Τον «ανώτατο κόφτη» στις άμεσες ενισχύσεις της ΕΕ υπερασπίζεται η Γαλλία

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Η Γαλλία επιθυμεί να χρηματοδοτήσει έναν περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, περιορίζοντας την εισοδηματική της στήριξη στους αγρότες, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός υπάλληλος. Για την επόμενη αγροτική πολιτική της ΕΕ, η Γαλλία επιθυμεί να επιβάλει ένα ανώτατο όριο στο ποσό των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε ένα μόνο αγρόκτημα, σύμφωνα με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Amelie de Montchalin.

«Θέλουμε να θέσουμε ένα ανώτατο όριο, έτσι ώστε πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως να θεωρούμε ότι ο αγρότης δεν χρειάζεται πλέον την αλληλεγγύη της ΚΑΠ», δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Αντίθετα, πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες, εφόσον τους ζητήσουμε να αλλάξουν τις γεωργικές τους πρακτικές, χρησιμοποιώντας λιγότερα φυτοφάρμακα και διαφοροποιώντας την παραγωγή τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κλιματολογικούς κινδύνους», υποστήριξε η υπουργός.

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η φιλοδοξία, η Γαλλίδα υπουργός υπεραμύνθηκε της διατήρησης του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΚΑΠ. «Είναι απαραίτητη η μεταμόρφωση της γεωργίας, αλλά οι αγρότες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς οικονομική στήριξη», επέμεινε. «Θα θέλαμε το 40% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ να είναι διαθέσιμο για τον μετασχηματισμό της γεωργίας, ιδιαίτερα σε σχέση με το περιβάλλον», πρόσθεσε η Γαλλίδα πολιτικός.

Μέτρο που προβλέπεται από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να εισαχθεί το όριο των 100.000 ευρώ για τις άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο των συνολικών σχεδίων μεταρρύθμισης της ΚΑΠ που υποβλήθηκαν τον Μάιο του 2018. Με το μέτρο, η Κομισιόν επιδιώκει να πραγματοποιήσει μια δικαιότερη κατανομή των γεωργικών επιδοτήσεων στην Ένωση.

Προβλέπονται, επίσης, πιο σταδιακές περικοπές για ενισχύσεις κάτω από το ποσό αυτό: οι δόσεις της στήριξης εισοδήματος μεταξύ 60.000 και 75.000 ευρώ θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 25%, η δόση μεταξύ 75.000 και 90.000 ευρώ κατά 50% και η δόση μεταξύ 90.000 ευρώ και 100.000 ευρώ κατά 75%. Ωστόσο, ενώ οι ευρωβουλευτές έχουν διατηρήσει το όριο των 100.000 ευρώ στην πρώτη κοινή θέση τους σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο διστάζουν να αποδεχθούν την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου του «ανώτατου ορίου».

Επιπλέον, ακόμη και αν το όριο επιδότησης εγκριθεί από τους συννομοθέτες, το μέτρο κινδυνεύει να αποδειχθεί αναποτελεσματικό λόγω ενός κενού που επιτρέπει στους αγρότες να αφαιρέσουν πρώτα τους (υποθετικούς) μισθούς των γεωργών από τα ποσά των επιδοτήσεών τους, πριν από την εφαρμογή του ορίου.

Το σύστημα ωφελεί τους πλούσιους

Η κατανομή της εισοδηματικής στήριξης της ΚΑΠ έχει επικριθεί εδώ και πολλά χρόνια για την επιβράβευση των μεγάλων γαιοκτημόνων με τις υψηλές ενισχύσεις. Το ποσό ανά αγρόκτημα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον αριθμό των εκταρίων της γης τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγάλοι παραγωγοί λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από τους μικρότερους γεωργούς. Σύμφωνα με τις συχνά αναφερόμενες στατιστικές που δημοσιεύει η Κομισιόν, πάνω από το 80% της στήριξης εισοδήματος βάσει της έκτασης ανέρχεται σε μόλις 20% των εκμεταλλεύσεων της ΕΕ. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να υπερασπίζονται τις επιδοτήσεις ως έναν τρόπο επίτευξης ενός από τους κύριους στόχους της ΚΑΠ, δηλαδή την παροχή στους γεωργούς ενός «εύλογου βιοτικού επιπέδου».

  • ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
  • ΚΑΠ