καταγράφοντας τις ζημιές και παράλληλα να προσφέρουμε στον αγρότη τη δυνατότητα να μπορέσει από το σπίτι του να υποβάλει δήλωση καλλιέργειας και δήλωση ζημιάς. Κυρίως, όμως, με αυτό το σύστημα ο ΕΛΓΑ θα σχηματίζει πολύ γρήγορα το μέγεθος και την έκταση των ζημιών».

«Σήμερα η καταγραφή των ζημιών και η έκδοση ενός πορίσματος μπορεί να πάρει από 6 έως 9 μήνες, γιατί μεσολαβεί η επίσκεψη, η καταχώριση του πορίσματος και ο επανέλεγχος. Άρα, αν έχουμε τη δυνατότητα καταγραφής στο πεδίο με ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα δεδομένα μπορούν να μεταδοθούν απευθείας και να γίνει πιο γρήγορα ο έλεγχος, για να προκύψει το πόρισμα. Γενικά θα μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο».

Σχετικά με το πότε θα είναι έτοιμο αυτό το νέο σύστημα, ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι υπάρχει μία δικαστική διαμάχη μεταξύ των εταιρειών που είχαν ενδιαφερθεί για το έργο, η οποία διαμάχη έχει διαρκέσει τρία χρόνια: «Στις 20 Μαΐου ήταν η τελευταία δικαστική διαδικασία, μια εξουθενωτική διαδικασία, που καθυστερεί την υλοποίηση του έργου. Ευελπιστούμε ότι θα είναι τελεσίδικη η απόφαση της δικαιοσύνης. Το έργο έχει προοπτική υλοποίησης 18 μηνών. Υπάρχει η πιθανότητα και για πιο γρήγορη υλοποίηση, ώστε να έχουμε στα χέρια μας αυτό το σημαντικό εργαλείο πιο σύντομα».

Πριν από 2 μέρες

Έλλη Τσιφόρου, Secretary General, COPA COGECA: Για τους ευρωπαίους αγρότες η ψηφιοποίηση είναι μια κορυφαία προτεραιότητα

“Καταρχάς να δηλώσω τη χαρά και τη συγκίνησή μου που είμαι παρούσα σήμερα σε αυτό το συνέδριο. Ένα συνέδριο  το οποίο καταρχάς αποτελεί θεσμό για τα δεδομένα του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα και όχι μόνο.  Γιατί πάντα έχει μια βεντάλια καλεσμένων από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα συνέδριο με το οποίο έχω συνδεθεί λόγω του προηγούμενου ρόλου μου πνευματικά, συναισθηματικά και θέλω να συγχαρώ τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και τους μετόχους της για αυτή τη σταθερή παρουσία κάθε χρόνο που μας δίνει σε όλους την ευκαιρία να συζητάμε και να προχωράμε στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το γεωργικό τομέα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση” είπε η κ. Έλλη Τσιφόρου, Secretary General των COPA COGECA στην αρχή της τοποθέτησής της και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: 

“Δηλώνω με σαφήνεια ότι για τους ευρωπαίους αγρότες είναι μια κορυφαία προτεραιότητα η ψηφιοποίηση. Για έναν πολύ απλό λόγο, γιατί εάν θέλουμε να πετύχουμε το κρίσιμο στοίχημα της βιωσιμότητας στη διπλή του διάσταση, την οικονομική και την περιβαλλοντική -κλιματική,  αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον αγρότη ταυτόχρονα να μειώσει τα κόστη της παραγωγής, να είναι πιο κερδοφόρος να είναι παραγωγικός, αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Μας έδειξε ο Γιάννης Μαυρουδής τη συμβολή της ψηφιοποίησης στη διαχείριση κινδύνων αλλά και πως μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πώς κανείς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το σύνθετο πλέγμα προκλήσεων, αν δεν έχει εργαλεία. Ένα κορυφαίο εργαλείο είναι η ψηφιοποίηση. Άρα αυτός είναι ένας στόχος τον οποίο η COPA COGECA εδώ και αρκετά χρόνια έχει στη βεντάλια των θέσεων που προωθεί ενώπιον των κοινοτικών οργάνων.  

 

Πριν από 2 μέρες

Ι. Μαυρουδής: Στη φάση της ολοκλήρωσης ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα

Στο πόντιουμ ανέβηκε ο managing director της NEUROPUBLIC Α.Ε., Ιωάννης Μαυρουδής, ο οποίος παρουσίασε το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, αναφερόμενος στο «τι είναι αυτό το έργο, τι θα δώσει στους παραγωγούς και τι εργαλεία έχει».

