Αντιδρούν στη στείρωση των σκυλιών τους οι κυνηγοί

Επιφυλακτική ως προς το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τη στείρωση των σκυλιών εργασίας (κυνηγόσκυλα) είναι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και Σποράδων Νήσων (ΚΟΘ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βαγγέλη Μπαλατσό, «η πρόβλεψη για στείρωση και των σκυλιών από το 2023 με την επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ από το 2024 μας προκαλεί έκπληξη, ενώ δεν κατανοούμε τι σκοπιμότητα έχει η επιλογή των ειδών (ράτσας) των σκυλιών που θα στειρωθούν να δίνεται στον εκάστοτε υπουργό. Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εμπεριστατωμένης μελέτης και έρευνας αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων», δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Μπαλατσός, «ώστε να μην καλούμαστε κάθε φορά να διαπραγματευόμαστε με κάποιο πολιτικό πρόσωπο. Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές φυλές σκυλιών εργασίας, όπως ο ποιμενικός, ο ελληνικός κ.ά.».

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκφράζει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, με τον οποίο συμφώνησαν στην κατάργηση των τελών αδειών θήρας υπέρ Δημοσίου, ενώ υπάρχει η πολιτική βούληση θέματα που αφορούν την κυνηγετική οικογένεια ενόψει της νέας κυνηγετικής περιόδου (ρυθμιστική διάταξη θήρας κ.ά.) να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Ήδη, στη Συνομοσπονδία Ελλάδος δόθηκαν τα δεσμευμένα ανταποδοτικά κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο, ενώ ανάλογη χρηματοδότηση δόθηκε και στις επτά ομοσπονδίες της χώρας, για να πληρωθεί το Σώμα της Θηροφυλακής, να τακτοποιηθούν και άλλες εκκρεμότητες και να υλοποιηθούν δράσεις.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπαλατσός εκφράζει την ανησυχία του για την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των άγριων ζώων. Αλεπούδες κατεβαίνουν στις πλατείες των χωριών, αναζητώντας τροφές, λύκοι εμφανίζουν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά όχι μόνο στα ζώα, αλλά και στους ανθρώπους, ενώ αγριόχοιροι βολτάρουν εκτός από τα χωράφια και στις συνοικίες των χωριών.

Όπως σημειώνει, η απαγόρευση του κυνηγιού την περίοδο της πανδημίας και τα προγράμματα αναπαραγωγής αυτών των ζώων από φιλοζωικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει αυτή την κατάσταση, η οποία προβληματίζει ιδιαίτερα τους κατοίκους της υπαίθρου.