Άνοιγμα ΕΣΥΦ σε επιχειρήσεις βιολογικών προστατευτικών, στην τελική ευθεία η διαχείριση των κενών συσκευασιών

Τη διεύρυνση του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) ώστε να συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προανήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Βάσος Ευθυμιάδης στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park της Αθήνας.

Ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε ότι εξελίξεις πάνω στο θέμα θα υπάρξουν μέσα στο επόμενο δίμηνο ενώ, σύμφωνα με πηγές του Συνδέσμου, εξετάζονται και αλλαγές στο καταστατικό του το οποίο πάντως ήδη δεν είναι απαγορευτικό στην «στέγαση» των εν λόγω επιχειρήσεων. Εκεί που, όπως οι ίδιες πηγές σημειώνουν, υπάρχουν αρκετά ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι στη διαδικασία των εγκρίσεων και στο γενικότερο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα βιολογικής προέλευσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διεύρυνση του ΕΣΥΦ υπαγορεύεται, τρόπον τινά, από τη στροφή της ευρωπαϊκής γεωργίας προς μια νέα και συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως περιέγραψε νωρίτερα στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ευθυμιάδης. «Πηγαίνουμε προς μια γεωργία πολύ πιο στοχευμένη, η οποία προσπαθεί να παράγει χρησιμοποιώντας λιγότερες εισροές και περισσότερη τεχνολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά σημπληρώνοντας ότι «ευρύτερα σαν κλάδος των εισροών, όχι μόνο των φυτοπροστατευτικών, είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε κι εμείς προς αυτή την κατεύθυνση». «Πιστεύω ότι θα το κάνουμε, ιδίως αν μας βοηθήσει και η πολιτεία με τα Εθνικά Σχέδια ώστε η περίοδος προσαρμογής να είναι σχετικά ήπια και να έχει σχέση με την πραγματικότητα- καθώς,  συχνά σε επίπεδο ΕΕ ,το πρόβλημα είναι τα οριζόντια μέτρα που πρέπει να ισχύουν για όλους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ.

Eξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για το μέλλον του κλάδου και της ελληνικής γεωργίας γενικότερα καθώς, όπως ανέφερε, «βλέπω πολλή όρεξη, νέες ιδέες, πολλές καινούργιες τεχνολογίες και πολύ περισσότερο νέο κόσμο στα χωράφια απ’ ότι παλιά». Σημείωσε δε ότι, η χρονιά που έφυγε, με τις ραγδαίες γεωστρατηγικές εξελίξεις, ανέδειξε για άλλη μια φορά τη στρατηγική σημασία της γεωργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο ως οικονομικό μέγεθος, αλλά ως εχέγγυο της επισιτιστικής επάρκειας.

Πιάνει δουλειά μέσα στο 2023 η Κύκλος

Εξάλλου, στην τελική ευθεία μπαίνει και το ζήτημα διαχείρισης των αποβλήτων και, ειδικότερα, των κενών συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ, «βρισκόμαστε στο τέλος σχεδόν της δημιουργίας της Κύκλος», της εταιρείας δηλαδή που θα αναλάβει να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ. «Πρόκειται για μια υποχρέωση στην εκπλήρωση της οποίας έχουμε ήδη καθυστερήσει, όχι όμως με δική μας υπαιτιότητα καθώς σαν κλάδος είμαστε έτοιμοι εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια», επισήμανε. Διευκρίνισε ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις σε επίπεδο κοινών υπουργικών αποφάσεων ωστόσο εκτίμησε ότι «πλέον βλέπουμε με πολύ μεγάλη ευκρίνεια το τέλος του δρόμου και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν αρθεί και τα τελευταία νομοθετικά κωλύματα ώστε εντός του 2023 η Κύκλος να ξεκινήσει τη λειτουργία της».

Το παρόν στην εκδήλωση της Τρίτης που πραγματοποιήθηκε για την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών ενόψει των εορτών αλλά και εκτιμήσεων για τη χρονιά που έρχεται έδωσαν εκπρόσωποι απ’ όλους τους κλάδους των εισροών ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση του ΕΣΥΦ.