Εισαγωγικά, ο κ. Μαυρουδής είπε ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει δημιουργήσει μια κρατική υποδομή συλλογής δεδομένων από τον αγρό, η οποία συνδυάζεται με τηλεμετρικούς σταθμούς, με σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, με δορυφορικές εικόνες από όλες τις δυνατές πηγές.

Αυτή τη στιγμή, το έργο βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του και θα είναι το πιο σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων μετεωρολογικών παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα οραματικό έργο, λοιπόν, με προϋπολογισμό της τάξεως των 27 εκατομμυρίων περίπου, με μια προαίρεση επέκτασης του αντικειμένου, η οποία αναμένουμε στο επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί. Το έργο υλοποιείται με πολύ μεγάλη περηφάνια από την εταιρεία μας, τη NEUROPUBLIC, σε συνδυασμό με τον OTE και με την εταιρεία ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ. Κύριος φορέας του έργου και φορέας λειτουργίας είναι το ΥΠΑΑΤ».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρουδής ανέπτυξε τι περιλαμβάνει το έργο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα: «Έχουμε 3.000 τηλεμετρικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, μοιρασμένους κατά περιφέρεια, 50 σταθμούς συλλογής δεδομένων επαυξημένης ακρίβειας, οι οποίοι έχουν μπει στα πειραματικά αγροτεμάχια, 50 UΑV (drone), τα οποία πετάνε πάνω από τα πιλοτικά αγροτεμάχια και συλλέγουν δεδομένα των αγροτεμαχίων, με σκοπό να φτιαχτούν οι αλγόριθμοι των συμβουλών και φτιάχνουν κάποια ψηφιακά υπόβαθρα εδάφους. Επίσης, αξιοποιούμε δορυφορικά δεδομένα τα οποία είτε προέρχονται από ανοιχτές πηγές είτε από τους δορυφόρους Sentinel 1 και Sentinel 2, με δορυφορικές εικόνες υψηλότερης ευκρίνειας, που σημαίνει ότι κατεβαίνουμε σε ένα επίπεδο της τάξης του ενός μέτρου από το χωράφι, ώστε να βλέπουμε ακριβώς πώς προχωράει η καλλιεργητική δραστηριότητα και να φτιάχνονται διάφοροι δείκτες βλάστησης, ώστε το σύστημα να προειδοποιεί τον παραγωγό πότε πρέπει και τι πρέπει να κάνει στο χωράφι».

«Αυτά τα δεδομένα είναι πάρα πολύ κρίσιμα καθώς πάνω σε αυτά θα αναπτυχθούν οι αλγόριθμοι συμβουλής άρδευσης λίπανσης και φυτοπροστασίας και αυτό όλο γίνεται πάνω σε 21 καλλιέργειες, τις κυριότερες και πιο εξαγωγικές, με τη μεγαλύτερη δηλαδή οικονομική αξία. Όλα φιλοξενούνται, βέβαια, στο κυβερνητικό νέφος (cloud), το οποίο είναι ασφαλές και δίνει τη δυνατότητα να δίνονται ελεύθερα στους παραγωγούς, ελεύθερα στα διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους ερευνητικούς φορείς, στους δημόσιους οργανισμούς, οι οποίοι εποπτεύονται από το ΥΠΑΑΤ και κυρίως στο ΥΠΑΑΤ».

Πριν από 2 μέρες

Ξεκίνησε το πάνελ με θέμα: Η ΚΑΠ Σήμερα και αύριο: Προκλήσεις και ευκαιρίες

Στο πάνελ συμμετέχουν ο Θεοφάνης Παπάς, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, ο Παύλος Γερουλάνος , Βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και ο Βασίλης Κόκκαλης, Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζωντανά τώρα στο 11ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Θεοφάνης Παππάς: Η διατήρηση της ΚΑΠ έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα της υπαίθρου

«Σίγουρα η δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου μπορεί να προσφέρει ευελιξία και ταχύτερη ανταπόκριση σε κρίσεις», τόνισε εισαγωγικά ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεοφάνης Παπάς, προσθέτοντας: «Από την άλλη όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι η ΚΑΠ έχει μοναδικό κοινωνικό κι εδαφικό χαρακτήρα. Κι έχει συγκεκριμένους στόχους εκ των οποίων ο σημαντικότερος είναι η βιωσιμότητα της υπαίθρου. Κι αυτό έχει να κάνει με το πρόβλημα της απογραφής», επισημαίνοντας ότι η ύπαιθρος ενισχύεται με περισσότερο πληθυσμό και με τη δημιουργία οικογενειών.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «σε κανέναν βαθμό δεν πρέπει οι προϋπολογισμοί της ΚΑΠ να μειωθούν».

