Πυρ ομαδόν για το δημοσίευμα περί υποτιθέμενου πριμ εξόδου των αιγοπροβατρόφων

Για «Ράδιο αρβύλα» και αναληθή σενάρια έκαναν λόγο Τ. Χανιώτης και Κομισιόν

ktinotrofia-kopadi-ellada-sterea-ellada

του Κώστα Οικονόμου

μΟοβροντία αντιδράσεων προκάλεσε το προ μερικών ημερών δημοσίευμα εβδομαδιαίας αγροτικής εφημερίδας που αναφερόταν σε υποτιθέμενη συζήτηση στα ενδότερα των ευρωπαϊκών οργάνων για πριμοδότηση εθελούσιας εξόδου των αιγοπροβατοτρόφων από το επάγγελμα. Κάνοντας λόγο για δήθεν… επτασφράγιστο μυστικό στους κόλπους της ΕΕ και παραθέτοντας μια σειρά εικασιών, το δημοσίευμα επιχείρησε κατά τα φαινόμενα να εκμεταλλευτεί την ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων να δουν καλύτερες ημέρες, σε μια παραδοσιακά φτωχή σε ειδησεογραφία περίοδο.

«Καμία τέτοια σκέψη και καμία συζήτηση σε Ελλάδα και ΕΕ»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις αρχές της εβδομάδας το ΥΠΑΑΤ και υπογράφει η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου, το περιεχόμενο του εν λόγω δημοσιεύματος διαψεύστηκε κατηγορηματικά. «Θέλουμε τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν το επάγγελμά τους. Τα σενάρια που έχουν σχέση με δήθεν πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καμία σκέψη και καμία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν, με τοποθέτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετώπισε με ευρηματικό χιούμορ την ελαφρότητα του επίμαχου δημοσιεύματος. Ωστόσο, στην αναλυτικότερη τοποθέτηση που συνόδευε την παρέμβαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε διάθεση για αστεία, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως «δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τομέα των προβάτων – αντιθέτως, πρόκειται για τομέα ο οποίος για την Επιτροπή αποτελεί παράδειγμα όπου η συνεχής στήριξη είναι απαραίτητη, προκειμένου να εξασφαλίζεται θετική, οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική συμβολή στις αγροτικές περιοχές. Οποιοσδήποτε αντίθετος ισχυρισμός είναι αναληθής». Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του κατά κανόνα μετριοπαθή στις δηλώσεις του διευθυντή Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσου Χανιώτη. «Στα νιάτα μου, πριν εμφανιστούν η σχετική ταινία και εκπομπή, το λέγαμε “Ράδιο Αρβύλα”. Σύμφωνα με το Βικιλεξικό “είδηση ανυπόστατη, που προέρχεται από ανεπίσημη ή αναξιόπιστη πηγή”. Ανέξοδη ελαφρότητα ή σχεδιασμένη σκοπιμότητα της αντι-ευρωπαϊκής μυθοπλασίας των fake news;», έγραψε.

Αντιδράσεις αγροτών

Οργισμένη ήταν η αντίδραση πλήθους κτηνοτρόφων και φορέων, που επικοινώνησαν τις τελευταίες ημέρες με την «ΥΧ». Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που ανέφερε: «Με έκπληξη διαβάσαμε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda για δήθεν πριμ της ΕΕ για έξοδο των προβατοτρόφων από το επάγγελμα. Όποιος εμπνεύστηκε κάτι τέτοιο, είναι εχθρός μας και εχθρός της χώρας {…}. Πρόκειται για δημοσίευμα παντελώς ανακριβές, το οποίο διαψεύδει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον πιο επίσημο τρόπο.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας διερεύνησε το ζήτημα αυτό και σε επίπεδο ΕΕ και διαπίστωσε ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια συζήτηση στα αρμόδια όργανα και ούτε πρόκειται να υπάρξει, όπως μας διαβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν. Δεν ζητήσαμε ποτέ ούτε ζητάμε το θάψιμό μας, αντίθετα ζητάμε στήριξη με χτύπημα της αισχροκέρδειας που μας γίνεται με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας, με τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος και κρέατος», καταλήγει η ανακοίνωση.