«Αόρατη» τεχνολογία για την αντιμετώπιση της νοθείας τροφίμων (vid)

-Διαφήμιση-

Μία νέα «αόρατη» τεχνολογία για την καταπολέμηση της νοθείας τροφίμων έχει αναπτύξει η αυστραλιανή εταιρεία YPB Group. Η τεχνολογία βασίζεται σε αόρατα σωματίδια, τα οποία μπορούν να αναμειχθούν με άλλα υλικά όπως χρώμα, πλαστικό και μελάνι που εφαρμόζονται σε καπάκια, φελλούς, ετικέτες προϊόντων, ακόμη και απευθείας στα τρόφιμα.

Η τεχνολογία λειτουργεί με μία φόρμουλα που ενεργοποιεί έναν ειδικό φωτισμό στο αόρατο φάσμα φωτός, καθιστώντας το αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Ειδικά εξοπλισμένοι σαρωτές μπορούν να ανιχνεύσουν τη μοναδική υπογραφή του προϊόντος και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.

Κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και πιστοποιημένη από τις ευρωπαϊκές, κινεζικές και αμερικανικές αρχές τροφίμων και φαρμάκων ως ασφαλής για άμεση επαφή με τρόφιμα, η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη σε χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας, τόσο για καταναλωτικά όσο και για φαρμακευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Jens Michel, διευθύνοντα σύμβουλο της YPB Group, η τεχνολογία μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί από αγρότες και συγκεκριμένα παραγωγούς ελαιολάδου, καθώς «κάθε προϊόν που απαιτεί προστασία ή πιστοποίηση αυθεντικότητας θα ωφεληθεί από την τεχνολογία που προστατεύει την ακεραιότητα της εμπορικής ονομασίας και μειώνει τον κίνδυνο από νοθευμένα προϊόντα».

Έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών PWC αποκαλύπτει ότι το ελαιόλαδο (εκτός από το αλκοόλ και τα θαλασσινά) είναι ένα από τα πιο παραποιημένα προϊόντα της Αυστραλίας και ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 διαφορετικοί τρόποι νοθείας για κάθε προϊόν, στον δρόμο από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να προσφέρει στο μείζον θέμα της ασφάλειας και της νοθείας τροφίμων, που προβληματίζει τόσο τους Ασιάτες καταναλωτές όσο και την εξαγωγική αγορά γεωργικών προϊόντων της Αυστραλίας, που εκτιμάται στα 38 δισ. δολάρια.

-Διαφήμιση-