Αντιστέκεται στα χτυπήματα του καιρού το ακτινίδιο

των Γιάννη Σάρρου, Μελίνας Ζιάγκου

Το τελικό σχήμα στους καρπούς της ακτινιδιάς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται η ωρίμανσή τους με την αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Ο κύριος όγκος παραγωγής θα συλλεχθεί αρχές Οκτωβρίου, με την ποικιλία Hayworth. Η εικόνα της παραγωγής στη χώρα μας σε σύγκριση με την γειτονική Ιταλία εμφανίζει αρκετές διαφορές και, αν εξαιρέσουμε τις περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, η ελληνική παραγωγή φέτος είναι ποσοτικά και ποιοτικά πολύ καλή.

Στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον καιρό ανήκει και η Άρτα, όπου τα χτυπήματα που δέχθηκαν οι καρποί του ακτινιδίου από το χαλάζι οδήγησαν πολλούς εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Παράλληλα, δε, οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν αρνητικά στον σχηματισμό και στο μέγεθος. Όπως όλα δείχνουν, οι στόχοι για πάνω από 40.000 τόνους παραγωγής ακτινιδίου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου μάλλον δεν θα επιτευχθούν κατά την τρέχουσα παραγωγική περίοδο.

Την άποψη αυτή ενισχύει και η δήλωση του Άγγελου Ξυλογιάννη, παραγωγού από την Άρτα. «Λόγω των καιρικών συνθηκών, τα μεγέθη των καρπών θα είναι μικρότερα σε σχέση με τα κανονικά ακτινίδια. Το βάρος τους θα επηρεάσει και τις στρεμματικές αποδόσεις. Εμείς επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στις οργανοληπτικές ιδιότητες του καρπού και πιστεύω μέχρι την ωρίμανση να το πετύχουμε».

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα για τον κ. Ξυλογιάννη εστιάζεται στην εμπορία του προϊόντος: «Η παραγωγή της Ιταλίας είναι αισθητά μειωμένη. Αν εμείς πουλήσουμε το προϊόν στους Ιταλούς, όπως συνήθως κάνουμε όλα τα χρόνια, το ακτινίδιό μας χάνει την ταυτότητά του».

Ελεγχόμενοι εχθροί και ασθένειες στην Κεντρική Μακεδονία

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας επηρέασαν αρνητικά τον σχηματισμό του καρπού και στην Κ. Μακεδονία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Θανάσης Πισσαλίδης, γεωπόνος από την Κατερίνη. «Η απομάκρυνση ανεπιθύμητων καρπών από τα δέντρα θα βοηθήσει τα υπόλοιπα ακτινίδια να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους με καλύτερα αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αντιμετώπισης ασθενειών και εντόμων, ο κ. Πισσαλίδης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. «Η ασιατική βρωμούσα, η οποία αποτελεί σημαντικό εχθρό για το ακτινίδιο, δεν επηρέασε την παραγωγή και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός της μηδενικής παρουσίας βακτηρίων και όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα εξελιχθεί ομαλά μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου και τη συλλογή του καρπού».

Οι μέλισσες έβαλαν το αποτύπωμά τους στη Μακρακώμη Φθιώτιδας

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την παρουσία των μελισσοκόμων στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο στη νέα παραγωγική περίοδο του ακτινιδίου. «Θα ξεπεράσουμε τους 4.000 τόνους», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Στέφανος Παπαϋφαντής, παραγωγός και γεωπόνος από το Καστρί. «Η παρουσία των μελισσοκόμων και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περίοδο της ανθοφορίας συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής στον τόπο μας. Τη θετική αυτή εικόνα αποκομίζουμε από την εξέλιξη της καλλιέργειας στην περιοχή μας και αναμένουμε αρχές Οκτωβρίου να ξεκινήσουμε τη συλλογή».

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας όπου παράγεται το ακτινίδιο παρατηρούνται εξίσου διαφορετικές εικόνες. Στην Καβάλα, όπως μας εξηγεί η Αριστέα Νικάκη γεωπόνος της ΕΑΣ, «τα χτυπήματα από τις δύο χαλαζοπτώσεις στην περιοχή μας, αυτές του Μαΐου και του Ιουλίου, επηρέασαν αρνητικά τις καλλιέργειες και το ποσοστό καταστροφής, σύμφωνα με τους ελεγκτές γεωπόνους του ΕΛΓΑ, μπορεί να ξεπεράσει και το 50% της παραγωγής μας».

Καλύτερη παραγωγική εικόνα μας μεταφέρει από τα Τρίκαλα ο Δημήτρης Βράντζας, παραγωγός και γεωπόνος από την περιοχή. «Η καρποφορία των δέντρων σε σύγκριση με άλλες χρονιές είναι σημαντικά καλύτερη. Καλλιεργούμε την ποικιλία Τσεχελίδης και πιστεύω μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου να έχουν συγκεντρωθεί στους καρπούς τα σάκχαρα που απαιτούνται, για να προχωρήσουμε στη συλλογή».

Ο «θάνατος της ακτινιδιάς» ριζώνει στην Ιταλία

Δύο μήνες πριν από την έναρξη της σεζόν για το ακτινίδιο, η εικόνα από τον Βορρά μέχρι τον Νότο της Ιταλίας συνίσταται σε μια ισχνή παραγωγή για τα Hayward, όπως γράφεται σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Ακόμα και η ποιότητα δεν φαίνεται να είναι υψηλή σε ό,τι αφορά τα μεγέθη και το σχήμα των καρπών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Italiafruit News.

Επισημαίνεται πως το πρόβλημα με τον «θάνατο της ακτινιδιάς» παραμένει άλυτο και επεκτείνεται και στην επαρχία της Latina (Lazio), τη μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας της χώρας, ενώ ο πρόσφατος πολλαπλασιασμός της ασιατικής βρωμούσας στις βόρειες περιοχές θα περιπλέξει την ήδη αρνητική εικόνα. Την ήδη άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την καλλιέργεια επιβεβαιώνει ο γεωπόνος της εταιρείας Zeoli Fruit Producers Organization, που δραστηριοποιείται στη Cisterna di Latina, κάνοντας λόγο για αναμενόμενη μείωση της παραγωγής, της τάξης του 50%-60%, σε σύγκριση με μια κανονική παραγωγή. «Μετά από δύο χρονιές με φτωχή παραγωγή, περιμέναμε πως θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς, αλλά οι προσδοκίες μας διαψεύδονται», δήλωσε.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην Emilia-Romagna. «Ετοιμαζόμαστε να μετρήσουμε τις ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του Μαΐου. Η μείωση των αποδόσεων και τα μικρότερα μεγέθη πρέπει να θεωρούνται δεδομένα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών της περιοχής.

 

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.