Παύλος Γερουλάνος: Η Ευρώπη ουσιαστικά έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται πάρα πολύ διαφορετικά από την Ευρώπη που φτιάξαμε

Αν θέλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ευρώπη ουσιαστικά έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται πάρα πολύ διαφορετικά από την Ευρώπη που φτιάξαμε.

Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς  είναι όπως λέει  ότι θέλει να επενδύσει με πάθος στην άμυνα και στην ασφάλεια. Αυτή είναι  η βασική της στρατηγική στόχευση. 

Για να μπορέσει να το κάνει προσπαθεί να βρει ένα διαφορετικό τρόπο διαμερισμού των κεφαλαίων που έχει στη διάθεσή της . Μέσα σε αυτό λοιπόν αποεπενδύει σε πράγματα τα οποία δυναμώνουν το κοινωνικό κράτος .

Έχουμε μια τάση της Ευρώπης να στηρίζει το Βορρά απέναντι στο Νότο διότι αν δείτε μια χαρά ξέρει η Ευρώπη να υποστηρίζει βιομηχανίες οι οποίες βρίσκονται στο βορρά, όταν όμως μιλάμε για μια οικονομική δραστηριότητα που είναι απαραίτητη για τον νότο εκεί κάνουμε εκπτώσεις άρα θα υπερασπιστούμε το αυτοκίνητο το γερμανικό αλλά όταν θα έρθει η ώρα να υπερασπιστούμε τον Ελληνα αγρότη τότε  στις εισαγωγές για παράδειγμα  που γίνονται, κανείς δεν ρωτάει αν χρησιμοποιούνται τα φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην Ευρώπη. 

Βασίλης Κόκκαλης: Η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της

Με τη σειρά του, απαντώντας στην ερώτηση του συντονιστή, ο βουλευτής Λάρισα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης, είπε: «Αλλάζουν πολλά στον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο. Όσον αφορά την πρόθεση της Επιτροπής για ενοποίηση της ΚΑΠ, θα πω ότι η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της. Τι θα κάνουν τα κράτη-μέλη; Θα καταργήσουν ή θα περιορίσουν τον πυλώνα 2, που περιλαμβάνει τα επενδυτικά και τα αναπτυξιακά μέτρα. Τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών. Και θα απομείνει μόνο ο γνωστός σε όλους πυλώνας 1. Συνολικά πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη μοντέλο».

Και στη συνέχεια πρότεινε ξεχωριστό μέτρο στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα συνεργατικά σχήματα, ειδικά για την Ελλάδα, όπως επίσης τόνισε: «οφείλουμε να στηρίξουμε τους νέους αγρότες. Είναι τραγικό το γεγονός ότι δεν είχε ενδιαφέρον το μέτρο των νέων γεωργών».

Πριν από 2 μέρες

Lennart Nilsson, Πρόεδρος COGECA και μέλος ΔΣ του Lantbrukarnas Riksforbund: Μπορούμε να συμβάλουμε σε μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική γεωργία

Oι συνεταιρισμοί μας είναι ένας πολύ ουσιαστικός φορέας, μας ενδυναμώνει ως αγρότες για να έχουμε ισχυρή θέση στην αγορά, στην αγροδιατροφική αλυσίδα. 

Μπορούμε να συμβάλουμε σε μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική γεωργία. 

Άκουσα από τον Επίτροπο να μιλά για την ενδυνάμωση των αγροτών χαίρομαι πάρα πολύ που επίσης ανέφερε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι συνεταιρισμοί. Ενισχύουν τους αγρότες στην αλυσίδα αξιών και βοηθούν στη δημιουργία βιώσιμης και ανθεκτικής κοινωνίας.  Εργαζόμαστε από κοινού για τους κοινούς βιώσιμους στόχους μας και υπό αυτή την έννοια στην COGECA πραγματικά εκτιμούμε ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα μέλη σας και την αποστολή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Είναι πραγματικά εξαιρετικό παράδειγμα μιας καινοτόμου και πρωτοποριακής συμμαχίας, που έχει ως στόχο να προασπίσει τα συμφέροντα των αγροτών και των συνεταιρισμών και σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό. 

Πριν από 2 μέρες

Ρόζα Γαργαλάκου: Η επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας περνά μέσα από την ψηφιοποίηση

Με λόγια που κατέγραψαν την πορεία της ελληνικής γεωργίας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και με ένα σαφές όραμα για το μέλλον, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, κα Ρόζα Γαργαλάκου, άνοιξε το 11ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Μιλώντας ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων, βουλευτών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και ανθρώπων του αγροδιατροφικού τομέα, η κα Γαργαλάκου υπογράμμισε πως «η επόμενη μέρα δεν περιμένει» και πως η τεχνολογία δεν αποτελεί πλέον απλό εργαλείο αλλά τον ίδιο τον πυρήνα της αγροτικής δραστηριότητας.

Από το όραμα στην πράξη

Ανατρέχοντας στις απαρχές της προσπάθειας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας, η επικεφαλής της NEUROPUBLIC σημείωσε ότι ο πρώτος «σπόρος» της ευφυούς γεωργίας μπήκε το 2012 και απέδωσε καρπούς μέσα από συνεχή έρευνα και τολμηρές καινοτομίες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εξέλιξη του GAIA Sense, της πλατφόρμας ευφυούς γεωργίας, που σήμερα μετρά πάνω από 100.000 χρήστες, προσφέροντας εργαλεία που μειώνουν το κόστος, αυξάνουν τις αποδόσεις και ενισχύουν τη λήψη αποφάσεων.

Κομβικές τεχνολογικές εξελίξεις

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξέλιξη των μετεωρολογικών και γεωργικών σταθμών της GAIA. Από το 2015 μέχρι σήμερα, η NEUROPUBLIC έχει διανύσει τρεις γενιές τεχνολογίας και ετοιμάζεται πλέον για την τέταρτη γενιά σταθμών μέχρι το 2026. Οι νέοι σταθμοί θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι, με ασύρματους αισθητήρες και δυνατότητα τηλεχειρισμού της άρδευσης, απλουστεύοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στην τεχνογνωσία.

Εθνικά έργα και κοινωνική ευθύνη

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε η κα Γαργαλάκου στο εμβληματικό έργο “Γεωργία με Ευφυία”, το οποίο εξελίσσεται στην Ελλάδα και αποτελεί την πρώτη τόσο ευρείας κλίμακας προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη. «Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που έδωσε απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: ποιοι θα ωφεληθούν από την ψηφιοποίηση;» ανέφερε με έμφαση.

Η εγκατάσταση των απαραίτητων υποδομών σε πανελλαδικό επίπεδο και η αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται, αποτελούν, όπως είπε, το θεμέλιο μιας βιώσιμης γεωργίας με επιστημονική τεκμηρίωση και πραγματική προστιθέμενη αξία για όλους τους εμπλεκόμενους – από τον παραγωγό έως τον κρατικό μηχανισμό.

Προτάσεις για το μέλλον

Ωστόσο, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της NEUROPUBLIC δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η πρόκληση της αξιοποίησης των δεδομένων απαιτεί σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και νέο μοντέλο λειτουργίας. Η ευελιξία, η ταχύτητα και η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι, σύμφωνα με την ίδια, αναγκαίες τομές για να μην χαθεί το «τρένο» της νέας εποχής.

Ψηφιακή μετάβαση: Όχι μόνο πρόκληση, αλλά υπέρβαση

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Γαργαλάκου τόνισε πως η ψηφιοποίηση είναι μια συνολική κοινωνική και οικονομική μετάβαση, όχι απλώς μια τεχνολογική πρόκληση. «Η πραγματικότητα δεν απαιτεί απλώς μετάβαση, αλλά υπέρβαση από όλους μας», υπογράμμισε, καλώντας όλους τους παριστάμενους να υπηρετήσουν με συνέπεια το κοινό όραμα: μια γεωργία με καινοτομία, αξία και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πριν από 2 μέρες

Στο βήμα βρίσκεται ο Επίτιμος Ομιλητής του Συνεδρίου κος Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η κυβέρνηση νομίζω είναι γνωστό σε όλους έχει θεσμοθετήσει  φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για όσους επιλέγουν να συνεργάζονται και ειδικότερα για τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών, τα συμβολαιακά σχήματα. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις έδωσε σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τη συμμετοχή αγροτών σε συνεργατικά σχήματα αλλά βεβαίως και με κυριότερο στόχο τη μείωση της φορολογίας στο 50% για όσους συμμετέχουν σε αυτά. 

Θα στηρίζουμε όχι μόνο γιατί ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη του αγρότη αλλά γιατί δημιουργούν οικονομίες κλίμακος, διασφαλίζουν την ποιότητα και την ιχνηλασιμότητα και κυρίως έχουν ανθεκτικότητα στις κρίσεις. Χρειάζεται να περάσουμε στο μοντέλο της καλλιέργειας που έχει στόχο την ανθεκτικότητα στις νέες συνθήκες και την ανάπτυξη. 

Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας,  μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: 

“Στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που πρέπει να γίνουν μεγάλες τομές και στιγμές που οι τομές αυτές πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια.  Σήμερα έχουμε και τις δύο ευκαιρίες μπροστά μας.

Έχουμε επιλέξει να τις αξιοποιήσουμε δεν μιλάμε για ένα μέλλον θεωρητικό, μιλάμε για ένα μέλλον που χτίζεται βήμα – βήμα με ευθύνη, με σχέδιο, με σεβασμό στους ανθρώπους που παράγουν.

Η γεωργία της επόμενης μέρας δεν θα είναι αποτέλεσμα της τύχης θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής και για πρώτη φορά η πολιτική αυτή υλοποιείται με διάρκεια, λογοδοσία και όραμα.

Για πρώτη φορά η πολιτική αυτή έρχεται να συναντηθεί με μια πραγματική ανάγκη, που δημιουργεί η σύγχρονη ουσιαστικά πραγματικότητα στον πρωτογενή τομέα αλλά και επιβάλλει σε όλους εμάς να προωθήσουμε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, για να καταστήσουμε τον ελληνικό πρωτογενή τομέα ανθεκτικό αλλά και βιώσιμο. Αυτό είναι σήμερα το μεγάλο στοίχημα.

Πριν από 2 μέρες

Τη σκυτάλη παίρνει ο Χρήστος Τσιχήτας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΣΘ, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων, Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Βαμβακιού COPA COGECA

Σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη και ως οικοδεσπότης στο 11ο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετέχοντας και στο διοικητικό συμβούλιο αλλά και συμμετέχοντας ως ένωση αγροτικών συνεταιρισμών στο σχήμα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Από την αρχή και ως μέτοχοι, συνεργαζόμενοι μαζί της όλα αυτά τα χρόνια. 

 Η γεωργία στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη ταλανίζεται από πολλά προβλήματα. Σήμερα εδώ συζητούνται όλα αυτά και η παρουσία των υπουργών, της πολιτικής ηγεσίας αλλά και όλων των τεχνοκρατών και των επιστημόνων που είναι εδώ θεωρώ ότι η γνώμη τους και η άποψή τους θα είναι σημαντική.

Πριν από 2 μέρες

Η Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, Περιφερειάρχης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει αυτή τη στιγμή χαιρετισμούς

Tο φετινό 11o συνέδριο διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η βιωσιμότητα δεν αποτελεί πλέον μια θεωρητική έννοια αλλά επιτακτική ανάγκη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η συνεργασία και η καινοτομία δύο έννοιες που βρίσκονται στον πυρήνα της φετινής θεματολογίας είναι και τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανθεκτικό ανταγωνιστικό και εξωστρεφές.

Στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό και την καινοτομία αποτελεί τον βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας πολιτικής, είναι θα έλεγα η καρδιά της οικονομίας μας η περιφέρειά μας είναι η πρώτη πανελλαδικά στην αγροτική παραγωγή όπως και οι εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων διαθέτουμε ένα από τα πλουσιότερα καλάθι αγροτικών προϊόντων τηςχώρας με την αγροτική οικονομία να συμβάλλει σταθερά σε ποσοστό άνω του 25% στο τοπικό ΑΕΠ με καινοτόμους θεσμούς που έχουμε καθιερώσει όπως η αγροδιατροφική σύμπραξη το καλάθι αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και η μακεδονική κουζίνα. Αναδεικνύουμε την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων που παράγονται στη μακεδονική γη και συνδέουμε τον αγροδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό επιτυγχάνοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για αγρότες παραγωγούς τοπικές επιχειρήσεις και συνολικά βέβαια για την τοπική κοινωνία.  Εργαζόμαστε με συνέπεια για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο εθνικό η ευρωπαϊκό επενδύοντας συστηματικά στη στήριξη του αγροτικού κόσμου με στοχευμένες παρεμβάσεις που εστιάζουν στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής και στην υποστήριξη της καινοτομίας .

