Χαμηλότερες αποδόσεις, χαμηλότερη ποιότητα και, συνεπώς, χαμηλότερα εισοδήματα φοβούνται οι Βούλγαροι αγρότες ότι θα επιφέρουν οι νέες πράσινες πολιτικές της ΕΕ. Στο επίκεντρο των ανησυχιών τους βρίσκεται η σημαντική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έως το 2030, σύμφωνα με τη EURACTIV Βουλγαρίας.

Οι αγρότες της γείτονος είναι απαισιόδοξοι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει φιλικά προς το περιβάλλον υποκατάστατα χημικών ουσιών που να είναι εξίσου αποτελεσματικές κατά των παρασίτων και να συνεχίσει να διασφαλίζει τη βέλτιστη συγκομιδή των καλλιεργειών τους. Επί του παρόντος, οι εταιρείες βασίζονται στα φυτοφάρμακα. Εκπρόσωποι του βουλγαρικού υπουργείου Γεωργίας σχολίασαν ότι γνωρίζουν τις ανησυχίες και τόνισαν ότι η Βουλγαρία θα σταθεί αρωγός στις πρόσθετες επιδοτήσεις της ΕΕ για όλους τους αγρότες που χρησιμοποιούν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και μειώνουν τη χρήση χημικών ουσιών στους αγρούς.

Γιατί οι Βρυξέλλες μειώνουν τα φυτοφάρμακα;

Η μείωση των χημικών ουσιών περιλαμβάνεται στη νέα στρατηγική της ΕΕ «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Είναι μέρος του Green Deal, το οποίο δημιουργεί πολιτικές για την επίτευξη του στόχου της Επιτροπής για μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2050.

«Η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία προκαλεί ρύπανση του εδάφους, των υδάτων και του αέρα, καθώς μειώνει τη βιοποικιλότητα και μπορεί να βλάψει φυτά, έντομα, πουλιά, θηλαστικά και αμφίβια», αναφέρεται στην Πράσινη Συμφωνία.

Προκειμένου να περιοριστούν αυτές οι πρακτικές, η Επιτροπή στοχεύει στη μείωση της χρήσης χημικών κατά 50% έως το 2030, καθώς και των λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20%.

Παρά τις υποσχέσεις για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, οι Βούλγαροι αγρότες ανησυχούν ήδη για τα προς το ζην. «Εάν ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη στρατηγική, θα έχουμε χαμηλότερες αποδόσεις και χαμηλότερη ποιότητα, γιατί προς το παρόν δεν υπάρχει εναλλακτική στα χημικά. Οι διαδικασίες έγκρισης βιολογικών εναλλακτικών θα διαρκέσουν χρόνια και δεν ξέρουμε καν αν θα είναι εξίσου αποτελεσματικές», σχολίασε ο Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών.