Αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου και του φουζικλάδιου της μηλιάς

Α πό τα ακάρεα που προσβάλλουν τη μηλιά, ο κόκκινος τετράνυχος αποτελεί, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, το περισσότερο ζημιογόνο είδος. Το άκαρι ζει και στις δύο επιφάνειες των φύλλων, προκαλώντας με την τροφική του δραστηριότητα μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φύλλων και μείωση της ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων καρπών.

Το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης προτείνει να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος τουλάχιστον 30 οφθαλμών ή 10 βλαστών καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου. Παράλληλα, προτρέπει στον εντοπισμό και στην καταμέτρηση των αβγών του τετράνυχου (τα διαπαύοντα αβγά αποτίθενται στη βάση των οφθαλμών).

antimetopisi-tetranixou-
Τα προσβεβλημένα απ’ τον εχθρό φύλλα εμφανίζουν μια υπόφαια, μεταξώδη, χαρακτηριστική όψη, η οποία οφείλεται στον ιστό του ακάρεος. Για τον λόγο αυτό έχουμε μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας με τελικό αποτέλεσμα να ξηραίνονται και να πέφτουν πρόωρα.

Εάν καταμετρηθούν περισσότερα από δέκα αβγά σε κάθε ανθοφόρο οφθαλμό ή 1.000 αβγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου, συνιστάται να γίνει άμεσα επέμβαση με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα σκευάσματα ωοκτόνου – προνυμφοκτόνου δράσης.

Φουζικλάδιο μηλιάς

Το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης δίνει, επίσης, συμβουλές και για την αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μηλιάς. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αναμένονται βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με θερμοκρασίες που ευνοούν την ανάπτυξη προσβολών. Επίσης, οι περισσότερες ποικιλίες στις ορεινές περιοχές βρίσκονται στο στάδιο της πράσινης κορυφής και στις πεδινές περιοχές στο στάδιο της ρόδινης κορυφής, που αποτελεί από τα πλέον ευπαθή στάδια ανάπτυξης του δέντρου.

Συνιστάται επέμβαση με προστατευτικά μυκητοκτόνα πριν από τις βροχοπτώσεις ή με θεραπευτικά μυκητοκτόνα έως και 96 ώρες μετά την περίοδο προσβολής.

Η ασθένεια οφείλεται στον μύκητα Venturia inaequalis, του οποίου η ατελής μορφή, που είναι και η παρασιτική μορφή του παθογόνου οναμάζεται Spilocaea pomi.
Η ασθένεια οφείλεται στον μύκητα Venturia inaequalis, του οποίου η ατελής μορφή, που είναι και η παρασιτική μορφή του παθογόνου οναμάζεται Spilocaea pomi.