Πριν από 2 μέρες

Τώρα στο βήμα του Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος

Η  ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ενδεχομένως το σημαντικότερο εργαλείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να σταματήσει η αστικοποίηση που παρατηρείται στη χώρα μας. Κινδυνεύουμε τις επόμενες δεκαετίες να γίνουμε μια χώρα όλοι θα μένουμε στις πόλεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη στην Πάτρα, στη Λάρισα και θα έχουμε το 95% της έκτασης της χώρας αραιοκατοικημένη και  ερημωμένη. ‘Αρα λοιπόν ισχυρή γεωργία είναι ένα πραγματικό ουσιαστικό μέτρο για να μείνει ο κόσμος στα χωριά του, να δραστηριοποιηθεί εκεί και να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να τονωθεί ξανά η ύπαιθρο.

Μίλησε και ο Επίτροπος Γεωργίας για την πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα στη γεωργία, η εξέλιξη της τεχνολογίας την έχει επηρεάσει πάρα πολύ. Συζητάμε για  έξυπνες καλλιέργειες όταν συζητάμε ουσιαστικά για την εισαγωγή της τεχνολογίας στην καθημερινότητα της γεωργικής παραγωγής. Συζητάμε για ανάκτηση και απόκτηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο είτε από τις γεωργικές καλλιέργειες είτε από κτηνοτροφικές μονάδες. Έχουμε ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και η Ελλάδα είναι κατεξοχήν χώρα η οποία μπορεί να συνδυάσει και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Υπάρχουν εταιρείες και σχήματα τα οποία επεξεργάζονται αυτές τις τεχνολογίες, οι οποίες  είναι πρωτοπόρες στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και στην παροχή λύσεων στους αγρότες . 

Πριν από 2 μέρες

Christophe Hansen: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση της καινοτομίας στη γεωργική παραγωγή

Στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης της καινοτομίας στην γεωργική παραγωγή αναφέρθηκε στο μήνυμά του, ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Ευρωπαϊκής Ένωσης Christophe Hansen. Επιπλέον ανέφερε: «Όλοι συμφωνούμε ότι δεν θέλουμε οι αγρότες μας να πωλούν προϊόντα κάτω του κόστους παραγωγής. Δίκαιη αμοιβή για δίκαιη εργασία.

Η δημόσια εισοδηματική στήριξη παραμένει επίσης σωτήρια για πολλούς αγρότες Αυτό θα συνεχιστεί και με τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική με πιο στοχευμένο τρόπο. Θέλουμε όμως να ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων, όπως η βιοοικονομία ως συμπληρωματική πηγή εισοδήματος. Το όραμα έχει επίσης φέρει ξανά στο προσκήνιο τη σημασία και την αξία των αγροτών μας και των ποιοτικών τροφίμων που παράγουν.

Οι Έλληνες αγρότες, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερο δραστήριοι στην προώθηση ων προϊόντων τους. Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 208 τρόφιμα, κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά με ΠΟΠ, ΠΓΕ και η φέτα σας και το ελληνικό ελαιόλαδο εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς πρέπει να εξετάσουμε το άνοιγμα περισσότερων αγορών. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε το άνοιγμα περισσότερων αγορών για όλους τους ευρωπαίους παραγωγούς. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργάζεται ενεργά η επιτροπή. Τέλος, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην πρόταση απλούστευσης που παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποτελεί άμεση απάντηση στο αίτημα των αγροτών για λιγότερη γραφειοκρατία.

Μια πιο ελαφριά και ευέλικτη πολιτική είναι απαραίτητη. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το βάρος των κανονισμών επιτρέποντας στους αγρότες να επικεντρωθούν στην παραγωγή τροφίμων. Θα παρουσιάσω άλλη μια πρόταση αργότερα μέσα στο έτος για άλλους τομείς πολιτικής. Κλείνοντας, εύχομαι να έχετε ενδιαφέρουσες και εμπνευσμένες συζητήσεις και διαλόγους και σας διαβεβαιώνω ότι οι υπηρεσίες μου και εγώ παραμένουμε ανοιχτοί σε ιδέες και πρωτοβουλίες που μπορεί να προκύψουν από αυτό το Συνέδριο».

