Άνοιξαν οι εξαγωγές βόειου κρέατος στην Κορέα μετά από 20 χρόνια

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, η Νότια Κορέα ήρε τους περιορισμούς των εισαγωγών βόειου κρέατος από ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραγωγοί από τη Δανία και την Ολλανδία είναι οι πρώτοι που μπορούν να αρχίσουν ξανά τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με την επίτροπο Εμπορίου, Σ. Μάλστρομ, «το εμπόριο δεν αφορά μόνο τις εμπορικές συμφωνίες. Μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, οι Ολλανδοί και οι Δανοί κτηνοτρόφοι κερδίζουν μια νέα αγορά για να πουλήσουν το βόειο κρέας τους. Για άλλη μια φορά, η ΕΕ ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προσδοκίες του γεωργικού μας τομέα».

Ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Β. Αντριουκάιτις, καλωσόρισε τη συμφωνία αυτή, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι εμπορικοί εταίροι αναγνωρίζουν την ποιότητα του βόειου κρέατος της ΕΕ. Η πρόσβαση σε αυτήν τη σημαντική αγορά είναι εξαιρετική είδηση για τους παραγωγούς της ΕΕ».

Ο επίτροπος Γεωργίας, Φ. Χόγκαν, είπε ότι «αυτή είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη και μια σημαντική δήλωση εμπιστοσύνης των αρχών της Νότιας Κορέας για την ασφάλεια και την ποιότητα του ευρωπαϊκού βοδινού κρέατος.

Μετά την επιβεβαίωση της πρόσβασης των δανεζικών και ολλανδικών επιχειρήσεων, ελπίζω ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν οι φορείς εκμετάλλευσης άλλων κρατών-μελών της ΕΕ εγκριθούν για εξαγωγή σε αυτήν τη σημαντική και πολύτιμη αγορά. Η εξασφάλιση της πρόσβασης και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν στις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την Κορέα».

Το άνοιγμα της κορεατικής αγοράς κατέστη δυνατό χάρη στις συνεχείς προσπάθειες που ανέλαβαν από κοινού η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η άρση των εμπορικών περιορισμών που επιβλήθηκαν το 2001 με αφορμή την εκδήλωση σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ) αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στο σύστημα ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων και της υγείας των ζώων.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις κορεατικές αρχές για να εξασφαλίσει πρόσβαση στην αγορά για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που εξακολουθούν να αναμένουν την έγκριση των εξαγωγών τους.