Πριν από 2 μέρες

To συντονισμού του Συνεδρίου κάνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λυκουρέντζος

Πριν από 2 μέρες

Ο Αναστάσιος Τρυπιτσίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου

Αναστάσιος Τρυπιτσίδης: Ένα ζωντανό παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα

Πάνω από δέκα χρόνια μετά την έναρξή του, το εγχείρημα συνεργασίας μεταξύ αγροτών, συνεταιρισμών, επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων αποδεικνύεται όχι μόνο επιτυχημένο, αλλά και διαχρονικά καινοτόμο. Μέσα από το δίκτυό μας συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 100 εταίρους, παρέχοντας υπηρεσίες και υποστήριξη σε χιλιάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν:

  • Η πλατφόρμα υποβοήθησης δηλώσεων παραγωγών με ψηφιακά εργαλεία για έγκυρη και αξιόπιστη υποβολή.
  • Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις παρεμβάσεις της νέας ΚΑΠ, τη στήριξη των ομάδων παραγωγών και την αγροτική ανάπτυξη.

Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά, εθνικά και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας, με ένα έργο-ορόσημο που, αν υλοποιηθεί με όρους ανοιχτών δεδομένων και σύγχρονης διακυβέρνησης, μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, να μειώσει το κόστος και τη γραφειοκρατία, και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον αγροτεχνολογικό τομέα.

Στο φετινό συνέδριο παρουσιάζουμε:

  • Επικαιροποιημένα οικονομικά δεδομένα του αγροδιατροφικού τομέα.
  • Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης του ΑΠΘ για τη θεσμική πορεία της ΚΑΠ στην Ελλάδα.
  • Θεματικές ενότητες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας ΚΑΠ, τις νέες τεχνολογίες, την εργασία στη γεωργία, και την αγροτική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, και αποδεικνύουμε ότι μπορεί να διαμορφώσει μια σύγχρονη, αποτελεσματική και ανθεκτική γεωργική πολιτική, με επίκεντρο τον παραγωγό.

Πριν από 2 μέρες

Δήλωση του ΥπΑΑΤ Κ. Τσιάρα στον διευθυντή της ΥΧ Ν. Γαργαλάκου

Πριν από 2 μέρες

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου

Πριν από 2 μέρες

Ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Το 11ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επιχειρεί να φωτίσει τις διαφορετικές όψεις και πλευρές της ΚΑΠ υπό το πρίσμα των θετικών προκλήσεων της συνέργειας μεταξύ των παραγόντων της αγροτικής οικονομίας και της τεχνολογίας.

Με κεντρικό θέμα τη σύζευξη της τεχνολογίας με την ελληνική αγροτική παραγωγή και επίκεντρο τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ξεκίνησε σήμερα, 22 Μαΐου, στο Porto Palace Hotel (Grand Pietra Hall) στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργανώνει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Στο ετήσιο συνέδριό της εταιρείας, που έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, παρευρίσκονται θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτικοί, επιστήμονες και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα, σηματοδοτώντας την εκκίνηση ενός διήμερου γόνιμου διαλόγου για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού πρωτογενούς τομέα.

Το 11ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επιχειρεί να φωτίσει τις διαφορετικές όψεις και πλευρές της ΚΑΠ, υπό το πρίσμα των θετικών προκλήσεων της συνέργειας μεταξύ των παραγόντων της αγροτικής οικονομίας και της τεχνολογίας. Το Συνέδριο θα αναδείξει τον ρόλο των αγροτικών συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των γεωργικών συμβούλων στην αξιοποίηση της καινοτομίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα καθώς και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή η συνεργασία στην προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης των Ελλήνων γεωργών.  

Το 11ο Gaia CONGRESS διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος COOPinCAP το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2024-2025 και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI), ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Προκειμένου να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και να δηλώσετε συμμετοχή, επισκεφθείτε την ψηφιακή πλατφόρμα του Συνεδρίου πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://www.eventora.com/el/Events/11th-panellinio-synedrio-gaia/

Δείτε ΕΔΩ το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: